machetedidactice.com

Activităţi educative copii – Cum te simţi când ai prilejul să vezi animalele ieşind din atlas?

DSC_8737

Iată că, după luni în care am tot apelat la fişele de la Imp, la atlasele din biblioteca personală a sosit momentul să ,,dăm piept” cu atât de îndrăgitele animale.

Am revenit la Zoo Băneasa după doi ani. Ce am găsit a fost o surpriză, pentru că a fost plăcută.

DSC_8806
Timpul petrecut acolo pe îndelete ne-a prilejuit o trecere în revistă a tuturor animalelor ce sunt găzduite aici. Incursiunea noastră a început cu delicaţii pelicani, aflaţi într-un număr foarte mare. Singura observaţie aici, este apa în care aceştia „pescuiesc” şi care ar putea şi ar trebui să arate altfel. Poate că de vină este căldura! Alături de pelicani se află inconfundabilele păsări flamingo, pe care dacă doreşti să le priveşti, îţi trebuiesc ochelari, aşa de departe sunt!

DSC_8740 DSC_8741 DSC_8804

Apoi tigrul ne-a ieşit în cale. Era atât de mare şi impunător că Luca a ezitat în primă fază, să se apropie de el. Arăta minunat şi nu era singur ci avea companie: un alt tigru, la fel de frumos.

DSC_8743 DSC_8744

Râsul a urmat după tigru şi ne-am bucurat să-l vedem pentru că este pe cale de dispariţie. Dar nu arătau chiar aşa de bine 🙁 Unul dintre ei era lovit la un picior şi şchiopăta, se vede din fotografie că are o lăbuţa vătămată, iar celălalt era cam slab şi cu bucăţi de blană căzute. Poate exemplarele care au mai rămas în pădurile noastre arată mai bine!

DSC_8746 DSC_8747

Oferta de păsări este foarte bogată şi variată. Am văzut de la raţe de tot soiul, la gâşte, lebede albe şi negre, berze, fazani aurii, păuni.

DSC_8745  DSC_8749

DSC_8751  

DSC_8752  DSC_8753

DSC_8754  DSC_8755
În drumul pe care l-am ales noi, a urmat ursul. Acesta nu a dorit să stea să-l vedem, apucând doar să-i zărim blana udă, după o baie în locul special amenajat.

DSC_8758

Struţii şi nandu au urmat la vizionare. Ne-am minunat de picioarele lor puternice şi de penele atât de frumoase. Lângă aceste inaripate nezburătoare , stăteau la soare 4 cămile. Am zăbovit preţ de muuuulte minute urmărindu-le comportamentul. Un mascul a dorit ca una dintre femele să-i acorde atenţie dar cu toată cazna, nu a reuşit acest lucru. Femela cămilă, nu a făcut nici un gest cu excepţia unei atenţionări vocale. Masculul avea cele două cocoaşe drepte, pe când femela le avea căzute într-o parte. Foarte interesantă scena!

DSC_8760  DSC_8767

DSC_8770   DSC_8771

Să nu credeţi că nu mai sunt oi, capre, berbeci , cerbi, ciute şi iezi găzduite la Zoo. Din contra, sunt în numar foarte mare şi nu le poţi rata datorită factorului olfactiv, specific acestora.

Următoarea oprire a fost la EXOTARIU, iar acolo am avut ocazia să privim tot soiul de păsări exotice: papagali, peruşi. M-am bucurat foarte mult de prezenţa tucanului trompetist dar şi a tucanului. Am văzut deasemenea, vulturul american, şi acvila, buha şi alţi vulturi ce-şi savurau bucăţile de carne abia primite.

DSC_8761   DSC_8763

DSC_8764   DSC_8765

DSC_8766

După delicatele păsări exotice, în cale ne-au ieşit leii. Ne-am bucurat că de data aceasta erau prezenţi, pentru că la vizita anterioară, spaţiul lor era nepopulat. Un mascul cu o coamă frumoasă şi o leoaică ce nu ne-a dat nici o atenţie. Cât timp am privit-o ea a fost concentrată în altă parte. Cine ştie ce văzuse acolo!

DSC_8774   DSC_8775

DSC_8776  DSC_8777

După această reprezentare de forţă şi semeţie am intrat într-o lume delicată dar la fel de fioroasă: REPTILARIU

A fost atât de frumos! Am zăbovit foarte mult timp, pentru că lumea în care intrasem era de-a dreptul fascinantă. Am filmat ceea ce am văzut, cu atât mai mult cu cât ne erau atât de proaspete în memorie reptilele, despre care tocmai vorbisem! Am văzut două iguane, pitoni şi anaconde, broaşte ţestoase şi reptile cu ţepi, peşti pirahnia, corali, chiar şi un peşte clovn. Deasemenea existau şi doi crocodili dar şi un varan pitic.

Zoo Băneasa Şopârla gulerată şi alte reptile – video 

Zoo Băneasa Reptile şi peşti – video

DSC_8778   DSC_8779

DSC_8780   DSC_8781

DSC_8783   DSC_8786

DSC_8788

DSC_8789

Vreau să specific faptul că la această secţiune am găsit cea mai mare curăţenie. Animalele erau în stare foarte bună (cel puţin aşa păreau!) mâncarea era proaspătă, abia pusă, iar acvariile arătau minunat. Aici am avut un schimb de replici mai tăios cu nişte vizitatori extrem de agitaţi, care tot bontăneau acvariile, în speranţa că reptilele  „le vor vorbi”. Asta în pofida faptului că există numeroase plăci de atenţionare în acest sens, şi anume de-a nu stresa animalele (care cred că oricum sunt!).

Maimuţele au reprezentat un alt prilej de admiraţie şi asta pentru că le-am prins în timpul desfăşurării de activităţi specifice: mâncat, jucat, păduchit.

DSC_8795   DSC_8796

DSC_8798

Ne-am măsurat, am aflat ce dietă sănătoasă ţin aceste animale dar am văzut şi o alee pe care erau construite câteva căsuţe ornate cu diferite animale.

DSC_8801   DSC_8802

DSC_8803   DSC_8790

DSC_8791   DSC_8794

DSC_8793

Orice altas ai avea şi orice fişe ai folosi, nimic nu se compară cu întâlnirea unui animal viu. Atunci ai prilejul de a observa ce anume doreşti şi de a studia comportamentul lui. Poate pentru bucureşteni sau alţi locuitori ai marilor oraşe care au grădini zoologice, aceste îndeletniciri pot părea bizare, însă noi, provincialii, suntem doriţi de aşa întâlniri.

Vom rămâne cu amintiri minunate peste ani, numai bune de povestit şi altora!

DSC_8807

DSC_8808

 

Lasă un răspuns

%d