Activități educative copii – Hoinărind printre copaci. Astăzi despre Smochin

DSC_9327

Demersul nostru arboricol a continuat și asta pentru că este aproape imposibil să faci abstracție de acești minunați locuitori ai planetei care au de oferit atâtea povești minunate.

Sau adunat deja câțiva ani de când avem posibilitatea să studiem un smochin deoarece fratele meu are în curte un asemenea exemplar. Nu a ajuns la stadiul de copac, dar este minunat: are crengi viguroase, frunze cu formă inedită iar fructele sunt de-a dreptul delicioase!

Aminteam atunci cand am scris despre Gradina unde se gasesc fructele finalului de alfabet cum ne-am întalnit noi, eu si Luca, cu smochina prospătă și ce mult ne-a placut!

DSC_9241  DSC_9242  DSC_9243

Precum se vede in imaginile de mai sus, smochinul mai are puțin și începe să se coacă. Vreau să spun că sunt ramuri pe care se găsesc și câte douăzeci de fructe, asta în condițiile în care acest specimen este la stadiul de pui.

În a doua jumătate a lunii august sunt bune de consumat iar noi consideram gustul lor extrem de rafinat. Dacă nu ați încercat până acum o smochină proaspătă, nu vă feriți! Poate veți avea surpriza descoperirii unei senzații plăcute!

Basmele pădurii reprezinta o modalitate foarte frumoasă de-a afla poveștile unora dintre arborii pe care la noi nu-i prea întâlnești. Atunci când am vorbit despre castan, am relatat mai în amănunt despre Basmele padurii, și dacă nu ați lecturat-o încă nu este târziu. O găsiți la oferta pe elefant.ro.

Basmele padurii - Rina Singh, Helen Cann

Luca a citit-o așa cum știe el, învârtindu-se în jurul cărții și purtând-o cu el peste tot. Cu timpul acest mod de-a lectura se va mai așeza, pentru mine acum fiind mai importantă lectura în sine și nu modul în care are ea loc.

DSC_9322  DSC_9325  DSC_9328  DSC_9329

Luca citeste povestea Smochinului – video

Având posibilitatea sa-l studiem pe viu, povestea acestui copăcel s-a potrivit mănușă. Am mai folosit frunzele lui atunci când am confecționat brelocul ierbar.

Smochinul este un copac vesnic verde si are crengile viguroase, ce se intind spre cer. Fructele sale au forma de inima si pot ajunge pana la cinci centimetri, iar seva smochinului este alba si laptoasa. Frunzele anumitor specii de smochin sunt folosite pentru a trata raceli si probleme ale ochilor. Este cunoscut ca arborele vindecator.

DSC_9331 DSC_9332 DSC_9334 DSC_9335 DSC_9336

DSC_9337 DSC_9339DSC_9338

Pentru a afla despre smochin si alte notiuni, am apelat la Atlasul botanic de la Editura Didactica si Pedagogica dar si la Atlasul Botanic de la Editura Steaua nordului.

De aici am aflat ca exista mai multe tipuri de fructe( fructe simple, fructe carnoase, fructe false, fructe multiple etc) iar Luca a auzit pentru prima data de sicona, aceasta fiind denumirea fructului la smochin. Au fost lecturi simple, fara a intra in amanunte, doar sau auzit aceste denumiri si pe alocuri s-a comentat si s-a intrebat : ce-ar fi daca?

A urmat fisa de lectura, unde Luca a transcris un fragment din poveste, pentru ca mai apoi sa facem cateva exercitii la limba romana, exercitii ce au necesitat folosirea dictionarului.

DSC_9331  DSC_9343  DSC_9344

La final am făcut un craf, reprezentând o frunză de smochin, dar și un fruct, acest material fiind confecționat din fir de bumbac colorat. Tehnica am povestit-o atunci când am confecționat frunza de castan. Am în gând o modalitate în care sa adun aceste lucrări, dar încă mai trebuie confecționate câteva.

DSC_9323  smochin frunza ata (1)

  smochin frunza ata (2)

Abia aștept să gust aceste delicioase fructe! Vă poftim cu drag, alături de noi!

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: