machetedidactice.com

Machete didactice – Despre o altă Clasă Pregătitoare, tot a Buburuzelor, pe care am găsit-o într-un sat din nordul Moldovei

De câte ori am parte de întâlniri ca cea de astăzi, sentimentul că speranțele în școala românească nu-s definitiv pierdute, mă învăluie plăcut. Îmi reîntăresc ideea că, sămânța dascălilor cu har nu a pierit și, chiar dacă la ora aceasta sunt minoritari, acest lucru poate fi molipsitor.

Într-o zi de toamnă cam răcoroasă, pentru că termometrul la ora 8.00 arăta -3 grade, am stabilit această întâlnire, care a avut într-o școală care nu-mi era străină.

DSC_0972 DSC_0988

DSC_0989

Am mai colaborat cu învățătoare de aici, chiar și cu direcțiunea, atunci când, la ceas aniversar, a trebuit amenajat un colț al amintirilor. Au fost începuturile copăceilor pe post de avizier.

Întâmplarea face ca doamna care păstorește această clasă 0, să activeze într-o sală în care se vede prezența mea aici, prin materialele afișate deja pe pereți. O parte dintre ele au fost lăsate, cu împrumut de doamna care a avut clasă aici. Așa că, a trebuit să vin și să completez ambientul, respectând tema actuală, cea a buburuzelor.

Cât timp am aranjat machetele pe pereți, copiii și-au văzut de caiețelele lor, într-o liniște și atmosferă minunată de studiu. Clasa este luminoasă, iar înăuntru era cald și bine. Doamna Elena, de-un calm binefăcător, a făcut cu ei, înainte de-a se pune la scris după pauza mare, exerciții pentru degețele, iar acestea au fost însoțite de-un cântecel foarte frumos. 🙂 Trebuie să precizez că fiind doar 16 copii în clasă, totul este mai ușor de gestionat.

DSC_0990 DSC_0991

S-a dorit ca desenele de pe ecusoanele copiilor să se regăsească și în clasă, pentru a se face prezența pe ele.

DSC_0979  DSC_0980  DSC_0981DSC_0982  DSC_0993

În clasa Buburuzelor a apărut și-un copăcel pe care se vor putea desfășura diferite activități. Deoarece coroana lui este alcătuită din 7 elemente, acestea se pot folosi în scopuri variate. Poate deveni Copacul silabelor, la ora de limba română, sau poate fi un Copăcel al socotelilor. Poate avea atât de multe utilități!

DSC_0986

DSC_0994

Într-o sală de școlărei nu putea lipsi o carte.

DSC_0992

Dar cele mai așteptate au fost cele două anotimpuri în care ne aflăm acum. Dimineața este iarnă, iar în cursul zilei este toamnă. Imaginile au fost dorite de către doamna învățătoare, și cu toate că am fost reticentă în momentul în care le-am văzut, ceea ce a ieșit m-a bucurat mult. Sunt foarte ochioase și frumoase, iar copiii au fost de-a dreptul încântați atunci când le-au privit.

DSC_0974  DSC_0975 DSC_0977  DSC_0978

Celor care v-ați pierdut speranța vă spun, că nu este așa. Trebuie să căutați omul care să se potrivească cel mai bine, cu copilul vostru dar și cu voi. Așteptările sunt mari, de ambele părți, dar rezultatele bune pot veni numai dacă există un dialog și bune intenții. Dacă se pândesc doar greșelile, rezultatele pot deveni dezastruoase!

DSC_0995  DSC_0997

Eu sunt o optimistă incurabilă și nu mă pot gândi decât la bine. Voi?

DSC_0996

Lasă un răspuns

7 gânduri despre “Machete didactice – Despre o altă Clasă Pregătitoare, tot a Buburuzelor, pe care am găsit-o într-un sat din nordul Moldovei”

%d