machetedidactice.com

Activități educative copii – A început școala și odată cu ea, au început și concursurile

Iată că nu au trecut decât două săptămâni de școală și Căngurașul deja a țopăit către noi. L-am îmbrățișat pe el, dar nu și concursul!

Nu este ideea că trebuiesc plătite aceste concursuri (cu toate că s-a dezbătut acest subiect ore în șir !) ci multitudinea lor, dar mai ales subiectele ce se regăsesc pe aceste foi.

Dacă anul trecut Luca a participat la Evaluare în educație și la Euclid, anul acesta vom schimba strategia. Ambele concursuri au fost și la română și la matematică, iar Luca a obținut punctaje bune, peste 90 de puncte. Pentru copilul meu nu concursul în sine reprezintă o problemă ci locul unde are el loc, asta pentru că lui Luca îi este teamă să rămână singur într-un spațiu pe care nu-l cunoaște.

Dar să revin la subiecte. Am printat câteva dintre ele, ce au fost date la Evaluare în educație, în anii trecuți, în ideea de-a lucra cu Luca și de a vedea cum se descurcă. Și așa am descoperit că subiectul de la română nu este numai la română ci și la alte materii, cum ar fi matematica.

Nu pricep, de ce sunt alocate 10 puncte, în cadrul unui concurs la materia numită limba română, unui subiect care n-are treabă cu materia respectivă!

img175

Apoi mai sunt cerințe pe care copiii nu le pot rezolva pentru că la școală, nu s-au predat aceste noțiuni. Am întâlnit cerință de genul:

img176

dar la școală noțiuni de gramatică nu s-au făcut deloc. Nu s-a vorbit nici de substantiv, nici de adjectiv,  de sinonime și de antonime, plural și singular. S-a vorbit despre: „eu spun una, tu spui multe”, cuvinte cu înțeles asemănător, cuvinte cu înțeles opus și tot așa. De ce se cer niște noțiuni pe care elevii nu le-au parcurs la ore?

Asta înseamnă că, cei care știu învață acasă și de aceea au habar de aceste cunoștințe? Ori ăsta este sensul concursului? Să vedem cine face la suplimentar?

Nu toți copiii fac temele acasă  supravegheați de un adult. Nu toți copiii au cărțile necesare pentru a lucra la suplimentar. Nu toți copiii au norocul de-a beneficia de atenția cuvenită. Sunt foarte mulți copii care-și fac strict temele, asta ca să nu mai spun de cohortele care nu și le fac deloc 🙁

Noi vom continua să lucrăm așa cum știm noi: mai întâi Luca va face temele pentru școală, după care vom lucra pe materiale confecționate de mine. Voi căuta să vin în completarea noțiunilor de la școală pentru a consolida aceste cunoștințe și a le face mai variate și mai atractive.

DSC_0742

După părerea mea, de părinte, ar trebui o mai mare atenție atunci când se fac aceste subiecte, așa eliminându-se contradicțiile, pentru că sistemul nostru de învățământ este prea plin de contradicții.

Cât despre concursuri, cine dorește poate participa nestingherit. Copiii sunt de toate felurile iar temperamentele lor, la fel!

Lasă un răspuns

%d