machetedidactice.com

„Extraordinarele aventuri ale lui Basil cel Banal” sau cum a fremătat Luca, punându-se în locul acestui minunat băieţel

DSC_7541

Ca multe alte cărţi, Basil a aşteptat cuminte în raftul bibliotecii până Luca s-a hotărât să intre în povestea lui. În ceea ce mă priveşte, la prima lectură, Basil nu a reuşit să mă facă să vibrez, aşa cum a reuşit Edward sau Despereaux ori Stejărel (oare de câte ori am mai spus asta?!). Am privit mult la Luca şi la manifestările lui faţă de carte şi nu am dorit să intervin cu nici o remarcă pentru a nu influienţa deloc, înşiruirea evenimentelor.

Pe măsură ce paginile cărţilor erau lecturate, atitudinea lui Luca m-a făcut să-mi reconsider poziţia faţă de acest băieţel şi de aventurile prin care trece. El a fost extrem de încântat iar a final a spus că ,, nu-mi pare rău că am citit-o !”.

DSC_7453  DSC_7542

Luca citeşte final Basil cel banal – video

DSC_7686

Dar despre ce este vorba în această poveste, Extraordinarele aventuri ale lui Basil cel Banal, de Wiley MillerDespre un băieţel pe nume Basil, care are 12 ani şi locuieşte într-un far dintr-un orăşel de pe coasta Maine-ului. Consideră că are parte de o viaţă anostă, lipsită de orice aventură iar această banalitate îl face extrem de trist. Până într-o zi când are parte de cea mai inedită întâlnire cu cel ce se va dovedi a fi un personaj extrem de plăcut: profesorul McGookin. Acest bătrânel vesel îl conduce pe Basil într-un oraş miraculos, pe nume Helios. Oraşul nu este unul care se află pe Pământ, ci în nori! Aici Basil o întâlneşte pe Louise, o fetiţă de o vârstă cu el, tristă şi ea, deoarece are parte de o viaţă… aţi ghicit, banală!

Ceea ce urmează este o înşiruire de aventuri, care mai de care mai palpitante, aventuri ce te poartă din trecut în viitor. De la a zbura pe un pteranodon şi până la a te descurca în hăţişul unui savant crud şi răzbunător, viaţa acestui băieţel nu va mai fi niciodată banală.

Vreau să spun că această lectură a picat la fix, pentru că în ultima vreme Luca a tot spus că existenţa lui este banală. Nu ştiu de unde şi ce anume a provocat această stare dar ştiu că în jurul lui pluteşte o oboseală şi tot ceea ce aduce aceasta cu ea. Vreau să vă spun, că abia aştept să se termine şi aceste săptămâni care au mai rămas din  şcoală, pentru că mare oboseală s-a acumulat şi multe griji!

Am observat că starea aceasta de plictis caracterizează ultimele generaţii. Unde întorci capul nu ai cum să nu observi copii de diferite vârste plictisiţi la maxim. Pare a nu mai exista nimic care să le suscite interesul, aşa cum orice activitate pe care le-o propui, din start este etichetată ca fiind… banală!

Revenind la lectura noastră, după ce Luca a terminat cartea, a completat o fişă de lectură, de acum nelipsita fişă de lectură. O găsiţi mai jos, atât în alb dar şi completată, dacă o să aveţi nevoie de ea.

DSC_7650  DSC_7652

DSC_7653  DSC_7654  DSC_7655

Pentru că interesul copilului a fost unul mărit, am venit în întâmpinarea lui şi am pregătit nişte rondele pe care el să scrie lucrurile mai importante legate de o lectură şi anume:

care sunt cuvintele cheie din poveste
care sunt ideile principale
cum este scrisă cartea
care este interacţiunea dintre autor şi cititor
ce sentimente te încearcă atunci când citeşti cartea
care sunt personajele
care este intriga
Unde se desfăşoară povestea
care este tema poveştii

Am vorbit mult mai mult decât a scris şi chiar dacă a avut nevoie de ajutor, aceste dialoguri îşi vor arăta roadele mai târziu. Sunt convinsă de acest lucru! Rondelele necompletate arată ca în imaginile de mai jos. Dacă doriţi să le confecţionaţi, este un fişier, ataşat mai jos, în care găsiţi imaginile necesare.

DSC_7664 DSC_7665

DSC_7666 DSC_7667

DSC_7668

DSC_7669 DSC_7670

DSC_7671

Imagini rondele Basil cel Banal

Am apelat la această abordare, pentru că ştiu că este pe placul celui mic şi că lucrează cu drag. Chiar dacă au fost necesare reveniri la text, pentru a se putea da răspunsurile corecte, activitatea s-a desfăşurat sub bune auspicii.

DSC_7673   DSC_7674

DSC_7675   DSC_7676

DSC_7677

Doresc să vă spun, că mare bucurie este atunci când rondelele sunt completate toate. În viziunea lui Luca (dar şi cu ajutor din partea-mi!) ele arată ca mai jos.

DSC_7679  

DSC_7680  DSC_7682  

DSC_7683   DSC_7684

DSC_7685

În opinia noastră, ele arată extrem de bine şi te îndeamnă la lucru.

Pentru că a avut parte de atâta aventură, la final am făcut şi un craft, în care piesele de rezistenţă sunt nişte baloane cu aer cald. Frumoase, colorate stau mândre atârnate de lustra din camera lui Luca. Cu siguranţă ne vor îndemna la a ne imagina multe peripeţii.

Materialele pe care le-am folosit pentru confecţionarea lor au fost următoarele:

carton colorat
un inel de polistiren pe care l-am îmbrăcat într-un material numit lurex
aţă
bandă dublu adezivă

DSC_7657   DSC_7658

DSC_7659 

DSC_7689  DSC_7688

Cam aşa a arătat întâlnirea noastră cu Basil. Şi vreau să vă spun că, nu a fost deloc Banală!

Lasă un răspuns

%d