Demersul nostru arboricol a continuat și asta pentru că este aproape imposibil să faci abstracție de acești minunați locuitori ai planetei care au de oferit atâtea povești minunate.
Sau adunat deja câțiva ani de când avem posibilitatea să studiem un smochin deoarece fratele meu are în curte un asemenea exemplar. Nu a ajuns la stadiul de copac, dar este minunat: are crengi viguroase, frunze cu formă inedită iar fructele sunt de-a dreptul delicioase!
Aminteam atunci când am scris despre Grădina unde se găsesc fructele finalului de alfabet cum ne-am întâlnit noi, eu și Luca, cu smochina proaspătă și ce mult ne-a plăcut!
Precum se vede in imaginile de mai sus, smochinul mai are puțin și începe să se coacă. Vreau să spun că sunt ramuri pe care se găsesc și câte douăzeci de fructe, asta în condițiile în care acest specimen este la stadiul de pui.
În a doua jumătate a lunii august sunt bune de consumat iar noi consideram gustul lor extrem de rafinat. Dacă nu ați încercat până acum o smochină proaspătă, nu vă feriți! Poate veți avea surpriza descoperirii unei senzații plăcute!
Basmele pădurii reprezinta o modalitate foarte frumoasă de-a afla poveștile unora dintre arborii pe care la noi nu-i prea întâlnești. Atunci când am vorbit despre castan, am relatat mai în amănunt despre Basmele padurii, și dacă nu ați lecturat-o încă nu este târziu. O găsiți la oferta pe elefant.ro.
Luca a citit-o așa cum știe el, învârtindu-se în jurul cărții și purtând-o cu el peste tot. Cu timpul acest mod de-a lectura se va mai așeza, pentru mine acum fiind mai importantă lectura în sine și nu modul în care are ea loc.
Luca citeste povestea Smochinului – video
Având posibilitatea să-l studiem pe viu, povestea acestui copăcel s-a potrivit mănușă. Am mai folosit frunzele lui atunci când am confecționat brelocul ierbar.
Smochinul este un copac veșnic verde și are crengile viguroase, ce se întind spre cer. Fructele sale au forma de inima și pot ajunge până la cinci centimetri, iar seva smochinului este albă și lăptoasă. Frunzele anumitor specii de smochin sunt folosite pentru a trata răceli și probleme ale ochilor. Este cunoscut ca arborele vindecător.
Pentru a afla despre smochin și alte noțiuni am apelat la Atlasul botanic de la Editura Didactica si Pedagogica, dar și la Atlasul Botanic de la Editura Steaua nordului.
De aici am aflat că există mai multe tipuri de fructe (fructe simple, fructe cărnoase, fructe false, fructe multiple etc) iar Luca a auzit pentru prima data de siconă, aceasta fiind denumirea fructului la smochin. Au fost lecturi simple, fără a intra în amănunte, doar sau auzit aceste denumiri și pe alocuri s-a comentat și s-a întrebat: ce-ar fi dacă?
A urmat fișa de lectură, unde Luca a transcris un fragment din poveste, pentru ca mai apoi să facem câteva exerciții la limba română, exerciții ce au necesitat folosirea dicționarului.
La final am făcut un craft, reprezentând o frunză de smochin, dar și un fruct, acest material fiind confecționat din fir de bumbac colorat. Tehnica am povestit-o atunci când am confecționat frunza de castan. Am în gând o modalitate în care să adun aceste lucrări, dar încă mai trebuie confecționate câteva.
Abia aștept să gust aceste delicioase fructe! Vă poftim cu drag, alături de noi!