machetedidactice.com

Activități educative copii – Cum înoată niște Voinicei prin apele mărilor

DSC_8095

Zilele trecute am avut bucuria de-a putea lucra alături de niște copii minunați de la grupa Voiniceii, din cadrul Grădiniței Pinocchio din Fălticeni. Nu este pentru prima dată când fac acest lucru și mă bucur că am oportunitatea de a petrece alături de ei clipe minunate și extrem de utile.

Pentru că vine vacanța, m-am gândit că ar fi indicat ca tema despre care să vorbim să fie legată de mare, soare, animale marine. Și așa, cu complicitatea Irinei, doamna de la catedră (vorba vine, pentru că o educatoare nu are când să stea la catedră!) s-a stabilit despre ce și cum voi vorbi.

În acest sens am pregătit pe lângă macheta didactică cu Ciclul de viață al căluțului de mare, dar și cea cu Nivelurile mărilor niște cartoline care să mă ajute la o activitate matematică, dar și niște sticle, pe care copiii să poată desena vietăți marine.

Tiparele pentru cartoline le-am luat de pe twinkl.co.uk după care le-am laminat și decupat. Sticlele folosite la pictură au avut dimensiunea de 20 centimetri pe 20. Le-am pregătit pentru a fi desenate de către cei mici, iar aici am conturat desenul cu ajutorul markerului, pe fiecare în parte. Câteva dintre ele le puteți vedea mai jos.

DSC_8026  DSC_8028  DSC_8029  DSC_8030  DSC_8031

DSC_8032  DSC_8033  DSC_8035  DSC_8038  DSC_8036

DSC_8037  DSC_8039  DSC_8027

Activitatea noastră a început cu discuții despre anotimpul vara, despre vacanță și destinațiile ei. Așa am aflat care copii au văzut marea și care au fost în vizită la un muzeu cu animale marine. Aici știam deja că toți au vizitat un asemenea muzeu, deoarece în Fălticeni există unul foarte frumos, Muzeul apelor, pe care vă invit să nu-l ocoliți. Cum am petrecut noi timpul acolo, adică Luca si prietenului, Leo puteți vedea aici. Așadar, copii văzuseră acvarii și aflaseră informații despre aceste animale ce trăiesc în apele mărilor și oceanelor din surse informate.

Am ales ca vedeta întâlnirii să fie căluțul de mare pentru că el este un altfel de pește, dar mai ales un alt fel de tătic. Cu ajutorul machetei cu ciclul de viață al căluțului de mare, am intrat într-o poveste din care copiii au aflat ce fel de pește este, ce dimensiuni are, dacă are sau nu prădători. Ca sursă de informație am ales fișa de la Imp. S-au țesut tot soiul de propoziții în care s-au aflat cuvintele noi învățate astăzi.

calut mare 2   calut mare 5  calut mare 3

 

??????  Viewty  Viewty

Viewty

??????

Viewty

Viewty

Așadar ne-am jucat cu aceste cuvinte noi, copiii făcând tot felul de propoziții, au povestit întâmplări pe care le-au avut la malul mării. A urmat o activitate matematică în cadrul căreia cei mici au avut de pus pe un panou în ordine crescătoare și descrescătoare, un set de imagini. Doresc să precizez că toți cei 20 de copii care au participat la această activitate au avut, fiecare în parte, imagini pentru a putea fi atașate pe panou.

??????  ??????  Viewty

??????  DSC_8056  DSC_8057  DSC_8066

DSC_8069

A urmat pictura pe sticlă. Era pentru prima dată când copiii aveau parte de așa experiență și vreau să vă spun că s-au descurcat excelent. Sticla a fost pictată cu vopsea acrilică.

DSC_8078  DSC_8079  DSC_8080  DSC_8081  DSC_8083  DSC_8084

DSC_8088  DSC_8089  

Iată cum, de la ora 9.30 am reușit ca până la ora 11.30 să facem și o activitate de la Domeniul Știință, una de Dezvoltare Limbă și Comunicare, o activitate matematică, dar și una de la Artă, deci o Activitate Integrată. Așa, formând o echipă sudată, am învățat multe lucruri noi și am trăit experiențe inedite. Chiar dacă Voiniceii au între 4 și 5 ani, s-au descurcat excelent la toate activitățile. A fost o reală plăcere să petrec aceste ore alături de ei iar pentru asta, le mulțumesc!

calut mare 4

Lasă un răspuns

2 gânduri despre “Activități educative copii – Cum înoată niște Voinicei prin apele mărilor”

%d