machetedidactice.com

Machete didactice – Cercul pedagogic. Cum ar trebui să fie şi cum este de fapt

DSC_6354

Din capul locului doresc să specific, că aceste rânduri reprezintă viziunea unui părinte şi nu a unui om care lucrează în sistem.
Şi atunci vine întrebarea firească: Ce anume mă determină pe mine să-mi dau cu părerea?
Pot face acest lucru deoarece am reprezentat o „victimă colaterală” fiind participantă din oficiu!

Nu mă plâng, pentru că mie îmi place să fiu utilă (dacă aşa se consideră că pot fi :)) Cât timp a fost Răzvan în şcoala primară, doamna învăţătoare şi-a dat şi gradul II dar şi gradul I şi am avut posibilitatea să văd ce se întâmplă, de fapt, la pregătirea acestor întâlniri.

Că sunt lecţii de grad, că sunt preinspecţii, că sunt lecţii date pentru definitivat sau cercuri pedagogice, toate acestea reprezintă o mare frământare pentru cele care trebuie să le dea.
Mai nou, de când mă ocup cu confecţionarea acestor machete didactice, am avut ocazia să contribui şi eu cu  materialele necesare în desfăşurarea lecţiilor.

Dar ce sunt de fapt aceste cercuri pedagogice, pentru că despre ele doresc a vorbi mai mult astăzi.

Iată ce spun cei abilitaţi să facă acest lucru:

Cercul pedagogic reprezintă o modalitate eficientă de formare în învăţământul preuniversitar pentru că are în componenţă schimbul de practici, actualizarea procedurilor de lucru la nivelul specialităţilor şi informarea grupului.

Actualizarea procedurilor de lucru la nivelul specialităţilor didactice reprezintă un obiectiv agreat la nivel naţional, dar şi un imbold pentru realizarea unor analize utile ale activităţilor desfăşurate de către fiecare profesor. Acestea permit personalizarea, evidenţierea elementelor creative ale autorului. Sunt lansate comunicări importante, anunţuri şi invitaţii care merită să fie luate în consideraţie şi care ajută pe colegi în dezvoltarea profesională şi personală.
Informările au rolul de a fixa ţinte pentru activităţile profesorilor; acestora li se oferă posibilitatea de a-şi lărgi viziunea de ansamblu asupra modalităţilor moderne de eficientizare a procesului educativ de la nivelul specialităţii sau de la nivel inter şi transdisciplinar. Schimbul de bune practici se poate realiza prin nenumărate variante formative, cum ar fi activităţi demonstrative legate strict de specialitate sau cu caracter extracurricular, intercultural, mixt; secvenţe cultural-artistice; prezentări diverse (multimedia, Power Point, prezentarea de materiale didactice ilustrative.

Aşa este văzut această manifestare de cei de la minister. Dar cum este ea în realitate? Oare tot aşa se percepe şi de la nivelul grădiniţelor din mediul urban? Dar din mediul rural?

Eu văd aceste întâlniri ca pe un prilej de a mai primeni sălile de grădiniţă, de a căuta subiecte pentru teme noi, mai interesante şi mai incitante din punct de vedere al abordării. Ce mai, ceva diferit faţă de ce se întâmplă zi de zi, cu adevărat, în programul acesta al preşcolarilor. Pentru că de cele mai multe ori diferă ceea ce este consemnat că se face cu ceea ce se realizează cu adevărat.

DSC_6348  DSC_6349

Vreau să vă mărturisesc că există multă teamă în rândul educatoarelor şi aici mă refer la teama de a alege modalitatea cea mai eficientă de a transmite invitaţilor mesajul corect. Se face un proiect care suferă multe modificări. Aceste modificări survin în urma întâlnirii cu metodista, pentru că fiecare educatoare care are de făcut un proiect legat de un astfel de cerc are şi o metodistă. Teoretic, metodista trebuie să o îndrume pe educatoare în aşa mod încât acesta să respecte toţi paşii din metodologie.
Dar în realitate lucrurile stau puţin diferit.
Dar am găsit un sondaj pe Didactic.ro care este extrem de concludent. Iată ce spun oamenii din sistem despre aceste cercuri pedagogice:

Trebuie imbunatatite; cercurile pedagogice ar trebui sa fie o sarbatoare a disciplinei respective si ar trebui sa fie organizate activitati practice; dar in ultimii ani ne-am blazat si credem ca nimeni nu ne mai poate invata ceva. Imi aduc aminte un cerc pedagogic de cand eram eleva in clasa a III-a la care au participat foarte multi invatatori iar clasa noastra a pregatit o lectie demonstrativa; era sarbatoare, simteam in aer tensiunea, noutatea, nerabdarea, dorinta de a fi cei mai buni; in dupa-amiaza dinainte am mers la scoala ca sa pregatim clasa; au trecut 35 de ani de atunci! Intre timp am devenit profesor si responsabil de cerc dar nu am mai simtit niciodata „fluturii’ din stomac asa cum i-am simtit eleva fiind. Prezenta redusa, ochii pe ceas, dezinteres, baut o cafea, mancat un piscot, trancaneala; cam asta inseamna in prezent cercul; daca sustii o lectie ai surpriza sa ti se reproseze acest lucru; mi s-a intamplat de 2 ori; totusi inca mai sper sa devina o activitate cu adevarat utila si atractiva!Cei drept unii profesori debutanti ar avea nevoie sa vada niste lectii; am fost anul trecut la 0 inspectie pentru definitivat si respectiva a fost „varza”. Poate s-ar mai dezmorti unii colegi daca ar fi nevoiti sa arate ce stiu sa faca la clasa.

Din toate comentariile legate de acest sondaj, acesta mi se pare a fi cel mai relevant. Poate aşa ar trebui să se întâmple cu adevărat! Să existe acestă dorinţă de-a afla ceva noi, de-a vedea moduri de abordare diferită a unor subiecte destul de des întâlnite.

Dar hai să mai vedem şi alte comentarii.

inutile si costisitoare !!!! ca si la inspectii tot stresul este legat de masa…

Aceste cercuri ar fi benefice daca s-ar renunta la partea de protocol(o adevărată corvoadă,în condițiile actuale). Pentru cel care are de sustinut o lecție este un stres foarte mare să se gândească ce anume să pună pe masă după lecție. Atunci când mergem la serviciu nu ne așteaptă nimeni cu masa întinsă, de ce la cercul pedagogic să fie altfel?

Aceste „cercuri pedagogice „sunt niste simulacre de activitati cu caracter metodic ,la care toti participantii se declara interesati de ceea ce se intampla in respectiva activitate,unii dintre ei multumesc gazdelor pentru efortul depus,inspectorii ,de specialitate,desigur,exprima opinii favorabile la adresa organizatorilor,unii dintre participanti exprima timide incercari din activitatea lor ,s.a.m.d.
In final,se declara ca intamplarea a fost o reusita si fiecare pleaca cu ideile sale neafectate de aceste activitati.
Sunt o sumedenie de specialisti in didactica,se scriu sute sau mii de carti ,si nu se intampla nici un progres in educatie !
Ba,dimpotriva !Si,atunci este necesar a deschide ochii la realitatea reala ,sa iesim din realitatea virtuala !Priviti,dragi dascali ,la ceea ce se intampla in lumea reala si spuneti deschis ceea ce credeti , nu mimati supusenia fariseului si nu incercati sa puneti in lumina teorii nevalidate de lumea reala !

Deși majoritatea au votat pentru eliminarea cercurilor pedagogice, sunt convinsa că nimeni nu va ține cont de asta. Pentru cei care au spus că au ceva de învățat din activitățile de la cercuri, să aducă și argumente. Personal, văd doar o pierdere de timp și un salariu dat pe cheltuielile cu masa de după activitate. Responsabilii de cerc țin doar un referat, nu lecție demonstrativă. Lecțiile le revin doar celor care nu au curajul să spună nimic. Țin o lecție pe care responsabilii de cerc o critică tot timpul orei, în spatele clasei, intimidând pe cel care coordonează lecția. Felicitări cadrului didactic care a propus sondajul. Bine-ar fi dacă ar vedea și cei de la Minister, poate schimbă ceva și în bine în învățământul acesta aflat sub semnul întrebării.

În meseria aceasta, pe de o parte suntem plătiţi, iar pe de altă parte ducem banii înapoi la şcoală, inclusiv în cazul cercurilor pedagogice. Deci, cercul este încă un prilej de a arunca banii pe fereastră…
lectiile demonstrative din cercurile pedagogice se tin de regula de catre bietii incepatori care nu au ce spune in fata „greilor” care le impun ce sa faca. Daca trebuie sa fie tinute aceste lectii, atunci sa le tine profesorii cu experienta, cu x grade didactice, care sa le arate novicilor intr-ale meseriei ce si cum trebuie facut la clasa. Pe de alta parte parte toate lectiile demonstrative sunt extrem de regizate…. stim in general sa ne acoperim de hartii, sa ne luam gradatia de merit tot pe hartii fabricate in spatele scolii in timp ce orele normale nu sunt efectuate…. tot sistemul de invatamant este putred….

Eu cred ca sunt folositoare,sub nicio forma n-ar trebui sa fie desfiintate. Exact cum spunea cineva,ar trebui imbunatatite,mai multe lectii demonstrative,sa fie o sarbatoare ,sa astepti cu drag cercul pedagogic,pentru a invata lucruri noi. Cum spunea si Seneca:”Oamenii invata,invatand pe altii”,pacat ca sunt atatia dascali cu maiestrie si tact pedagogic,care nu mai au mult pana la pensie si nu prea au cui impartasi din vasta lor experienta!
Cercurile pedagogice există, într-o formă sau alta, în cele mai multe ţări din Europa şi nu numai. Cred că sunt utile dacă se învaţă, cu adevărat, ceva. În goana nebună după puncte din ultimii ani, nu gfacem altceva decât citim referate copiate sau nu -de net şi..ne plictisim împreună. Ce păcat, când am putea învăţa unii de la alţii!

Nu stiu in ce zona a tarii cercurile pedagogice sunt numai „trăncaneala” si cafea ,piscot si plictiseala. In judetul Suceava se sustin activitati demonstrative de la care ai ce invata, avem responsabile de cerc educatoare foarte bine pregatite si care aduc mereu noutati in legatura cu tot ce inseamna curriculum prescolar. Cred ca doar invatamantul prescolar este la inaltime.Cat priveste contributia de 10 lei nu cred ca a saracit cineva .Cine nu vrea sa nu contribuie dar avem pretentia ca suntem cadre didactice ,deci si gazde ospitaliere.

Cred că ar trebui să ne dea de gândit tuturor aceste opinii venite din partea celor implicaţi direct în sistem. Pentru că ei sunt cei care au grijă de copiii noştri şi reprezintă o parte importantă în evoluţia lor.

DSC_6350  DSC_6351  DSC_6353

Indiferent pentru ce sistem de învăţământ veţi opta, dascălul nu va dispărea din peisaj niciodată. Chiar şi dacă se va face homeschooling, la un moment dat va intra în casa dumneavoastră un dascăl, fie el virtual. Aşa că, ar trebui ca această tagmă să-şi redobândească aura de odinioară şi să redevină o elită a societăţii în care trăim!
Iar părinţii sunt o parte determinantă a acestui proces. Și unii din copiii noştri vor deveni dascăli, nu-i așa? Nu şi ei vor creşte la rândul lor, propriii copii?
Aşa că trebuie să avem mare grijă la ce sădim!

Lasă un răspuns

8 gânduri despre “Machete didactice – Cercul pedagogic. Cum ar trebui să fie şi cum este de fapt”

%d