machetedidactice.com

Activităţi educative copii – England, here we come!

DSC_5905

De câteva zile, Luca mă roagă să fac o planşă ,,aşa cum ai făcut la Croaţia, mama!”. Drept pentru care am trecut la căutări şi la găsirea unei variante care să facă plăcere celui mic, dar şi din care să avem ce învăţa.

A trecut ceva vreme de când nu am mai fost plecaţi şi ne era dor: atât lui dar şi mie!

Am hotărât să călătorim în Marea Britanie, iar destinaţia nu a fost aleasă întâmplător: unu la mână, pentru că nu am fost niciodată şi doi la mână, pentru că apropierea plecării lui Răzvan pe aceste meleaguri, face ca discuţiile noastre să aibă multe referiri cu iz englezesc.

Vreau să spun că am avut de căutat şi problema a fost la a mă hotărî ce anume aleg şi cum să reuşesc să îmbin toate aceste materiale. Până la urmă a ieşit un presenter, aşa cum îmi place mie să-i spun, iar in acest presenter se regăsesc elemente specifice poporului britanic.

DSC_5947

DSC_5884

DSC_5885

DSC_5886

Această ţară are atâta istorie şi atâtea de oferit că nici nu ştii cu ce anume să începi şi care ar fi priorităţile. Drept pentru care am luat-o cu paşi mărunţi.

Am scos macheta didactica a continentului European şi Luca a localizat ţara, dar a specificat şi capitala. A fost  „arborat” şi steagul Marii Britanii.

DSC_5916

Ca suport pentru informaţii am folosit Atlasul geografic al lumii, Carte cu puzzle dar şiCollins Atlasul lumii în imagini. 

DSC_5939   DSC_5940   DSC_5941

DSC_5937   DSC_5938

De asemenea, am mai „tras” cu ochiul în  Londra tot ce trebuie să ştii de la editura Litera Mică.

Acesta este Un ghid turistic mai puțin obișnuit – dedicat copiilor și adolescenților, cu nenumărate ilustrații și informații interesante și amuzante. În loc să înșire liste de restaurante și hoteluri, ca într-un ghid turistic pentru adulți, cartea de față spune povestea orașului Londra într-un mod inedit. Veți afla istorii fascinante despre familia regală, Harry Potter, Turnul Londrei, imigranți din toate țările, Shakeaspeare, Podul Londrei și Jack Spintecătorul. Istoria este privită detașat, cu umor, accentul punându-se pe detaliile inedite și amuzante – de ex. „Într-o zi senină, din Ochiul Londrei poți vedea până la 40 km distanță“ sau „Metroul londonez este folosit de trei milioane de persoane pe zi“ sau „Castelul Windsor are 1 000 de camere“ sau „În oraș există aproape 3 800 de puburi.“
Ilustrațiile sunt foarte numeroase și foarte variate, de la reproducerea unor tablouri celebre la fotografii, făcând cartea foarte interesantă vizual nu numai pentru copii, ci și pentru părinți.
Vârstă recomandată – 9-14 ani

Este o carte mai greu de urmărit de copiii mai mici şi asta datorită faptului că imaginile reale alternează cu desenele, iar completările hazlii sunt mai greu de înţeles de ei. Însă scrie şi pe ea că este adresată cititorilor cu vârste cuprinse între 9 -14 ani.

DSC_5917  

DSC_5919  DSC_5931

DSC_5932  DSC_5936

Cărticica din urmă a avut câteva informaţii ce i-au atras atenţia lui Luca (spun asta în condiţiile în care el nu a citit-o cap – coadă). Aş aminti despre cei care consumă ţipari, iar aici este dată chiar şi o reţetă pentru ţipari în aspic!

Apoi a aflat despre ochiul Londrei, The eye,care este o roată imensă ce le oferă locuitorilor şi turiştiilor posibilitatea de-a vedea oraşul de sus. Înălţimea ei este de 135 metri!

Din acest ghid nu puteau lipsi informaţii despre Harry Potter, un personaj extrem de îndrăgit de ambii mei copii. Am aflat unde au fost făcute o parte din filmările celebrului serial şi cum au primit londonezii acest fapt.

Luca a avut ocazia de-a răsfoi un album aniversar  The Queen Mum, Her first 100 years iar aici am văzut imagini de la începutul secolului trecut. Este un album minunat şi mă bucur enorm că am reuşit să intru în posesia lui, printr-o întâmplare.

DSC_5888

DSC_5889

DSC_5890

Aşa arată în imagini traseul parcurs până la această etapă, cea de adunat informaţii. Vreau să spun că Luca a trecut cam repejor prin aceste lecturi pentru că era nerăbdător să lucrăm cu presenterul/lapbook-ul. Şi următoarea activitate asta a fost.

DSC_5891   DSC_5896

DSC_5899   DSC_5901

Dar să descriu puţin ce am urmărit cu acest presenter. Precum se vede, pe el sunt imagini legate de această ţară, imagini pe care le-am luat de pe Activity Village.co.uk.

Aceste imagini le-am decupat şi lipit pe un carton mai gros, care se comportă ca o clăpiţă. Am făcut asta pentru a avea posibilitatea de-a ascunde sub acestă clăpiţă, cerinţele activităţilor pe care doream să le desfăşor.

DSC_5922  DSC_5911

DSC_5945

Apoi am asamblat totul pe un postament, ca o carte mai mare. În dreptul fiecărei imagini am lipit un abţibild pe care Luca să poată scrie denumirea în engleză a imaginilor.

DSC_5904  DSC_5906

Pe acest postament am montat 23 de clăpiţe, iar sub fiecare Luca a scris un număr, dar nu în ordine. Apoi a dat cu zarul pentru a vedea ce număr trebuie să aibă biletul extras din coş. Am folosit cinci zaruri pentru a putea ajunge şi la numerele mari aflate pe postament. Aşa se explică prezenţa zarurilor pe unele din imagini.

DSC_5912  DSC_5914

DSC_5944  DSC_5946

DSC_5935

DSC_5915

Cerinţele au fost din limba română dar şi din matematică şi le-am luat din următoarele cărţi:

Teste de 10 minute clasa a II a de la Editura Gama

Teste de verificare pentru clasa a II a Editura Edu

Am pus câteva eşantioane din cerinţele de astăzi ce au fost rezolvate.

img764   img766

Cam aşa a arătat vizita noastră. Mai avem şi pe mâine câte ceva de completat. Dar asta nu ne supără!

Later edit: Între timp am ajuns acolo iar realitatea, cu siguranță, bate orice carte indiferent cum a fost ea scrisă. Voi reveni cu amănunte. 🙂

Lasă un răspuns

%d