machetedidactice.com

Activități educative copii – Povestea unchiului Shelby despre LAFCADIO leul care nu s-a lăsat păgubaș

Luca Lafcadio 1

Trebuie musai să vă povestesc despre Lafcadio și despre întâlnirea noastră cu el. Ca și în alte dăți, pețitoarea șefă a fost Alina. Draga mea prietenă Alina, căreia îi mai spun încă o dată, din adâncul sufletului meu, că o iubesc și prețuiesc! Pentru normalitatea ei, pentru simplitate, pentru calmul și atitudinea pozitiva tăcută, nu zgomotoasă. Pentru dragul de frumos pe care-l dăruiește cu atâta naturalețe.

La plecarea de la Brașov, Luca a primit în dar această carte despre care, trebuie să recunosc, nu știam absolut nimic. Nu am auzit despre ea niciodată și nu mi-am închipuit că se poate scrie așa gen de poveste.

Așadar, în brațele noastre a poposit Povestea unchiului Shelby despre Lafcadio leul care nu s-a lăsat păgubaș scrisă de Shel Silverstein.

Povestea unchiului Shelby despre Lafcadio, leul care nu s-a lăsat păgubaş (Shel Silverstein)

Am întâlnit un altfel de umor, așa cum am văzut alt gen de ilustrații, acestea fiind făcute de autor. Dar iată cum prezintă editura această carte:

Sunt multe cărţi frumoase pentru copii. Uneori, avem norocul să întâlnim capodopere. Foarte rar însă ne iese în cale o carte despre care să ştim, încă de la primele rânduri, că o vom iubi mereu. Şi că o vom iubi atât de mult, încât le-o vom citi cu drag copiilor noştri şi, mai târziu, o vom reciti alături de copiii acestora.
Am adunat cu grijă câteva astfel de bijuterii. Acestea sunt Cărţile lui Radu

Puteți vedea și un filmuleț foarte frumos dacă accesați titlul de mai jos.

Cum am găsit-o noi ? Plină de umor, de cuvinte nou inventate

bezupă (adică supă de bezele), bezotocăniță bezelet (anume cotlet de bezele), bezotocăniță (adică tocăniță de bezele), bezomletă (adică omletă de bezele) și bezetot!

Plină de onomatopee și de situații comice nu numai pentru copii ci și pentru adulți.

Dar cine este Shel Silverstein? Acesta este un scriitor american ce a trăit intre anii 1930 și 1999, autor și ilustrator, poet, cântăreț, muzician, caricaturist și autor de cărți de copii. Deoarece nu știa să danseze și să se joace cu mingea, și nici mare succes la fete nu avea, a început să scrie și să deseneze. Și dacă e să completez, bine a făcut! În cărțile destinate copiilor, Silverstein își ia numele de unchiul Shelby. Volumele sale au fost traduse în 30 de limbi și s-au vândut în peste 20 milioane de exemplare. Cu bucurie spun că unul dintre ele a ajuns și în căsuța noastră.

Lectura cărții a început de îndată ce am plecat din Brașov, chiar din mașină și eu am fost cea care a dat startul. Atât de gustat a fost începutul, încât toți au fost interesați de ea. Luca a continuat ceea ce am început eu și până am ajuns la prima  destinație, deja jumătate din carte era citită dar și comentată de ocupanții vehiculului. La acest drum am fost cu toții, iar Răzvan a ciulit și el urechile la povestea noastră.

Luca citeste Lafcadio2

Am reluat lectura a doua zi, nerăbdători fiind să vedem prin ce peripeții a mai trecut leul nostru și prin ce situații bizare a dorit autorul să-l mai pună. Și nu au fost puține!

Luca citește capitolul 9 din Lafcadio – video

Însă nu doresc a vă povesti și a răpi din bucuria lecturii. Este important să descoperiți singuri și să vă bucurați, poate în egală măsură cu noi, de comicul situației. Și cred că cele câteva rânduri de mai jos vă vor ațâța curiozitatea.

 – Vai de mine și de mine, nu trebuie să mă împuști! „, a spus puiul de leu. „Eu voi fi de bunăvoie covorul dumneavoastră și voi sta în fața semineului și nu voi clipi și veți putea sta pe mine și mânca toate bezelele pe care le doriți. Îmi plac bezelele.”

Și a doua zi cartea s-a terminat, dar toată ziua am continuat să vorbim, dar și să lucrăm pe marginea ei. Mai întâi Luca a dorit să-mi povestească cu propriile cuvinte finalul cărții, pentru că l-a citit singur când eu nu eram lângă el. Cum a interpretat el finalul, puteți vedea mai jos.

Luca povestește finalul cărții – video

Apoi mi-a citit ultimele rânduri pentru a vedea că a avut dreptate.

Luca citește finalul cărții – video

A făcut o fișă de lectură, modelul cerut de școală dar și o altă fișă pregătită de mine. Pe aceasta am dorit să scrie însușiri ale leului din poveste, după care, cu cuvintele scrise să facă un enunț. Atât fișa albă cât și cea completată o puteți vedea mai jos.

Luca lucreaza Lafcadio

img012   img013

Lafcadio va rămâne în mintea și inima noastră într-un loc special. Acela unde se găsesc clipe minunate petrecute alături de familie, de prieteni, într-o atmosferă de tihnă și calm. Va face parte dintr-o copilărie plină de dragoste și protecție, unde alături de alte personaje minunate va putea țese povești nemaiauzite dornice să fie ascultate de urechiușe de vârsta micului cititor de acum 🙂

Lasă un răspuns

Un gând despre “Activități educative copii – Povestea unchiului Shelby despre LAFCADIO leul care nu s-a lăsat păgubaș”

%d