machetedidactice.com

Machete didactice – Ne jucăm și învățăm!

În momentul în care spui „joc”, gândul îți fuge instantaneu către copii. Mulți asociază acest cuvânt cu imaginea unui copil, iar acest lucru este adevărat. Conform Dex-ului,

JOC, jocuri, s. n. 1. Acțiunea de a se juca  și rezultatul ei; activitate distractivă (mai ales la copii)

Însă, pe măsură ce societatea a evoluat s-a ajuns la conștientizarea faptului că jocul are o componentă mult mai importantă decât cea distractivă și anume aceea a dobândirii de abilități, cunoștințe, noțiuni noi. Studiile arată că rata de reușită este net superioară prin joc, decât prin alte metode de învățare.

Deoarece joaca este instinctivă pentru copil, aceasta reprezintă modalitatea cea mai bună pentru ca el să-și dezvolte abilitățile sociale și cognitive dar și să se maturizeze. Deasemenea, jocul îl face pe cel mic să aibă încredere în propriile forțe.

Pentru părinți, joaca este cea mai bună tehnică pe care o pot folosi atunci când vine vorba ca micuții lor să învețe lucruri complicate. Jocurile ajută la dezvoltarea cerebrală și reprezintă o fundație solidă pentru ceea ce va urma. În timpul desfășurării acestor activități de la vârste fragede, are loc o dezvoltare cerebrală, de aceea este important ca ele să fie cât mai diversificate și cu subiecte cât mai variate. Copilul mic nu trebuie implicat în jocuri greoaie pentru a beneficia de avantajele jocului, pentru că neputând a le rezolva există pericolul de-a le refuza și de a-l demotiva.

DSC_0741  DSC_0742

E drept că acum, o mare majoritate a jocurilor din comerț le dau copiilor mură-n gură rezolvarea lor, astfel limitând cumva, contribuția celor mici. Însă există și jocuri, precum puzzle-urile, tangramul, geomagul ce sunt foarte apreciate de copii, iar acestea pot fi abordate pe mai multe paliere de vârstă, sporind dificultatea lor.

DSC_0744  DSC_0745

DSC_0739  DSC_0740

DSC_0757

Jocuri se pot face tot timpul, chiar dacă cel mic nu este în casă. Joaca în natură este și mai ofertantă deoarece sunt mai mulți stimuli atât olfactivi, vizuali cât și auditivi.

DSC_0743

Chiar atunci când cel mic se joacă cu o jucărie de pluș sau păpuși, ori cu niște cuburi, el învață lucruri noi. Nu o dată ați auzit tot soiul de „conversații” mai mult sau mai puțin inteligibile pe care copilul le poartă cu jucăriile lui, sau în timpul desfășurării acestuia. Nu puțini sunt copiii ce au o jucărie preferată, care este purtată pretutindeni și fără de care, cel mic nu stă. Și noi avem o astfel de jucărie, care cu timpul a ajuns să facă parte din familie. Stă cu noi, călătorește alături de noi, are și ea partea ei foarte bine definită în familie.

Copilul are nevoie de timp de joacă zilnic și ea poate avea loc fie alături de cineva, ori acesta se poate juca singur.

Pe măsură ce anii trec, joaca se schimbă. Jucăriile nu mai au o prioritate pentru că aceasta este luată de către cărți. Este extrem de important ca părinții să lectureze celor mici, dacă se poate, de la venirea lor pe lume. Complexitatea lecturilor vă spori, și ea, pe măsură ce copilul va crește. Timpul alocat cititului reprezintă o pârghie declanșatoare de discuții nebănuite. Atunci se pot clarifica tot felul de nelămuriri ale copilului, tot felul de frici sau cine știe ce alte probleme are micuțul. Se crează o intimitate între părinte și copil, iar cel mic are o încredere deplină față de tutorele lui. Această apropiere va elimina multe din problemele ce intervin în perioada de adolescență a copilului, pentru că adultul, cunoscându-și copilul va ști cum să intervină.

Alocați timp copilului dumneavoastră, indiferent cât de ocupat ați fi! Măcar pentru lectura de seara, atât de importantă. Timpul trece foarte repede că nici nu veți băga de seamă când sugarul a devenit un elev de liceu. Ori provocările cu care se întâlnește adolescentul de astăzi, nu au aproape nimic în comun, cu cele trăite de noi, părinții lui. Și abia atunci vă veți felicita pentru timpul alocat copilului, în prima copilărie. 🙂

Spor la joacă, să aveți!

Lasă un răspuns

%d