machetedidactice.com

Ce poţi să faci când băieţelul tău nu vrea să se culce, de teama de a nu-i citi altcineva cartea? O recomanzi! „Miraculoasa călătorie a lui Edward Tulane” de Kate DiCamillo

DSC_6406

Nici nu ştiu cu ce să încep! Şi spun asta pentru că nu mă gândeam că ultimului colet sosit de la elefant.ro va aduce cu el atâta bucurie şi freamăt.
Dar cum a început totul. Eram în căutarea unei poveşti noi, în care protagonist sau personaj principal să fie un iepure. Nu spun că ducem lipsă de cărţi cu acest subiect, dar doream ceva nou. Deodată bip! bip! mesageria telefonului îmi anunţa o ofertă nouă, extrem de avantajoasă, la achiziţionarea de cărţi de la elefant.ro. Era prea tentant ca să nu-i dau curs, cu atât mai mult cu cât existau câteva titluri pe care le doream mai de mult. Am purces la răsfoit vasta ofertă şi unul dintre titlurile alese a fost

Miraculoasa călătorie a lui Edward Tulane scrisă de Kate DiCamillo.

DSC_6419

Entuziasmul copilului a fost molipsitor încât nu ştiu atât de multe superlative, câte se potrivesc acestei cărţi! Şi aici mă refer atât la povestea în sine ci şi la modul în care este ea adusă în faţa cititorilor.
Poate dacă spun că este preţioasăreuşesc să comprim puhoiul de cuvinte şi gesturi ce vin!

Kate DiCamillo s-a născut la 25 martie 1964, în Philadelphia. De când era încă foarte tânără şi-a dorit să devină scriitoare. A început prin a observa cu atenţie lumea din jurul ei, apoi a încercat s-o pună în cuvinte. A devenit una dintre cele mai apreciate şi mai iubite scriitoare de cărţi pentru copii.

Povestea este alcătuită din douăzeci şi şapte de capitole, foarte frumos concepute, tipărite aerisit. Fiecare capitol este alcătuit din 4-5 pagini, iar la fiecare debut de capitol există o ilustraţie foarte, foarte frumoasă. Am ataşat aleatoriu câteva, pentru că trebuie să mă credeţi că, fără excepţie, sunt ravisante!

DSC_6420   DSC_6421

DSC_6433     DSC_6434

De altfel, cele câteva ilustraţii ce se găsesc în interiorul cărţii sunt extrem de expresive şi vin să îmbrace textul. Nu toate capitolele beneficiază de aceste ilustraţii mari, întinse pe o pagină întreagă. Ele sunt făcute de Bagram Ibatoulline, care s-a născut în Rusia şi a studiat la Academia de Artă din Moscova. Acesta a ilustrat numeroase cărţi pentru copii, între care „The Nightingale” de H.C. Andersen, „The Animal Hedge” de Paul Fleischman etc.

Ibatoulline foloseşte stiluri extrem de diferite în cărţile pe care le ilustrează şi, după cum a mărturisit într-un interviu, se documentează mult înainte de-a începe lucrul la o nouă carte. În cazul lui Edward Tulane, chiar a sculptat personajul pentru a-l putea vedea în diferite perspective. Despre lucrul la această carte, Ibatoulline a mărturisit că ,,A fost o experienţă deosebită să lucrez pentru Edward Tulane şi să-l însoţesc în călătoria lui. Trebuie să recunosc că acum, la finalul acestei cărţi minunate, sunt deja un pic nostalgic”.

DSC_6424   DSC_6427

DSC_6428    DSC_6431

Ilustraţiile din carte sunt cele de mai sus şi vă rog să priviţi cu puţină atenţie detaliile. Începând de la chipurile personajelor și până la costume, totul este de vis!

A fost o dată un iepure de porţelan care era iubit de o fetiţă. Iepurele a plecat într-o călătorie pe ocean şi a căzut peste bord şi a fost salvat de un pescar. A fost îngropat sub gunoi şi dezgropat de un câine. A călătorit multă vreme cu vagabonzii şi a muncit scurtă vreme ca sperietoare.

A fost un iepure care a iubit o fetiţă şi a văzut-o cum moare

……

A fost odată, minunată dată, un iepure care a găsit drumul spre casă.

După ce Luca a primit cartea, manifestarea lui a fost una de încântare pură. Am reuşit să surprind doar o infimă parte, dar atât de semnificativă. O puteţi vedea mai jos, dacă doriţi.

Cum se bucură un băieţel când primeste o carte nouă.

DSC_6343

DSC_6387

DSC_6402

DSC_6412

Cât despre citit, deja cartea este gata! Imaginile de mai sus sunt grăitoare. Iar Luca a dorit să mă lase să-l înregistrez cum citeşte ultimul capitol din carte.

Luca citeşte ultimul capitol din Edward Tulane

Ca o concluzie: nu ocoliţi această poveste dacă aveţi posibilitatea să o achiziţionaţi. Nu veţi regreta nici o secundă. Garantat!

Lasă un răspuns

2 gânduri despre “Ce poţi să faci când băieţelul tău nu vrea să se culce, de teama de a nu-i citi altcineva cartea? O recomanzi! „Miraculoasa călătorie a lui Edward Tulane” de Kate DiCamillo”

%d