machetedidactice.com

„Misterul de Crăciun”, o surpriză plăcută pentru noi

Iată că a venit și ultima zi a anului 2014, iar eu doresc a vă prezenta o carte pe care mă bucur grozav că am putut-o lectura. Mai mult asculta, în lectura fiului meu cel mic. Știu, am mai spus despre multe cărți că sunt minunate și că vă invit cu drag să le citiți, dar ce să fac dacă astea sunt sentimentele ce le nutresc după ce se termină textul.

Nu știam absolut nimic despre carte și despre autor și nici nu am văzut, până acum, nici o recenzie făcută. Nici măcar o aducere aminte. A adus-o Moșul tooocmai de la Brașov, și trebuie să îi mai mulțumesc o dată Alinei, iscusitei, priceputei și iubitei mele prietene, pentru inspirația de-a ne o oferi în dar.

 img509

Cartea despre care vorbesc se numește Misterul Crăciunului și este scrisă de Jostein Gaarder. Acest scriitor este autorul romanului Lumea Sofiei, roman ce a devenit peste noapte un bestseller internațional.

Fără a fi o simplă carte de popularizare, Lumea Sofiei  este o introducere în filosofia occidentală, deschizând apetitul cititorului pentru cunoaştere şi meditaţie asupra întrebărilor esenţiale

Abia aștept să primesc înștiințare de la curier că au ajuns și aceste cărți, după care vă voi spune cum am privit noi aceste lecturi.

Dar să revin la Misterul Crăciunului. Cel mai mult îmi place reacția copiilor, dar și a mea, când la vederea unei cărți o judecăm, mai întâi, după coperți. Această carte are o copertă foarte serioasă iar Luca a privit îndelung la ea. Nu credea că este o poveste pentru copii (de fapt este o poveste pentru cititorii de orice vârstă) cu atât mai mult cu cât, la o primă răsfoire nu a descoperit nici o imaginine, cât de mică. Dar primele rânduri au avut darul de a schimba această percepție.

Joakim și tatăl său se strecurau cu greutate printre toți oamenii aceia obosiți. Veniseră în oraș să cumpere un calendar de advent, și asta în ultima clipă pentru că a doua zi era 1 decembrie. Și la chioșcul de reviste, și la librărie se vânduseră toate.

Cum să nu te facă curios aceste cuvinte. Nu vrei să afli dacă a fost găsit un astfel de calendar? Firește că vrei!

Joakim scutură mâna tatălui și arătă spre vitrina unei librării. În fața unui teanc de cărți era un calendar de advent viu colorat.

-Uite , acolo! spuse el.

Tatăl se întoarse:

– Oh, suntem salvați!

Intrară într-o librărie micuță. Era veche și lui Joakim i se păru cam prăfuită pe dinăuntru. De-a lungul pereților erau rafturi de la podea până la tavan și în toate erau înghesuite cărți. Nici o carte nu era la fel cu alta.

Așadar, micuțul Joakim odată intrat în posesia acestui calendar pleacă într-o călătorie fascinantă,  de-a lungul istoriei, o călătorie la capătul căreia va descoperi taina nașterii pruncului Iisus. Pentru că descrie un calendar de advent, cartea cuprinde 24 de capitole. Fiecare capitol este dedicat unei zile iar sub fiecare ușiță se ascunde un personaj pe care Joakim îl va îndrăgi. Luca a citit cu un interes vădit această aventură a băiatului.

DSC_1991   DSC_1993

Prima ușiță deschisă îi dezvălui lui Joakim pe lângă desen și o bucățică de hârtie, împăturită de mai multe ori, scrisă pe ambele fețe. Ei, fiecare bilețel din fiecare zi are câte o poveste, iar acestea constituie câte un capitol ce vine să întregească toată povestire finală.

De-a lungul călătoriei prin istorie, Joakim se întâlnește cu patru păstori: Iosua, Iacob, Isac și Daniel. Pe lângă aceștia mai sunt și trei magi: Gaspar, Baltazar și Melchior. Alaiul este completat de cinci îngeri ce poartă numele de: Efiriel, Umuriel, Serafiel, Cherubiel și Evangheliel. Iar în momentul în care se întâlnesc cu împăratul Augustus, se petrece următorul lucru:

Împăratul Augustus se opri brusc și înfipse sceptrul sub un măslin. Se îndreptă de spate, deschise cartea pe care o ținea sub braț și spuse cu voce puternică:

– A venit timpul!

Toți se opriră și împăratul continua pe un ton solemn:

– Vă poruncesc să vă înscrieți aici cu toții

Avea un cărbune în mână și-l întinse fiecăruia dintre pelerini pe rând. Și toți își scriseră numele în cartea cea mare. Chiar și îngerii. Doar oile scăpară de asta pentru că nu numai că nu știau să scrie, dar și pentru că numeni nu le dăduse vreun nume.

Pe lângă cei enumerați mai sus, din convoiul de pelerini mai făcea parte Quirinius, dregător de Siria, Stăpânul casei de popas, șapte oi și Elisabet, cea de la care pornește tot pelerinajul, iar aceasta  s-a trecut în carte: Elisabet, întâiul pelerin.

DSC_2015

DSC_2016

Istoria îndepărtată și recentă, ficțiunea și jocul cu intrigi și personaje, tainele Nașterii se întrepătrund într-un roman care, în buna tradiție a lui Jostein Gaarder, devine o lectură plăcută și incitantă pentru cititori indiferent de vârstă.

Așadar, ne-am bucurat pe final de an de o lectură minunată, din care am putut afla drumul străbătut de omenire de la nașterea lui Iisus până acum, prin ochii unor copii ce au fost îndrumați cu pricepere de cunoscători.

După ce lectura a fost gata, au urmat mai multe discuții pe tema ei și în acest sens am făcut niște fișe în care să completăm personajele participante la pelerinaj și câteva din caracteristicile lor. Cum am mai spus și cu alte ocazii, aceste fișe se pot completa cu multe date și se pot adapta pentru fiecare utilizator în parte.

Fișe lucru Misterul de Crăciun

Dar pe lângă asta am mai confecționat și niște îngerași, pentru că prezența lor este foarte susținută în această poveste.

Misterul de Crăciun colaj

Încheiem anul aici, cu această minunată lectură. Vă invităm să o parcurgeți pentru că merită. Merită! Merită!

Să aveți un an nou mai bun ca cel ce tocmai se încheie și să vă fie bine!

Lasă un răspuns

2 gânduri despre “„Misterul de Crăciun”, o surpriză plăcută pentru noi”

%d