machetedidactice.com

Activități educative copii – Lecturi psihoeducative pentru copii

Povesteam ieri despre activitățile noastre legate de bunătate. Am vorbit și despre răutate, cum era și firesc, dar și despre greșeală.

Nu de mult a poposit în biblioteca noastră o carte minunată, ce a venit în întâmpinarea cerințelor noastre, la timpul potrivit. Se numește Reguli simple pentru o educație armonioasă, Lecturi și activități psihoeducative pentru copii, la școală și acasă, grupa de vârstă 6 – 10 ani și este scrisă de Andreea Ciocâlteu. 

DSC_1271

Este editată la Paralela 45, și are dimensiunea nițel mai mare ca a unui caiet, o foaie albă, frumoasă și un conținut ce mie mi-a plăcut foarte mult. Între coperțile acestei cărți veți găsi 8 povestiri:

Prințul grădinar

img314

Bătrânul înțelept și micul violonist

Școala tuturor

img316

Gâlceava păsărilor din ogradă

img317

Păpușa din turtă dulce

img323

Andi și greșeala iertată

img319

Interviul

img320

Soarele, luna și Tatăl Pământ

img321

Deasemenea veți găsi și repere psihoeducative pentru dezvoltarea optimă a competențelor emoționale și sociale. Iată cum este prezentată cartea:

Lucrarea de față se adresează școlarilor mici și celor care se ocupă de formarea lor, atât părinți cât și învățători. Pentru că primii ani de școală aduc schimbări majore și rapide în viața copiilor, aceștia pot întâmpina dificultăți în gestionarea emoțiilor, a gândurilor și a comportamentelor care însoțesc aceste schimbări.

Dar ce sunt lecturile psihoeducative? Sunt un instrument al comunicării educaționale. Aceste lecturi conțin mesaje pozitive, se adresează atât rațiunii, cât și imaginației, extind spațiul interior de abordare a unor situații de viață, au prospețime și metaforă prezintă modele comportamentale, creează o ușoară stare de identificare și îl provoacă pe cititor/ascultător să găsească soluții optime în același timp cu personajele aflate în dificultate. Aceste lecturi constituie un start bun pentru a povesti întâmplări reale din viața copilului, în sensul că facilitează dialogul dintre mamă și copil (în cazul nostru 🙂 ).

Ei, un astfel de dialog am avut noi pornind de la lectura Andi și greșeala iertată. Nici nu vă închipuiți câte se pot spune și ce frumos vin în discuție întâmplări petrecute la școală, atunci când copilul este singur, fără supravegherea părintelui. În cazul fiului meu, aceste întâmplări nu sunt rostite la finalul fiecărei zile școlare, dar astfel de discuții provoacă o eliberare. Eu nu insist ca el să-mi povesteacă de-a fir a păr, dar sunt momente când are această dorință de a vorbi despre una sau alta.Lectură psihoeducativă colajAm povestit despre copilăria mea vs copilăria lui, am ascultat tot felul de păreri legat de acest lucru. L-am lăsat pe el să fie cel care ghidează discuția și tare bine am făcut.

Povestea acesta a facilitat și rostiri despre dreptul de-a greși dar și dreptul de a fi înțeles. Despre dreptul de a cere ajutor, a-ți exprima nemulțumirea și a învăța din propriile greșeli.

Pentru ca toate acestea să se fixeze, am confecționat niște fișe, pe care Luca le-a completat. Îmi pare rău că nu a dorit a scrie tot ceea ce am discutat :). Fișierul este atașat mai jos, pentru cei care îl vor considera util.

Fișă de lucru lecturi psihoeducative

Lectură psihoeducativă1Așadar, ca o concluzie, această lectură psihoeducativă a îmbunătățit calitatea timpului petrecut alături de copil în familie. Merită să vă aplecați asupra lor, pentru că beneficiul va fi major. Spor să aveți!

Lasă un răspuns

%d