machetedidactice.com

Machete didactice – Cum am reuşit să transform colţuri inestetice din grădiniţă, în centre tematice folositoare în procesul de învăţare

DSC_6884

De multe ori există situații în care, în urma unor amenajări, rămân colțuri pe care nu se mai poate pune nimic, pentru că sunt pline de fire, cabluri sau mai știu eu ce țevi ce împiedica acest lucru.
De-a lungul timpului am căutat să găsesc alternative pentru a transforma aceste neajunsuri, și pentru a se putea folosi spațiul respectiv cu folos.
În grupa doamnei Manuela am reușit să execut o lucrare ce s-a dovedit a fi salvatoare. Atunci, datorită faptului că grupa fusese mărită, dar spațiul adăugat provenea de la o fostă magazie, acolo era faianță pe pereți și o grămadă de țevi , dar de această dată cu tot cu robineți. Provocarea a fost cu atât mai mare, pentru că nu trebuia îngrădit accesul la acei robineți, ei fiind funcționali.

http://machetedidactice.files.wordpress.com/2013/08/sdc108051.jpg?w=1140

Dacă veți avea curiozitatea să vedeți cu ce am mai completat această grupă, puteți accesa articolul pe care l-am scris cu acest subiect. Lesne se poate observa, în spate, la o privire mai atentă,  cele explicate mai sus, dar prin construirea acestui teatru am distras atenția privitorului de la elementele perturbatoare.

Rama teatrului pe care îl vedeți este mare, are o lungime de 2 metri și o înălțime de 1,20 metri.
Pe locul în care era montată faianța am confecționat o machetă mai mare, care să acopere ceea ce era montat deja, și am făcut tot elemente din povestea agreată de doamnele educatoare.

http://machetedidactice.files.wordpress.com/2013/08/sdc108291.jpg?w=1140   http://machetedidactice.files.wordpress.com/2013/08/sdc108321.jpg?w=1140

Dar acest lucru s-a petrecut anul trecut.
Acum, am avut de rezolvat o altă situație. De această dată am reușit să fotografiez locul înainte de a interveni. El arăta așa, ca în imaginea de mai jos.

DSC_6882

Cablul ondulat pe care-l puteți zări mi-a dat multă bătaie de cap, dar și mai mare problemă am avut cu snopul de fire de la telefon și cele electrice. În acest sens, am apelat la un postament, pe care l-am confecționat din polistiren de 10 centimetri grosime, iar alegerea mea s-a îndreptat pentru această grosime, pentru a-mi putea permite ca să-i fac pe spate șanțurile necesare ascunderii  firelor.
Pentru că dimensiunea a fost mare și de această dată, în jur de 1,50 metri lungime, a trebuit să adaug material, pentru că nu am avut de unde să achiziționez o foaie de polistiren cu lungimea potrivită. Am înțeles că se poate face acest lucru, pe comandă specială, însă pentru mine, nu se justifică această achiziție.

După multă scobeală și multe probe, a ieșit ceea ce se vede mai jos.

DSC_6885

Eu consider că este un colț ideal pentru a vorbi copiilor despre această îndeletnicire și mai ales, de a cunoaște numărul de telefon la care trebuie sunat, atunci când situația o cere, adică 112.
Numărul de telefon l-am atașat separat, pentru a ieși mai bine în evidență, așa cum am procedat și în cazul pompierului.
Un alt colț pe care l-am primenit a fost acela de la Grădinița „Dumbrava Minunată” iar aici am avut parte de o nouă situație inedită: aceea de a mă integra într-un spațiu în care era deja un perete desenat (e drept că de mulți ani!). Pictura cu pricina am îndrăgit-o foarte mult, pentru că am considerat că se încadrează perfect cu numele grădiniței și nu am dorit  a renunța la ea. Este foarte ușor să dai o bidinea de var, dar ce pui în loc? Așa că m-am încumetat, pentru prima dată, să împrospătez o pictură iar pe lângă ea am atașat câteva figurine care să realizeze legătura cu ornamentele de pe ceilalți pereți.

DSC_7078

DSC_7079

Am ales ca iepurașul să aibă această culoare, pentru a avea legătură cu peretele pictat (aici mă refer la râul ce traverseaza acest crâng) și a face o legătură cromatică între elemente. De partea cealaltă, vulpița este pata de culoare, însă și ea realizează legătura cromatică cu tufele de vegetație de la poalele copacilor. Aceste două machete au dimensiunea de  65 centimetri înălțime și 50 centimetri lățime.

DSC_7073  DSC_7072

Mai există și alte machete care se află în această sală și sunt cele atașate mai jos. Este vorba despre o fetiță pompier care are dimensiunea de 1,50 metri lungime și 75 centimetri înălțime.

DSC_7077

DSC_7076

Tot aici am mai confecționat un copac, la care, în funcție de anotimp să se poată atașa elemente specifice. Acum în el se odihnește o pasăre și doi fluturași.

DSC_7080

Dacă ați avut de rezolvat situații asemănătoare și ați găsit alte alternative, vă rog să-mi spuneți și mie! Orice idee este de ajutor, cu atât mai mult cu cât beneficiarii lor sunt niște copii minunați!

Lasă un răspuns

%d