machetedidactice.com

Activităţi educative copii – Totul este altfel. „Şcoala, săptămâna”, atitudinea … până şi anotimpurile! Dar noi?

DSC_5656

Primul lucru pe care doresc a-l spune este acela că şi anotimpurile şi-au vorbit şi s-au întâlnit toate într-o săptămână. Ori nu puteau găsi un moment mai propice ca acesta, în perioada ce tocmai s-a încheiat, Săptămâna altfel!
S-au anunţat schimbări mari de temperatură dar nu mi-am închipuit că vom parcurge cele patru anotimpuri în cinci zile. Cel puţin aşa a fost în zona în care ne ducem noi veacul!
Nu am aşteptat nimic spectaculos de la această săptămână şi cred că cel mai greu le-a fost celor care lucrează în învăţământ. Spun şi cred asta, pentru că este costisitor să gestionezi ceva care nu este nici şcoală dar nici joacă. Pentru această perioadă au trebuit pregătite foarte multe materiale, ceea ce a determinat un cost sporit.
Pentru frumoase aduceri aminte, voi încerca în rândurile ce urmează, să creionez activităţile pe care Luca le-a avut în aceste cinci zile, pentru că de Răzvan nu poate fi vorba, clasa lor având pregătire pentru bacalaureat.

Săptămâna a debutat cu o zi primăvără autentică, cu un cer senin şi fără vânt. Minunat început, mai ales că nu se arătau nori de ploaie(nu am uitat că anul trecut a plouat foarte, dar foarte mult!).
Agenda pe care copiii au primit-o de la doamna învăţătoare arăta frumos, iar în ea am găsit activităţi incitante şi inedite pentru Luca cel puţin dar cred că şi pentru colegii lui. Doresc să-i mulţumesc pentru implicare şi pentru dăruire, dar şi pentru minunatele activităţi. Luca a fost extrem de încântat şi a mers cu mare drag în fiecare zi. Însă nu este singurul moment când Doamna lui Luca dă dovadă de har, inspiraţie dar mai ales de tact şi răbdare. Respect!

img737

DSC_5661   DSC_5664   DSC_5662   DSC_5663

DSC_5660

În activităţile primei zile s-au regăsit abordări pe teme de ecologie, lucrări ce au necesitat aducerea a tot soiul de materiale. Pe lângă acestea, a mai existat şi pictura pe sticlă, iar Luca a ales să-l facă pe Luigi, prietenul lui Mario (pe Mario l-a pictat anul trecut, tot în această perioadă). Copiii au confecţionat arici folosind bureţi de bucătărie şi scobitori, dar au împodobit şi sticle de plastic.

DSC_5654   DSC_5655 

DSC_5658

DSC_5659

Prietenul lui Luca, Leo, a pictat nişte ouţe gătite de sărbătoare. La finalul zilei Luigi nu era gata, dar a fost retuşat a doua zi. Tot în aceast debut de „Şcoală altfel”, copiii au făcut o felicitare cu teme Pascale, pe care au dăruit-o familiei.

DSC_5657

În a doua zi, cărţile au fost la putere! Fiecare copil a trebuit să aducă o carte, de preferat pe cea pe care o citeşte acum. Luca a ales să meargă cu ultima lectură făcută şi anume, . După aşa atelier de lectură a urmat o partidă de dansuri populare, moment propice pentru ca energia acumulată să fie degajată.
Ziua a continuat cu o vizită a lui Leo, iar până la urmă cred că asta a fost cea mai frumoasă întâmplare a zilei.

DSC_5694   DSC_5695   DSC_5698    DSC_5702  DSC_5703

DSC_5705

După amiază a fost atât de frumos, drept pentru care cei mici, după ce au mâncat şi s-au schimbat, au plecat afară. S-au jucat cu mingea, au mers pe bicicletă şi au alergat cât i-au ţinut picioarele. Eu am fost foarte încântată, pentru că Luca a stat afară fără mine, ceea ce a reprezentat o mare realizare!

Mijlocul săptămânii a fost până la prânz foarte călduros, o vreme de vară, dar care prevestea iarna ce se pregătea să revină.

DSC_5706

La şcoală, activităţi la fel de interesante: teatru dar şi jocuri în clasă. Unul dintre ele a fost „Linia povesteşte”. Pornind de la o linie, fiecare copil a avut de făcut o poveste. Luca a scris despre un şarpe şi după cum se vede, mai avem de lucrat. Oricum, o activitate extrem de ofertantă asta ca să nu mai pomenesc de multitudinea de subiecte ce pot fi dezvoltate pornind de la această idee.

DSC_5696

De miercuri după-masă timpul a luat-o razna şi au început ploile. Mai întâi calde, după care s-au răcit şi s-au răcit … . Din această pricină, deplasarea de joi nu a mai avut loc, iar activitatea făcută în sala de clasă a fost la fel de bine aleasă. Copiii au trebuit să deseneze un poster cu denumire „Povestea întreruptă” dar nu oricum. S-a lucrat în echipe iar elevii au trebuit să-l realizeze dar nu desenând fiecare partea lui, ci au făcut pe rând, elemente, care la final au alcătuit un tot. Sper că am reuşit să mă fac înţeleasă.:) Echipa din care a făcut parte Luca a realizat posterul de mai jos. Primul.

DSC_5712   DSC_5713

DSC_5714

Ziua de astăzi a fost una de iarnă autentică, pentru că dacă la prima oră ploua zdravăn, după puţin timp a început să ningă şi nici acum nu s-a oprit. Mă uit cu tristeţe la cele câteva plăntuţe care au apucat să înverzească, pentru că la noi merii, castanii au doar câteva frunze, cireşii abia au înflorit iar liliacului i-au apărut muguraşii florilor. Cine ştie dacă vor avea putere să ţină piept unei zăpezi atât de grele, la propriu, pentru că este foarte apoasă această ninsoare!

DSC_5719   DSC_5722  DSC_5725   DSC_5726   DSC_5727

DSC_5728   DSC_5729

La şcoală a sosi clipa vizionării mult aşteptatului film 3D, film dat de cei de la Planetariul din Suceava. Nu spun ce bucurie!

img759

Aşa s-a derulat această săptămână. Cu bune, cu rele, ca o nebunie frumoasă. În toate lucrurile există o parte bună. Ne-am hotărât s-o identificăm şi să ne-o însuşim. Poate ăsta este lucrul cel mai bun pe care-l putem face!

Lasă un răspuns

%d