machetedidactice.com

Machete didactice – A venit vacanța, cu trenul din…

Trenul reprezintă o amintire frumoasă pentru copilăria mea. Pe atunci, mașinile nu acaparaseră tot spațiul, iar pentru a călători, trenul reprezenta cea mai civilizată alternativă, dar și cea mai frumoasă. Țin minte că în timpul unei călătorii cu acest mijloc de transport,  am cunoscut o familie deosebită, de bucureșteni, cu care am menținut o bună bucată de timp, legătura.

Domnul era directorul Grădinii Zoologice din București, iar eu am avut oportunitatea de-a vedea această Grădina  așa cum nu o pot vedea toți vizitatorii: și în culise. Am primit atunci cadou un ou de struț pictat, pe care l-am păstrat mulți ani și care a reprezentat o adevărată ciudățenie în micuțul meu oraș de provincie.

Cunosc persoane care sunt fascinate de glasul roților de tren în așa mare măsură, încât și-ar face casă în el. Tot de tren sunt legate cele mai frumoase amintiri ale vacanțelor mele din viața de elev. Mirosul gărilor amestecat cu mirosul plajei nu-ți poate dispărea din amintire. Este unic și… irepetabil! Așa cum nici cerul înstelat al nopților de vară nu poate dispărea din memorie.

Astăzi folosesc trenul ca un mijloc de-a ilustra diferite noțiuni, în ajutorul celor mici din grădinițe și clasele primare. Practic, de locomotivă poți lega câte vagoane vrei, așa aria de abordare crescând considerabil, ca și spațiul de afișaj. Trenul poate „căra” noțiuni fel de fel și poate facilita înțelegerea lor. Este un lucru demonstrat că atunci când intră trenul în viața celor mici, aduce cu el numai bune. 🙂 Dimensiune lui depăsește 2 metri și sunt 6 vagoane, pentru că sunt 6 centre ce trebuiesc reprezentate: Joc de rol, Stiință, Bibliotecă, Nisip și apă, Construcții, Artă.

DSC_0973

DSC_0974

DSC_0975

DSC_0976

Trenulețul acesta a adus și niște albinuțe, pentru că așa se cade  unei grupe ce poartă denumirea aceasta. Am căutat o altă reprezentare pentru că e mai frumoasă diversitatea. Și pe urmă, modalități de reprezentare sunt infinite!

DSC_0967   DSC_0968

DSC_0971   DSC_0972

În borcanele de lângă albinuțe, copiii vor aduna cunoștințe și informații ce se vor dovedi peste ani, cea mai dulce, utilă și sănătoasă amintire 🙂

DSC_0971

DSC_0972

Important este să dorim a face câte ceva pentru puii  noștri. De resurse și idei nu ducem lipsă!

Lasă un răspuns

%d