machetedidactice.com

Activităţi educative copii – Odată cu zăpada, la noi au venit… libelulele!

DSC_5740

Aveam de mai multă vreme în plan să vorbim despre libelule, dar nu s-a legat de nici o lectură acest subiect. Ei bine, de când Luca a trebuit să citescă pentru ora de lectură de la şcoală Din lumea celor care nu cuvântă, de Emil Gârleanu am ajuns să găsim textul care ne trebuie. Noi avem o cărticică de la editura gama, Învăţ să citesc! Povestiri de Emil Gârleanu. unde sunt două povestiri: Când stăpânul nu-i acasă şi După asemănarea lor.

Ambele povestiri au fost făcute de către Luca pe fişele de lectură, necesare la şcoală.

Colecţia ,, Învăţ să citesc! ” Nivelul 2, special concepută pentru cei care învaţă să citească, propune o serie de poveşti, povestiri şi alte schiţe, care se regăsesc în programa şcolară recomandată claselor primare.

Editura a selectat texte din operele celor mai importanţi scriitori români: Ion Creangă, Emil Gârleanu, Ioan Slavici, Ion Luca Caragiale şi a ales să le publice în formă originală pentru a oferi copiilor o primă întâlnire cu marile creaţii literare româneşti, care îi vor captiva pe cei mici, dezvoltându-le gustul pentru lectură.

Textele sunt uşor de citit datorită dimensiunii mari a caracterelor, atrăgându-i astfel pe cei mici şi făcându-i nerăbdători să parcurgă toate paginile.

Am alăturat povestirea ce a constituit suportul activitatăţii noastre de astăzi.

După asemănarea lor de Emil Gârleanu

Am pregătit mai multe materiale în acest sens şi m-am axat pe discuţii mai în amănunt despre libelulă: mod de viaţă, alcătuire, dimensiuni, reproducere.

Materialele care ne-au fost de ajutor în acest demers, din punct de vedere ştiinţific, au fost fişele de la imp dar şi Animalele , Enciclopedie pentru copii.

DSC_5731 DSC_5732 DSC_5733 img741 img742

Cu ajutorul lor, am putut alcătui presenterul pe care au lucrat copii. Pentru că trebuie să vă spun că la această întâlnire a participat şi Leo, el fiind oaspetele de ieri a lui Luca, după ce s-au terminat activităţile de la şcoală.

DSC_5741 DSC_5742 DSC_5757 DSC_5758 DSC_5759

Mai întâi au avut de lecturat povestea, după care am vorbit puţin pe marginea ei: ce le-a plăcut cel mai mult, ce nu le-a plăcut, ce ar schimba şi tot aşa.

DSC_5734 DSC_5736 DSC_5737

Însă toate aceste activităţi pe care le voi descrie mai jos , au fost făcute după ce copii au mâncat şi s-au jucat. Sunt aşa de bucuroşi când sunt împreună, ca două veveriţe. Au tot soiul de discuţii legate de subiecte foarte variate. Dacă nu te bagi în vorba lor, poţi afla multe din întâmplările petrecute la şcoală, dar şi care sunt lucrurile care le fac plăcere sau nu şi câte şi mai câte! Luca a cântat în cinstea prietenului lui piesele noi de la pian, iar Leo a ascultat răbdător micul concert.

DSC_5721 DSC_5722 DSC_5715

În ceea ce priveşte libelula, s-a dorit a se vorbi despre ea, dar trebuie să recunosc că greu a fost lăsată joaca. Doar materialele pregătite a incitat curiozitatea celor doi prieteni şi i-a determinat să lase totul şi să vină! Eu le avem făcute pentru Luca iar cât copiii s-au jucat, am avut răgaz să confecţionez şi pentru Leo cele necesare.

Au citit informaţiile de pe fişe, au privit cu atenţie imaginile din atlas dar mai ales au fost foarte miraţi când au aflat că : Libelula imperială, care timp de 230 milioane de ani a suferit doar mici transformări, este o fosilă vie. Deşi bate din aripi doar de 30 de ori pe secundă, acest lucru nu o împiedică să prindă specii de insecte mult mai evoluate.

DSC_5743 DSC_5744

Apoi copiii au avut de completat dar şi de finalizat de confecţionat o fişă intitulată ,, Dragonfly food chain „şi m-am bucurat că a fost şi Leo, pentru că acum a avut ocazia să vadă că Luca face aceste fişe, el fiind acuzat la şcoaă de unii copii, că nu le-ar face el, ci eu.  Au avut de lipit şi de tăiat, de asamblat şi completat această cerinţă şi le-a plăcut.

A urmat apoi un lapbook despre libelulă. Pe partea interioară  a acesteia, băieţii au dat răspunsuri la întrebările puse. Acum fiind documentaţi, nu a fost o problemă să scrie informaţiile corecte!

DSC_5746 DSC_5747 DSC_5748

Nu puteau lipsi din preocupările noastre legate de acest subiect tocmai părţile componente ale unei libelule, aşa cum este de înţeles că au avut de colorat şi completat o fişă cu ,, ciclul de viaţă al unei libelule”

DSC_5752 DSC_5754 DSC_5755 DSC_5756

Aceste fişe au fost, o parte luate de pe internet iar lor le-am adus modificări de prezentare sau le-am confecţionat eu în totalitate. În fişierul de mai jos le găsiţi. Tot aici găsiţi şi materialele necesare confecţionării presenterului, dar şi chestionarul aferent acestei teme.

Fise lucru libelula

Despre libelula materiale presenter si chestionar

Aşa s-a terminat Săptămâna altfel pentru noi! În compania celui mai bun prieten şi vorbind despre una dintre cele mai elegante insecte. Dar povestirea lui Emil Gârleanu spune totul, aşa că noi nu trebuie să mai completăm nimic!

 

Lasă un răspuns

2 gânduri despre “Activităţi educative copii – Odată cu zăpada, la noi au venit… libelulele!”

%d