machetedidactice.com

Activităţi educative copii – Despre Luca şi Leo. Sau cum încearcă o mamă să sădească şi întreţină acest minunat şi rar sentiment pe nume prietenie

DSC_6870

Luca şi Leo sunt prieteni. Buni prieteni!

Acest sentiment a apărut la puţin timp după ce aceştia au început clasa a I a şi a venit oarecum neaşteptat, având în vedere că nu au frecventat aceeaşi grădiniţă. În clasa la Luca mai sunt câţiva colegi de-ai lui din perioada preşcolară, dar nici unul dintre ei nu a fost alesul.

Mă bucur mult că s-a legat acestă prietenie, pentru că fiecare copil are nevoie şi trebuie să experimenteze această legătură care-ţi dă posibilitatea să treci printr-un întreg arsenal de sentimente. Luca mi-a spus la un moment dat că din clasă doar doamna învăţătoare şi el ţin la Leo!

Image

Este evident că acestea nu l-au ocolit nici pe Luca, însă faptul că are în Leo un partener de nădejde, îl face să treacă mai uşor peste situaţii în care eu nu pot fi alături de el.

Luca este în băieţel cu foarte multe temeri, cu multe frici şi în ciuda eforturilor noastre, acestea nu au dispărut, unele dintre ele din contra sau accentuat. Ca exemplificare dau un singur reper, acela al fricii de oameni necunoscuţi.

DSC_5699   DSC_5698

În clasă sunt foarte mulţi elevi, 32 la număr, iar temperamentele lor sunt evident, diferite. Copiii provin din medii diferite, sunt la grade diferite de pregătire, văd lucrurile diferit. O parte dintre ei sunt extrem de gălăgioşi, agresivi în limbaj şi comportament şi extrem de imprevizibili. În perioada şcolară scursă până acum, am avut şi noi câteva incidente, nu foarte grave, care i-au accentuat copilului starea de nesiguranţă în incinta şcolii. Vreau să spun că Luca nici acum nu merge singur la şcoala, refuzând categoric acest lucru şi datorită ghiozdanului care este foarte greu în unele zile, nici eu nu doresc a schimba ceva în acest sens. Nu mai spun că laterminarea orelor de curs, Leo stând undeva prin cartierul în care locuim şi noi, îi car şi lui ghiozdanul, pentru că şi el este un băieţel slăbuţ.

Învăţătoarea lor este o persoană foarte calmă( fapt ce a determinat acceptarea ei fără excepţii din partea copilului ) iar această calitate a dus către acordarea de încredere totală, atunci când eu nu sunt lângă el. Sunt multe aspecte legate de şcoală care nu cadrează cu ceea ce ar trebui să fie, însă am observat că există o carenţă, pe alocuri crasă din partea părinţilor, care lasă exclusiv în grija şcolii, educarea propriilor copii.

Nu contest nici o clipă faptul că în învăţământul preşcolar şi cel primar au intervenit nişte modificări în ceea ce priveşte programa şcolară, dar abordarea este extrem de stufoasă şi pe alocuri, ambiguă. Aşa că, parteneriatul părinte- şcoală trebuie să fie extrem de susţinut pentru ca cei mici să reuşească să gestioneze atât acumularea de cunoştinţe dar mai ales relaţionarea şi comportarea într-un mediu în care sunt lăsaţi singuri, fără părinţi.

Până la urmă în viaţă contează să reuşeşti să te acomodezi în anumite colective şi să relaţionezi cu oamenii, pentru că indiferent de meseria aleasă şi de activitatea prestată mai târziu, acest lucru se va petrece alături şi cu oameni.

Copiii se comportă total diferit atunci când ştiu că în spatele lor, sau lângă ei sunt părinţii şi dacă nu aţi experimentat până acum, vă invit să o faceţi! Lăsaţi copilului impresia că rămâne singur undeva, iar aici mă refer la aniversări sau la mai ştiu eu ce ateliere şi nu plecaţi decât din raza lui de acţiune. Veţi fi miraţi să vedeţi că lucrurile se desfăşoară diferit de ceea ce credeţi dumneavoastră..

Revenind la această prietenie, eu am încercat şi încă nu m-am oprit, ca aceşti doi băieţei să petreacă în limita posibilităţilor  mai mult timp împreună şi aici nu mă refer la cel de la şcoală. Acolo, ei stau numai în pauze, pentru că dacă acest lucru se petrece şi în ore, împărţind aceeaşi bancă, chicotelile duc la deturnarea atenţiei de la orele de curs.

DSC_5278   DSC_5279

L-am invitat pe Leo nu o dată, să participe cu noi la diferite activităţi pe care le facem şi vreau să spun că este extrem de încântat şi dornic de lucru. Pe acest blog puteţi vedea câteva din aceste activităţi pentru fi convinşi că nu vă mint.

Aşa o să vedeţi cum am vorbit despre libelule,

DSC_5740

cum am fost în vizită la Muzeul Apelor

Imagine

am călătorit în Australia

DSC_1625

dar şi multe alte activităţi ce nu au avut parte încă de un articol pe acest blog.

Iată de ce vă îndemn să nu opriţi acest tip de relaţionare dacă vedeţi că el este de bun augur şi dacă există beneficii de ambele părţi.

La final vă invit să vedeţi un filmuleţ video, de un minut în care veţi observa lumea celor doi prieteni. Se petrecea într-o dimineaţă, înaintea începerii orelor de curs când cei doi s-au întâlnit, iar discuţia lor nu a putut fi perturbată de nimeni şi nimic! Însă imaginile sunt grăitoare!

Luca şi Leo, discuţii la început de zi

 

Lasă un răspuns

5 gânduri despre “Activităţi educative copii – Despre Luca şi Leo. Sau cum încearcă o mamă să sădească şi întreţină acest minunat şi rar sentiment pe nume prietenie”

%d