machetedidactice.com

Activităţi educative copii – Mic, sâcâitor şi periculos! Puricele * The flea’s sneeze

DSC_6008

Acum, când sezonul cald este pe cale să se instaleze cu toate bagajele, m-am gândit că ar fi bine să aduc în atenţia lui Luca, o insectă pe cât de mică, pe atât de sâcâitoare şi periculoasă: PURICELE
Ştiu că poate părea neinteresant, însă am reuşit, după îndelungi căutări, să găsesc o formulă cu care să îmbrac acest subiect.
Am dibuit în cele din urmă o poveste în versuri, poveste ce se numeşte The flea ‘s snezze, şi nu am regretat nici un moment timpul pierdut în acest scop.

61404E7G94L

 

S-a dovedit a fi o alegere foarte inspirată şi am reuşit să combinăm lucrul în limba română cu cel în limba engleză.
Trebuie să mărturisesc că nu aveam cunoştinţă despre această carte, pe care în momentul când am văzut-o, am dorit să o cumpăr. Iniţial am găsit-o  pe amazon.com iar mai apoi şi pe books express, însă dura mai mult până am fi intrat în posesia ei. Drept pentru care am căutat o alta variantă şi am găsit o înregistrare pe youtube, unde povestea este citită de o mămica.

The flea’s sneeze

În această poveste este vorba despre mai multe animale care dormeau într-un hambar, iar la un moment dat, un purice care-si avea casă în blana unui şoricel, răcit fiind, a strănutat şi a trezit toate animalele. După ce speriate fiind din cauza zgomotului s-au dumirit despre ce este vorba,  s-au culcat la loc pentru ca mai apoi, purceluşul să nu poată dormi din cauză că luase boala de la purice.
Am transcris şi eu textul şi am reuşit să- i fac o cărticică în varianta noastra ( printat, laminat, legat).
Ţin să precizez că am avut mare succes!
Mai întâi Luca a urmărit înregistrarea de pe youtube. Cu plăcere, pentru că a fost foarte bine făcută.

DSC_5762   DSC_5763

Apoi a citit şi el şi am început să vorbim despre animalele care sunt prezente în această poveste, despre cuvintele care rimează, dar mai ales despre purice. Toate aceste fişe cu ajutorul cărora Luca a lucrat, se află în fişierul de mai jos. Tot acolo sunt şi materialele necesare confecţionării presenterului, în caz că vă hotărâţi să-l construiţi.

Fişă despre purice

A scris animalele prezente în poveste atât în engleză cât şi în româneşte. A completat deasemenea cuvintele care rimează.

DSC_6021   DSC_6027

Aşa Luca a aflat ce boli periculoase poate transmite această insectă. Dar pentru a citi el însuşi aceste date, am apelat la fişele de la imp unde la secţiunea insecte, există o fişă foarte frumoasă, cu multe informaţii extrem de utile.
Cu ajutorul lor am completat presenterul.

DSC_6425   DSC_6426

DSC_6427

 

img743 img745

Luca a remarcat la teritoriul de răspândire că purecii trăiesc în aproape toate colţurile lumii. Ei pot să supravieţuiască în tot felul de medii, dar cel mai bine se simt în căldura cuiburilor de păsări sau în vizuina animalelor.
Tot din această fisă am avut ocazia să recapitulăm stadiile de dezvoltare ale puricelui, iar mai apoi Luca a completat un desen în care era prezentat un purice uriaş. Aici a scris părţile componente ale corpului acestei minuscule insecte. Un fapt amuzant a fost acela legat de săritura pe care poate s-o realizeze puricele iar făcând o comparaţie, omul ar trebuie să sară peste Palatul Poporului dacă ar avea aceleaşi aptitudini!
Am privit apoi imagini din Atlasul Zoologic de la Editura Didactică şi Pedagogică.

DSC_6040DSC_6039

DSC_5997  DSC_6003  DSC_6004  DSC_6006  DSC_6007

DSC_6008

Am insistat mai mult pe cum trebuie să te comporţi atunci când eşti bolnav dar şi despre modul în care puricele poate transmite două boli foarte grave: tifosul şi ciuma. A fost pentru prima dată când Luca a auzit despre aceste boli.
A completat apoi o Hartă cu bule – Cum mă comport când sunt bolnav?
Mai jos am ataşat câteva din fişele completate de Luca. Am pus în fişier şi o poezie logopedică distractivă foarte frumoasă dar mai ales, foarte utilă. Poate vă aplecaţi puţin şi asupra ei!

img777  img778  img779

La final, pot să spun cu mâna pe inimă că a meritat toată căutarea. Luca a îndrăgit mult această poveste şi a ascultat-o citită , de mai multe ori. Pe lângă poveste, am mai găsit un cântecel Can a flea climb a tree? iar acesta a fost la fel de gustat.

DSC_6119   DSC_6120   DSC_6124

Sunt convinsă că lecţia noastă a „făcut mulţi purici!” în mintea noastră, iar mai târziu vor conta informaţiile aflate astăzi. Nu doriţi să încercaţi ?

Lasă un răspuns

%d