machetedidactice.com

Activități educative copii – Sora-soarelui, o floare mare și mândră, vorba lui Sadoveanu

Luca floarea soarelui

Floarea-soarelui! Sunt pline câmpurile acum de aceste minunate flori ce așteaptă să fie recoltate pentru roadele lor. Această floare mare și mândră, vorba lui Sadoveanu .

Am admirat și noi, în drumurile noastre, mândrețea asta de floare care se rotește după soare. Acum, stau toate cu capul plecat, pline de semințe hrănitoare. Și parcă trecând pe lângă ele auzim: vorbiți și despre noi, vorbiți și despre noi! Și asta am și făcut.

În demersul nostru științific alături ne-au stat cele două atlase Botanice, unul de la editura Steaua Nordului iar celălalt de la Editura Didactică și Pedagogică. Nu este prima dată când apelăm la ele și sunt convinsă că de multe ori le vom mai citi rândurile.

Luca floarea soarelui3

Aici ne-am dumirit care-i treaba cu aceste plante, ce fel de semințe au, cum sunt polenizate și multe alte lucruri interesante. Aceste cărți au informații foarte amănunțite, însă noi alegem ce este pe măsura noastră, acum. Imaginile sunt excelente, paginile numai bune de mângâiat.

Am luat o floare a soarelui dintr-o margine de lan și am putut să o disecăm și să o analizăm după bunul plac, asta pentru a ne satisface curiozitatea. Așa, Luca a putut vedea ce tulpină viguroase are, ce rădăcini firoase, ce frunze aspre dar și ce mândrețe de floare. Am dorit ca să observe cum sunt așezate semințele, ce miros au și ce gust, așa crude. A fost mirat să vadă că în mijlocul florii, acolo unde semințele nu erau dezvoltate, există o substanță cleioasă ce nu a ieșit la spălat din prima.

DSC_0080

După ce am văzut cum stă treaba cu această plantă din punct de vedere botanic, am dorit să vedem dacă o regăsim și în ceva lecturi de-ale noastre. Și cele mai repede au sosit din partea lui Lizuca din Dumbrava Minunata de Mihail Sadoveanu, dar și din Călătorie printre ierburi și lumină de Iulia Iordan. Noi fiind din partea locului, am fost în dumbravă de nenumărate ori și Luca a zăbovit oleacă în scorbura Lizucăi, ceea ce i-a plăcut la nebunie. Răchita este acum bătrână, dar dacă ești atent, multe poți auzi de la ea :).

Luca Dumbrava Minunata 2013

Am vizitat și Casa memorială a scriitorului de mai multe ori, iar acolo, într-una din vizite am găsit o doamnă ghid foarte drăguță, care a stat și a ascultat cum a citit Luca ce scria pe panourile de acolo.

Luca Dumbrava Minunata 20132

De acolo am luat și cartea Dumbrava Minunată, pe care n-o găsisem nicăieri.

img019

Tot anul trecut am citit pentru prima dată Dumbrava Minunată, iar lui Luca i-a plăcut povestea. Am făcut și niște fișe pe care  le-a completat după lectură.

Luca Dumbrava Minunata 20133

Iată că a mai trecut un an și ne-am reîntors în Dumbravă, de data aceasta pentru a citi capitolul Sora Soarelui. Totul a pornit de la studiul florii soarelui.

Luca citește capitolul Sora Soarelui – video

Și de această dată am pregătit niște fișe cu câteva întrebări legate de subiectul nostru. Dacă doriți a le completa, le găsiți mai jos.

img014img015

Bordurile pentru fișele noastre le-am luat de aici. Fisele lucrate de copil sunt mai jos.

img018img020

Luca floarea soarelui4

Pe lângă fișe am pregătit și un craft. El are forma florii soarelui, iar pe petalele ei am dorit ca să se scrie cuvinte ce te trimit cu gândul la ea. Luca a scris pe aceste petale cuvinte cum ar fi: galben, căldură, vară, mândră, solar, mare, câmp, recolte, ulei etc.Floarea am realizat-o dintr-un inel, pe care sunt atârnate eșarfele în magazine iar  petalele din hârtie. Petalele le-am făcut duble pentru a le putea atașa de inel și pentru a se putea scrie pe interiorul lor. A ieșit foarte frumos și de efect.

DSC_0108  DSC_0109

Luca floarea soarelui2

Și așa am reușit ca alături de floarea soarelui să petrecem clipe frumoase, la fel ca și înfățișarea ei. Cu siguranță, până începe școala vom mai merge într-o vizită în Dumbravă și vă vom povesti ce am mai găsit pe acolo. Dacă aveți drum în partea asta de țară, nu ezitați să faceți o plimbare și aici. Toamna îmbracă dumbrava în haine extrem de prețioase.

Lasă un răspuns

%d