machetedidactice.com

Activități educative copii – Cum poți citi ,,Gulii verzi în țara pisicilor” în … Dumbrava Minunată

Profităm cât putem de începutul acesta de toamnă minunată, cu zile însorite, călduroase, de-a dreptul! E o atmosferă de relaxare și totodată de freamăt pentru că școala stă să înceapă. Natura deja își schimbă hainele, răcoarea dimineților te face să nu uiți cumva ce lună este în curs iar miresmele fructelor date în pârg scot la iveală gustul copilăriei. Să mai pomenesc de dulcețuri și magiun?

Luca dumbravă 6 sept 2014 colaj3

Așa că am revenit în Dumbrava Lizucăi și a lui Patrocle, loc în care poposim destul de des, pentru că de fiecare dată Dumbrava ne povestește altceva. Dar nici noi nu suntem mai prejos, având pregătite tot soiul de întâmplări ce abia așteaptă să fie rostite.

Luca dumbravă 6 sept 2014 colaj2

Bunăoară, acum ne-am gândit să-i citim din cea mai recentă carte sosită în căsuța noastră, Gulii verzi în țara pisicilor, de Grete Tartler.

img078

O carte extrem de plăcută, plină de poezioare scrise cu tâlc, cu rime inedite și abordări pe măsură. Nu vreau să uit să pomenesc despre ilustrații pentru că am remarcat imediat desenele Cristianei Radu, cu care ne-am întâlnit și atunci când Luca a citit Domnișoara Poimâine și joaca de-a timpul, dar și când am Călătorit printre ierburi și luminăI-am strigat pe cei doi prieteni ai noștri, Lizuca și Patrocle și le-am propus o partidă de lectură și discuții pe marginea acestei cărți. Ce a urmat a fost foarte, foarte frumos!

Am stat în lumina soarelui și l-am ascultat pe Luca citind aceste poezii așa cum am lecturat și eu câteva. Invitați. pe lângă Lizuca și cățelul ei (care au stat ascunși dar sunt convinsă că ne-au ascultat) au fost vreo câteva gâze curioase, dar și niște fluturași delicați și diafani.

Pe lângă lectură, am alergat. Luca mai sprinten, iar eu… după el 🙂

Ajunși acasă am continuat lectura poeziilor după care Luca a făcut o fișă la limba română în care s-a jucat cu cuvintele.

Luca citește ArguMENTE – video

Luca citește Gulii verzi în țara pisicilor sept2014

Luca citește Alba ca Smântâna – video

După ce a citit ArguMENTE, ne-am gândit la aceste jocuri de cuvinte și pentru că era oarecum familiar, am ales să facem acest exercițiu folosind cuvântul ,,ficat”. Ce-a ieșit puteți vedea mai jos.

img079

img077

Din orice text, fie el poezie sau poveste, putem învăța o grămadă de lucruri, chiar dacă am trecut de perioada copilăriei. Aceste îndeletniciri în doi, mamă- copil, sunt cele care mai târziu vor fi extrem de folositoare în cele mai neașteptate momente. Dar până să vină momentele, noi exersăm.

Spor la carte să aveți! Alături de copii sau nepoți.

Lasă un răspuns

%d