machetedidactice.com

Activități educative copii – Și a început studiul limbilor străine la clasă! John, Spot and Muff on Holiday

Iată cum acest nou an școlar a venit cu niște premiere în ceea ce ne privește. Dacă până acum la clasa lui Luca nu s-a studiat nici o limbă străină, acest an a debutat cu două limbi străine. Engleza și germana, pentru începători.

Dar să vă explic. Nu știu care au fost motivele pentru care nici în prima clasă dar nici în cea de-a doua copiii nu au studiat o limbă străină. Nu am auzit comentarii de nici un fel și nici vreo propunere venită din partea doamnei învățătoare, fapt ce a determinat pe fiecare să se descurce după propriile puteri, mentale și financiare. Probabil că mulți dintre copii au luat lecții la una din aceste limbi sau poate la amândouă, în particular. În ceea ce mă privește, am optat ca Luca să înceapă cu engleza din două considerente: primul a fost acela al istoricului avut cu Răzvan iar cel de-al doilea a fost faptul că-l pot ajuta eu la teme, germană  ne studiind nici o oră, niciodată (pe vremea mea franceza era la putere 🙂 )

Am procedat ca atare și am apelat la un profesionist, care să-l inițieze în tainele acestei limbi, eu continuând munca lui acasă, după indicațiile și sugestiile date. Un timp am mers destul de bine, dar din motive ce nu doresc a le specifica, a trebuit să ne despărțim de el.

La școală s-a ajuns la această situație a studiului a două limbi deodată, pentru că în trunchiul principal al obiectelor de studiu existau două ore de engleză, însă mai era și un opțional, pe care noi părinții, am avut de ales în ce să-l transformăm. Se putea face o oră de engleză în plus sau era introdusă a doua limbă străină, aceea fiind germana, ceea ce s-a și întâmplat la dorința majorității părinților. Minoritate s-a supus majorității.

Acum nu știu ce să zic: o fi bine?. O fi rău? Timpul ne va arăta ce și cum.

Însă, fiind puși în fața faptului împlinit, am așteptat sosirea profesorului în clasă. El, mai bine zis ea (pentru că este o doamnă 🙂 ) a sosit și a adus multă bucurie copilului meu. Despre ceilalți nu pot vorbi, pentru că nu sunt în cunoștință de cauză. Dar Luca a rămas impresionat de ea și de felul ei de-a vorbi, drept pentru care, după două ore de engleză și una de germană, se declară încântat.

A început cu alfabetul, ceea ce nu s-a întâmplat în celălalt caz, la ambele materii, iar la engleză deja a existat și o temă pentru acasă. A trebuit să ascultăm și niște cântecele, de care el nu era străin și așa, împletind cântecul cu versul, am ajuns la niște activități suplimentare.

Am aplelat la o carte pe care o avem de multă vreme în biblioteca noastră. Se numește John, Spot and Muff on Holiday și este editată în vechea Cehoslovacie. Este o carte minunată în care veți găsi execiții, jocuri și cântecele, rebusuri și domino-uri dar și o poveste foarte frumoasă.

Luca John Spot Muff

Hurrah, hurrah!

It’ s holiday- time!

John is laughing and jumping about.

The children are laughing and jumping about. Hurrah, hurrah! John cries, I am going to visit Granny and Grandpa!

Așadar, este vorba despre un băiețel, pe nume John, care odată cu venirea vacanței pleacă la bunici. Acolo are o grămadă de prieteni. Băiatul pleacă în vacanță alături de  Spot, un cățel jucăuș și Muff, pisoiul său. Am atașat mai jos un fișier în care puteți vedea câteva pagini din acestă carte, pentru a vă putea face o idee despre conținutul ei.

John,Spot and Muff on Holiday

Luca a citit din carte cu drag pentru că povestea este frumoasă,  propozițiile sunt scurte iar ilustrațiile extrem de vesele. Am printat și confecționat și unul din jocurile de domino aflate aici, iar el s-a jucat cu ele. Am alcătuit și scurte propoziții cu cuvintele date.

Luca John Spot Muff2

Am folosit apoi o carte editată la Aramis, Cuvinte compuse – Compound words carte ce există în biblioteca noastră de foarte multă vreme. Este o carte care se folosește foarte simplu, pentru că pagina e practic împărțită în două, iar pe fiecare „pagină” este o imagine. Acestea combinându-se, vor alcătui cuvântul compus ce trebuie găsit pe pagina mică.

Luca John Spot Muff4Luca John Spot Muff3

Aici s-au citit cuvintele, s-au asamblat pentru a obține altele noi, ne-am jucat cu o carte foarte frumos concepută și foarte trainică. Ultima etapă a fost aceea a jocului (joc și iarăși joc 🙂 ) cu niște cartoline ce reprezentau animalele și puii lor. Și aici s-au făcut asocieri părinte-copil, dar și tot felul de remarci care mai de care mai hazlii.

Luca John Spot Muff5

Așa am început noi clasa a III a la capitolul limbi străine. Îmi doresc ca elanul să nu se ducă repede, așa cum îmi doresc ca pașii să fie mărunți dar apăsați.

În rest, să auzim numai de bine!

 

Lasă un răspuns

4 gânduri despre “Activități educative copii – Și a început studiul limbilor străine la clasă! John, Spot and Muff on Holiday”

%d