machetedidactice.com

Activităţi educative copii – Abilităţi practice… şi nu prea!

DSC_8044

Abilităţile practice nu au reprezentat niciodată o atracţie pentru fiii mei! Am încercat în fel şi chip să-i atrag spre aceste îndeletniciri, însă în ciuda abordării de teme variate dar şi de tehnici multiple, nu am prea reuşit acest lucru.

La Răzvan, atunci când frecventa şcoala primară, nu se punea aşa accent pe această oră, cu toate că ţin minte, că lucrau după un caiet asemănător ca cel  de pe care lucrează acum Luca. În cazul celui mic, lucurile s-au schimbat radical şi m-am pomenit cu un manual destul de complicat, dacă e să-l întrebi pe Luca!

Anul trecut mi-aş fi dorit ca să participe părinţii la o oră de abilităţi şi să facă ei ceea ce era în programă, dar evident că nu s-a întâmplat aşa ceva, aşa cum este evident că nici dorinţa mea nu a fost rostită.

Atunci când noi lucrăm acasă, faptul că stau lângă Luca şi-l fac curios să vadă rezultatul final, determină un alt fel de traseu al activităţii. La şcoală este diferit, pentru că doamna învăţătoare nu are timpul fizic necesar de-a se ocupa de fiecare copil în parte prea mult, iar când spun asta mă gândesc la cei 31 de colegi de-a lui Luca.

Cartea îndrumar este una frumoasă şi face parte dintr-o mapă scoasă la editura Lidana din Suceava. Această mapă conţine toate materialele necesare fiecărui proiect. Cartea este scrisă de Nicoleta Nisteriuc şi reprezintă al doilea volum aferent studiului din clasa a II a. Nu am găsit nici o adresă unde puteţi găsi acest îndrumar. Dar iată ce spun doi profesori în cuvântul înainte:

Lucrarea ,, Abilităţi practice. Sugestii pentru învăţământul primar ( II) ” invită, deopotrivă, elevi şi cadre didactice în universul vesel şi colorat al copilăriei, oferindu-le repere în realizarea unei diversităţi de obiecte, compoziţii, jucării cu rol estetic şi funcţional.

Broşura editată în condiţii grafice deosebite, cu scheme clar ilustrate, însoţite de explicaţiile fiecărei etape de lucru, constituie un important instrument de lucru şi urmăreşte atât dezvoltarea deprinderilor şi abilităţilor manuale.

Concepută în completarea broşurii, mapa de lucru conţine o gamă largă de materiale de bună calitate cu care se pot realiza toate temele propuse. Organizarea riguroasă a întregului material de lucru facilitează elevului utilizarea cu uşurinţă a acestuia şi gestionarea cu maximă eficienţă a timpului.

Temele şi materialele se subordonează însuşirii şi exersării tehnicilor de bază ce trebuie asimilate pe parcursul ciclului primar, elevii reuşind să-şi dezvolte atât deprinderile practice, cât şi gustul pentru estetic.

Recomadăm abordarea lucrării pentru elevii din ciclul primar cu credinţa că rezultatele nu se vor lăsa aşteptate.

Manualul are două capitole: Activităţi cu materiale din natură unde sunt următoarele teme:

Măşti şi personaje

În lumea necuvântătoarelor

Aricii

Activităţi cu materiale sintetice – Fire , hârtie unde sunt temele următoare:

Tablou de toamnă

În pădure

Cadoul de Crăciun

Felicitare cu clopoţei

Girafe

Punga de cadouri

Fluturaşul etc.

DSC_8042DSC_8043img115

img117

Şi iată cum am ajuns la penultimul capitol al acestui manual. acolo unde a trebuit confecţionat o felicitare cu tema ,, În grădină”. Pentru că Luca nu a terminat lucrarea în timp util, a primit permisiunea, alături de alţi colegi, să facă acest lucru acasă. Aşa că am putut lucra în ritmul nostru pentru a duce la bun sfârşit şi această etapă. Ataşez mai jos tiparul pentru executarea acestei felicitări, pentru că este frumoasă şi fetiţele, pentru că ele sunt mai îndemânoase 🙂 , o vor lucra cu plăcere.

DSC_8041DSC_8045

DSC_8040DSC_8046

DSC_8047DSC_8048

DSC_8049DSC_8050

DSC_8051

Nutresc speranţa că vara aceasta va mai aşeza priorităţile lui Luca şi va căpăta mai mult drag şi în acest domeniu. Eu voi fi alături de el, ca-ntotdeauna!

Lasă un răspuns

6 gânduri despre “Activităţi educative copii – Abilităţi practice… şi nu prea!”

%d