machetedidactice.com

Activităţi educative copii – D-l Goe a ajuns şi la Luca. Oare ce-a ieşit?

DSC_7449

În ultima vreme Luca a tot auzit despre acest personaj şi asta pentru că Răzvan, în timpul pregătirii lui pentru bacalaureat, a tot pomenit despre el în diferite contexte.

Iniţial nu am vrut ca Luca să se întâlnească cu el, însă lucrurile nu s-au petrecut aşa cum am dorit eu. Copilul a devenit curios tot asistând la discuţiile noastre, aşa că a solicitat să lectureze această schiţă. Este evident că nu ştie Luca despre genurile literare, dar uşor, uşor, se adaugă pe rând aceste informaţii, una câte una. De această dată i-am spus ce este o schiţă, fără a intra foarte mult în detalii.

A lecturat-o la ceas de seară, dar să nu credeţi că a fost foarte încântat. Nu semăna nici cu Edward, nici cu Despereaux, nici cu Stejărel! Aproape că nu semăna cu nimic din ceea ce se aştepta el să fie.

Întâi mi-a spus că nu a înţeles nimic! A fost nedumerit de-a dreptul.

DSC_7330  DSC_7323  DSC_7325  DSC_7327

Luca citeşte Dl Goe dar şi vorbim. Cam mult!

Am lecturat-o eu. Parcă era altfel. Lucrurile începeau să se aşeze şi să înţeleagă despre ce este vorba. Au urmat o serie de întrebări, care mai de care mai inedite. De ce numesc aşa personajele, care-i treaba cu bereta, de ce spun cucoanele ,,ciucalată” şi ,,mariner”, de ce au plecat cu birja şi tot aşa.

DSC_7448

Am vorbit mai multe zile pe marginea acestei schiţe pe care am lipit-o de ,,Vizita”, de care a fost niţel mai încântat. Se vede treaba că este prea mic pentru a înţelege acest gen de umor şi comparativ cu felurile de lecturi citite până acum, nu prea poate face o legătură.

Însă nu am abandonat aşa uşor, asta pentru a nu-i rămâne o impresie ciudată despre scrierile lui Ion Luca Caragiale şi am căutat o modalitate să transform ceva care iniţial nu a fost perceput ca plăcut, în ceva drăguţ şi interesant.

Şi am reuşit!

Am făcut o fişă pentru a putea fi completată de Luca, iar pe lângă această fişă am găsit pe internet, o caracterizare foarte frumoasă a lui Goe, pe care Luca a înţeles-o şi agreat-o. Vă recomand s-o folosiţi cu încredere pentru că este foarte clară şi lesne de priceput. Cel puţin aşa a funcţionat în cazul nostru.

Fişa făcută de mine este mai jos.

D-l Goe Fisa de lucru clasa a IIa

DSC_7429  DSC_7432

DSC_7433   DSC_7447

După ce Luca a completat fişa făcută de mine, am trecut la caracterizarea de care vă vorbeam mai sus. Pentru asta a trebuit să decupeze nişte pătrăţele, ce la rândul lor trebuiau să completeze diagrama ce alcătuia caracterizarea lui Goe. Faptul că Luca a dorit să facă acest lucru, m-a bucurat.

DSC_7438  DSC_7439  DSC_7440  DSC_7441  DSC_7442

DSC_7445

După ce au fost decupate toate, le-a citit şi a completat acest puzzle. A nu se înţelege că a făcut totul singur, pentru că nu aşa a fost! Dar, a reuşit , fără ajutor să asocieze pătrăţelele la Incult, Obişnuit să primească totul la comandă, Răsfăţat, Neascultător, Prost crescut.

DSC_7437  DSC_7436

Apoi am marcat cu ajutorul pixurilor cu gel, fiecare pătrăţel cu ce se potrivea. Aşa am înviorat puţin planşa noastră, pe care Luca nu a dorit să o coloreze.

DSC_7446

Până la urmă întâlnirtea noastră cu Dl Goe nu a fost chiar o nereuşită. Luca a înţeles că dacă nu iese bine din prima nu trebuie să renunţi. Caracterizarea a lucrat-o cu drag şi mulţumesc celei sau celui care a făcut-o. Pe noi ne-a ajutat mult.

Ca să încheiem mai altfel, am confecţionat o felicitare pop-up cu Dl Goe. Am găsit nişte imagini desenate de Eugen Taru, aşa aducându-mi aminte de copilărie şi iată ce-a ieşit.

DSC_7450  DSC_7451

DSC_7452

Iată că s-a petrecut şi această întâlnire. A fost mai greu la început, dar pe parcurs s-au mai îndulcit toate.

Se confirmă, dacă mai era nevoie, că se poate transforma ceva ce pare neplăcut la debut în ceva drăguţ, pe final. Voi l-aţi întâlnit pe Dl Goe? Cum a fost?

 

 

Lasă un răspuns

%d