machetedidactice.com

Activităţi educative copii – Minunate poezii de Passionaria Stoicescu * fişe evaluare clasa a II a

Imagine

Îndrăgesc poeziile! Cred că lecturarea lor reprezintă pentru cei mici, dar nu numai pentru ei, o modalitate mai facilă de-a reţine un text şi de-al parcurge cu plăcere. Rimele sunt cele care înlesnesc acest lucru.

Nu este pentru prima dată când ne întâlnim cu poeziile scrise de Passionaria Stoicescu. Avem norocul de-a avea în bibliotecă mai multe volume scrise de ea, atât de poezii cât şi de poveşti.

Dacă nu ştiţi cine este Passionaria Stoicescu, vă fac eu cunoştinţă cu ea.

STOICESCU Passionaria (n.30 apr. 1946, Bucureşti). Poetă, prozatoare, scriitoare de literatură pentru copii, traducătoare, membră a Uniunii Scriitorilor din România(1976), Secţia Poezie. Fiica lui Ştefan Stoicescu, economist şi a Virginiei (n. Constantinescu), învăţătoare. Căsătorită cu prof.univ.dr. Andrei Ivanov (filolog).Absolventă a Şcolii pedagogice Buzău(1961-1965), licenţiată a Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti(1965-1970).

Învăţător (1964-1965), profesor de limba română(1965-1966), instructor metodist la Casa de Cultură din Râmnicu Sărat (1966-1967), corector, apoi redactor la Editura Litera(1970-1984), lector de carte la Editura Ion Creangă (1984-1987), la Centrala Editorială (1987-1989) şi la Editura Minerva (BPT) (1989-1992),  expert guvernamental în Guvernul României, Departamentul Informaţii (1992-1993), ziarist, redactor de rubrică la Mesagerul Economic, ziarul Camerei de Comerţ şi Industrie a României (1993-2003).

A debutat cu poezie, în Luceafărul (1964), înrâurită de poeţii buzoieni Ion Gheorghe şi Ion Caraion.

Debutul editorial a fost în 1971, cu literatură pentru copii „Lume mică, lume mare”

Noi avem în bibliotecă următoarele cărţi:

Cele mai năstruşnice păţanii apărută la Editura Universul Familiei în anul 1990.

De-a poveştile apărută la Editura Facla în anul 1989.

Printre ierburi şi gângănii apărută la Editura Prut în 2007.

Calendarul fermecat apărut la Editura Ion Creangă în 1991.

Chiriaşi poznaşi apărută la Editura Emia.

Povestea mărţişorului apărută la Editura TehnoArt.

Am citit un articol foarte frumos, apărut în 2008 în Jurnalul naţional, din care redau un fragment:

CREDE ÎN POEZIA CU RIMĂ
Cât de greu îi este să scrie pe placul celor mici şi cum face transpunerea în vârstă? „Eu fiind poetă, cele mai multe cărţi ale mele sunt de poezie. Mi s-a părut cel mai greu să scrii poezie pentru cei mici şi să fie adevărată poezie. Potrivire de cuvinte de rime care să sune bine poate face multă lume. Problema este cum transpui metafora pe înţelesul copilului, pentru că ea trebuie să fie prezentă acolo. Contează ce corespondenţe fericite găseşti în lumea înconjurătoare care să-i sugereze copilului un anume comportament. Uite cum îi fac eu cunoştinţă copilului cu ploaia: «Zâna ploaie,/ De nu ştii,/ Are patru bidivii,/ Un nor roz şi unul gri/ Şi-ncă doi mai cenuşii».
Este foarte delicat lucrul acesta. Pentru că este un joc de-a coborâtul şi urcatul foarte rapid. Cobor la mintea lui ca să-l urc la înţelegerea mea, la ceea ce vreau să priceapă şi să-i rămână în minte. Cred în poezia cu ritm şi rimă. Nu e vorba de ceva plăcut, ci mai ales de funcţia mnemotehnică. Îi rămâne uşor în minte. Foarte puţini copii intonează o poezie, ci o cântă. Dar cum se face că şi la 70 de ani un om mai ţine minte o poezie de la 6 ani? Datorită rimelor”, a răspuns poeta.

Mie mi-a mers la suflet şi dacă sunteţi de acord cu mine, găsiţi articolul integral, aici.

Aşa că, de multe ori, alături de Luca am citit din aceste poezii pentru ca mai apoi să se ţeasă multe dialoguri pe marginea lor. Aşa s-a întâmplat şi zilele trecute, când ne-a ajuns un dor de doamna Passionaria. Şi aşa s-a născut activitatea de mai jos.

Imagine  Imagine

Imagine

După lectură l-am rugat pe Luca să completeze nişte fişe, care au pornit de la o poezie numită Poveste despre datorie, prieteni şi prietenie.

Pe marginea acestei minunate poezii am ţesut o activitate straşnică. Dacă sunteţi curioşi, găsiţi fişele necompletate mai jos.

Fişă lucru Passionaria Stoicescu-Poveste despre datorie, prieteni şi prietenie

Cum a lucrat Luca, vă las să descoperiţi!

Imagine  Imagine  Imagine  Imagine

Imagine

 

Imagine   Imagine   Imagine

Tihnă şi bucurie vă doresc!

Lasă un răspuns

2 gânduri despre “Activităţi educative copii – Minunate poezii de Passionaria Stoicescu * fişe evaluare clasa a II a”

%d