machetedidactice.com

Activități educative copii – Moș Nicolae, prietenul copiilor

Perioada aceasta din an este atât de încărcată din punct de vedere religios! Este un prilej minunat de-a lectura și de-a vorbi despre faptele bune, pline de înțelepciune și milostenie făcute de apostoli, cei care vor intra mai apoi,în rândul sfinților. Aceste discuții nu au cum face rău, atâta timp cât ele sunt ponderate și nu cad în mai știu eu ce patimi.

Și pentru că înainte de Sfântul Nicolae este ziua României, iar Sfântul Andrei este ocrotitorul românilor, am vorbit și despre el. Acesta a făcut parte din cei aleși de Iisus, care știa că va fi răstignit, să răspândească învățătura Sa, tuturor popoarelor.

Luca citește despre viața Sfântului Andrei – video

După ce a lecturat aceste rânduri Luca a completat un chestionar ce avea la bază Acatistul Sfântului Apostol Andrei. Apoi a mai avut de răspuns la niște întrebări dar am făcut și o activitate practică, aceea de a confecționa o felicitare. Modelul l-am găsit în carte iar copilul a trebuit să o realizeze.

Luca religie colaj

Atașez și modelul acestei felicitări, poate veți găsi timp să o confecționați și voi.

img472

Lectură Sfântul Nicolae – video

Pe vremea copilăriei mele, Moș Nicolae aducea aroma primelor portocale. Eu asociez mirosul citricelor cu sărbătorile de Crăciun, pentru că atunci era singura dată în an, când mâncam aceste delicioase fructe. Și nu doar portocale ci și banane. 🙂 Acum, Luca nu reușește să înțeleagă acest lucru, așa cum nu poate pricepe cum am supraviețuit fără calculator, Mc Donald, tabletă și lista e mai lungă, credeți-mă! Dar iată că am reușit să rămânem în viață, noi cei care suntem părinții acestor copii, așa putându-le povesti toate aceste grozăvenii.

În căutările mele am mai găsit o legendă a acestui Moș. Sursa este calificativ.ro

Nicolae provenea dintr-o familie instarita, iar la moartea ambilor parinti a mostenit intreaga avere, pe care a folosit-o pentru a-i ajuta pe oamenii nevoiasi.
In noaptea de 5 spre 6 decembrie, se spune ca Mos Nicolae vine la geamuri si vede copiii care dorm si sunt cuminţi, lasandu-le in ghetute, dulciuri si diverse cadouri.
Tot el este acela care-i pedepseste pe cei lenesi si neascultatori lasandu-le o nuielusa.

Spre deosebire de Mos Craciun, Mos Nicolae nu se arata niciodata.
De altfel, povestea darurilor imparţite pe furis in aceasta noapte incepe din vechime.
Legenda spune ca trei surori, fete sarmane, nu se puteau casatori datorita situatie financiare dificile si de aceea tatal lor vroia sa le vanda.

Se spune ca atunci cand fata cea mare a ajuns la vremea maritisului, Nicolae, care era episcop, a lasat noaptea, la usa casei lor, un saculet cu aur.
Situatia s-a repetat si in cazul surorii mijlocii, astfel ca, atunci cand i-a venit vremea si fetei mici, tatal s-a hotarat ca in noaptea dinaintea nuntii sa stea de paza si l-a vazut pe Sfantul Nicolae cum a urcat pe acoperisul casei si a aruncat pe horn un saculet care a cazut intr-o soseta ce era pusa la uscat.

De aici a aparut obiceiul asezarii sosetutelor sau a ghetutelor in noaptea de Mos Nicolae. Cardinalul l-a rugat pe nobil sa pastreze secretul, insa acesta nu a facut-o si de atunci fiecare sarac care primea ceva, ii multumea lui Nicolae.

Cei trei saculeti de aur facuti cadou fetelor au devenit simbolul Sfantului Nicolae, sub forma a trei bile de aur.

Nu doresc a încheia fără să pomenesc de Moșul confecționat de mine, unic dealtfel, care mi-a rămas cuibărit în minte și suflet. Am pus atâta dragoste în el, încât îmi doresc să-i fie bine, acolo unde se află. 🙂

Image

Vă doresc sărbători cu tihnă și un Moș pe măsură! Sănătate și… cizmulițe pline! 🙂

Lasă un răspuns

%d