machetedidactice.com

„La fille mal gardée” sau bucuria unui provincial la premiera unui spectacol de balet

Sâmbătă 13 decembrie a constituit pentru mine, un provincial, o sumă de bucurii, pe marginea cărora voi vibra mult timp deacum încolo. Principala sursă a fost aceea a revenirii fiului meu acasă, într-o mică vacanță, iar această revenire a adus cu ea răspunsuri la muuulte întrebări ce nu mai putea fi ținute în frâu. A doua mare bucurie a fost aceea a posibilității de a asista la premiera unuia dintre cele mai îndrăgite titluri din repertoriul clasic de balet „La fille mal gardée”, pe scena Operei Române din București. Nici nu știu cu ce să încep, pentru că ceea ce am trăit și simțit preț de câteva ore, a fost copleșitor. Cu siguranță, faptul că am pășit pentru prima dată în această minunată instituție de cultură a contribuit la aceste sentimente. Ori seara de gală, pentru că doresc a spune că la această premieră am văzut atât de multă lume rafinată, pe care până acum o vedeam doar pe ecranul televizorului. Sau poate atmosfera sărbătorilor de Crăciun să fi contribuit? În foaierul Operei Române m-a întâmpinat un brad splendid, ori nici că se putea mai bun start la ceea ce urma să fie.

DSC_1630  DSC_1635

Am avut deasemenea norocul de-a viziona spectacolul dintr-o poziție foarte bună și asta pentru că am avut bilete în rândul al doilea, la mijloc, ceea ce mi-a oferit o imagine completă a scenei. Cred că simțurile mi s-au ascuțit la maxim, pentru că nu am vrut să pierd nimic și de la intrarea în sala de concert, m-am acordat și eu, odată cu orchestra.

Orchestra se pregăteștre de spectacol – La fille mal gardee – video

DSC_1626

Nu cred că vă imaginați câtă emoție!

Apoi am fost siderată de ceea ce a urmat.

„La fille mal gardee”, în traducere mot a mot „Fata prost păzită”, dar cunoscută și cu titlul „Precauțiuni inutile”, este un balet comic care a făcut istorie datorită artiștilor care, de-a lungul timpului, l-au pus în scenă în diverse variante, datorită subiectului simplu și accesibil și posibilității de a fi transpus în dans pe care acesta o oferă. Pe scurt, o țărăncuță îndrăgostită scapă de sub supravegherea mamei sale, care dorește să o căsătorească forțat cu un personaj grotesc, dar bogat, și reușește de fiecare dată să ajungă în brațele iubitului său. Lise reușește să înduplece inima mamei sale și aceasta își dă consimțământul ca iubitul Colas să-i devină soț.

img489

Doresc să vă spun că premiera mondială a acestui balet în două acte și trei scene, a avut loc la data de 28 ianuarie 1960 , la Royal Opera House Covent Garden din Londra.

Principalele provocări ale baletului „La fille mal gardee” pentru dansatori se referă la capacitatea acestora de a aborda personajul, nu numai din punct de vedere tehnic, ci și interpretativ. Plusul de valoarea a acestei premiere a fost dat și de prezența Alinei Cojocaru, în rolul lui Lise, care este foarte dificil de interpretat. Sunt foarte multe salturi de executat cu cerințe specifice. Alina Cojocaru va dansa alături de partenerul ei de viață, Johan Kobborg, și pe scenă, acesta interpretând în travesti, rolul mamei Lisei, Văduva Simone.

DSC_1629

Dar iată ce spune Johan Kobborg, care este și directorul artistic al Companiei de Balet a Operei Naționale București, despre acest balet:

„La fille mal gardee” este unul dintre cele mai încântătoare și complete spectacole de balet, este luminos și îi face pe oameni să zâmbească. Totodată este o provocare foarte mare pentru balerini deoarece coregrafia se bazează pe un stil de dans deosebit, un fel cu totul special de a executa mișcările. Cu toate că nu este neapărat un spectacol de Crăciun, cred că are toate valorile și calitățile pe care ar trebui să le aibă un spectacol destinat întregii familii. Chiar dacă, poate, unii oameni nu știu prea multe despre balet sau nu știu povestea aceasta, îl recomand familiilor, chiar și acelora care n-au fost niciodată la un spectacol de balet. „La fille mal gardee” este una din acele producții pe care dorești să o vezi și să o revezi de cât mai multe ori. Companiile de balet obișnuiesc să aibă acest spectacol în repertoriul lor și sunt foarte fericit că îl putem prezenta acum pe scena Operei Naționale București.

Așadar, am trăit la intensitate maximă tot ceea ce am auzit, văzut și simțit. 🙂 Mai jos atașez câteva secvențe din timpul spectacolului. Vă rog să fiți atenți la sonorul care însoțește imaginile, și să țineți cont de acuratețea lor, date fiind condițiile în care am înregistrat.

Nu vreau să trec cu vederea faptul că am reușit să schimb câteva cuvinte cu marea soprană Marina Krilovici, celebra cântăreață de operă, o doamnă admirabilă, drăguță și specială. Vă invit să o urmăriți în emisiunea lui Cătălin Ștefănescu, „Garantat 100%”.

DSC_1658

Cam asta a fost seara mea specială, de 13 decembrie. Dacă aveți posibilitatea, nu ratați acest spectacol, pentru că nu veți regreta nici o secundă. Aduce mare bucurie iar montarea lui poartă pecetea profesionalismului, la cel mai înalt nivel.

img490

Lasă un răspuns

%d