machetedidactice.com

Activităţi educative copii – Cum ne-am hotărât să rămânem în minunata lume a lui Kate DiCamillo * Povestea lui Despereaux

Poate încă nu vă spune nimic numele acestei autoare, dar noi trebuie să vă repovestim despre ea şi despre minunatele cărţi pe care le-am descoperit. Asta pentru că ar fi mare păcat să nu se bucure cât mai multă lume de aceste istorisiri şi despre învăţămintele ce se pot trage din ele.
Totul a început cu  Miraculoasa călătorie a lui Edward Tulane despre care v-am relatat în amănunt nu cu mult timp în urmă. Despre ce este vorba şi cum am lucrat noi, puteţi vedea aici. Am socotit atunci, după ce-am încheiat lectura, că o altă carte a aceleaşi autoare nu o să mai producă aşa senzaţii micuţului livror, dar n-am înşelat. Şi da, tare m-am mai înşelat! Aveam deja achiziţionată Povestea lui Despereaux sau Povestea unui şoarece, a unei prinţese, a unui castron cu supă şi a unui mosorel cu aţă iar ea şedea cuminte în raft, nebănuind ce avea să se producă după lecturarea ei.

DSC_7105

M-am gândit că Luca nu va putea să fie atât de încântat  într-un timp atât de scurt de altă poveste atât de elaborată , având în vedere cât de mult l-a îndrăgit pe Edward şi cât de mult am vorbit despre el. Dar se pare că aceşti mici cititori au o capacitate de-a aşeza pe rafturi diferite, trăirile, aventurile, sentimentele pe care le aduc ce ele personajele cărţilor citite.
Fiecare are colţişorul ei!
Fiecare are savoarea ei!
Fiecare are unicitatea ei!

Iată că aşa s-a petrecut la întâlnirea cu Despereaux. A fost o vibraţie şi o sete nebună de lectură, cum cu bucurie constat că se repetă.
Am socotit că dacă acest volum nu este scos în aceleaşi condiţii grafice precum cel cu Edward, va conta, însă am descoperit o altă modalitate de a confecţiona o carte în aşa măsură încât s-o îndrăgeşti, indiferent de vârsta pe care o ai.

Cartea de faţă este editată la Editura Rao are, 216 pagini, iar ilustraţii mai puţine decât la precedenta. Acolo, fiecare capitol (cu mici excepţii!) avea câte o ilustraţie, iar aici acest lucru nu se mai regăseşte. Cartea are un format mai mic, dar hârtia este de foarte bună calitate, foaia are culoarea albului optic, iar ilustraţiile sunt foarte expresive.
Acest volum este alcătuit din patru cărţi, repartizate cumva în mod uniform. Capitolele sunt scurte, cuprind câteva pagini, iar scrisul este aerisit, cu un font potrivit pentru un cititor micuţ.
Voi ataşa ilustraţiile din carte pentru a vedea ce minunate sunt.

img010  img012

 

img015  img019

 

img020  img022

 

img025  img033

Dar iată cum găsim descrisă povestea de cei care au editat-o:

Bine aţi venit în lumea unui mare erou.

Mare la figurat, pentru că Despereaux Tilling este un şoricel curajos care e îndrăgostit de muzică, de poveşti şi de o prinţesă pe nume Pea.

Povestea sa îi mai include şi pe şobolanul Roscuro, care trăieşte în întuneric şi suspină după o lume plină de soare şi lumină(,, Chiar credeţi că şobolanii nu au inimă? Vă înşelaţi. Toate vietăţile au o inimă”), pe Miggery Sow, o slujnică nu prea deşteaptă, care are o dorinţă foarte simplă, dar imposibilă.
Toate aceste personaje sunt pe cale de a se îmbarca într-o aventură care îi va duce spre un castel strălucitor, dar şi spre temniţe întunecate şi care, în cele din urmă, le va schimba viaţa. Şi ce se va întâmpla apoi?
Ca s-o cităm pe autoare: Destinul tău, cititorule, este să afli! „

Faptul că un şoricel iese din tiparul neamului şoricesc iar un şobolan caută cu disperare să iasă la lumină te fac să speri că totul se poate transforma că şi cele mai hidoase şi mai respingătoare animale pot deveni mai bune. Un capitol pe care Luca l-a trăit cu mare intensitate a fost acela în care se povesteşte cum Despereaux „frecventa” biblioteca iar în timp ce toţi fraţii lui ronţăiau cărţile, el le citea şi nu numai că le citea, dar se şi punea în pielea personajelor. Aşa  a aflat că un cavaler nu poate decât să lupte pentru a îşi salva prinţesa, ceea ce l-a determinat mai apoi, să adopte și el aceeași atitudine.

Despereaux privi cartea şi se întâmplă ceva remarcabil. Semnele de pe pagini, ornamentele, cum le numise Merlot, căpătară formă. Formele deveniră cuvinte, iar cuvintele formau o propoziţie încântătoare şi minunată: A fost odată ca niciodată.

– A fost odată ca niciodată, şopti Despereaux.
– Ce? spuse Merlot.
-Nimic.
– Mănâncă! îi spuse Merlot.
– N-aş putea, spuse Despereaux, îndepărtânde-se de carte.
-De ce?
Hmmm … răspunse Despereaux. Aş strica povestea.
-Povestea? Ce poveste? se miră Merlot. O bucăţică de hârtie tremura la capătul uneia dintre mustăţile sale care se înfoiase de indignare. A avut tati dreptate să spună ce a spus atunci când te-ai născut. Ceva e-n neregulă cu tine.

DSC_7029  DSC_7082

După ce Luca a terminat de citit întreaga poveste, am făcut un set de fişe iar aici copilul a trebuit să răspundă la întrebările puse. Şi fişele le-am structurat după cele patru cărţi, aşa cum a făcut autoarea.

Fise clasa II a Povestea lui Despereaux

Aşa cum am mai procedat şi de această dată am înregistrat o părticică din lectura poveştii. Mai târziu, la vremea poveştilor, aceste minuţele vor avea un farmec aparte, atât pentru Luca cât mai ales pentru copiii lui.

Luca citeşte un fragment din Povestea lui Despereaux

DSC_7086  DSC_7087  DSC_7089

DSC_7092  DSC_7093  DSC_7103

După ce Luca a completat fişele, lucru care s-a petrecut pe parcursul mai multor zile, o altă activitate pe care am dorit să o fac a fost aceea a aducerii în discuţie a supei. Pentru că supa are un rol important în economia poveştii şi pentru că nu ne gândeam că un astfel de fel mâncare poate stârni atâtea patimi şi pasiuni.
Supa despre care se face vorbire este Supa de pui cu măcriş şi usturoi, o reţetă străină nouă, drept pentru care am căutat această reţetă pe care Luca a trebuit mai apoi să o scrie. Am în plan chiar să facem această reţetă de îndată ce voi găsi măcriş.

Supă de Măcris _ reţetă

Fişă de lucru clasa a IIa Povestea lui Despereaux Reţetă supă

Pentru ca să se vadă frumos, eu am printat o bordură cu farfurii şi tacâmuri de pe twinkl.co.uk.
Şi pe marginea acestei activităţi a fost ceva zarvă, asta pentru că Luca a trebuit să caute în dicţionar ce înseamnă măcriş, dar şi să discutăm pe marginea cantităţilor ce trebuiau puse în supă adică 1/4l, 1/2l etc.

DSC_7106  DSC_7104

Iată cum, cu bucurie vă anunţăm că ne-am mai îmbogăţit cunoştinţele şi ne-am mărit paleta de prieteni. Despereaux este un şoricel cu care musai trebuie să vă întâlniţi, pentru că aveţi ce învăţa de la el.
Nu amânaţi acest demers că nici nu bănuiţi ce pierdeţi!

DSC_7107

Lasă un răspuns

2 gânduri despre “Activităţi educative copii – Cum ne-am hotărât să rămânem în minunata lume a lui Kate DiCamillo * Povestea lui Despereaux”

%d