machetedidactice.com

Încă mai este sezonul propice şi atmosfera ideală pentru a vorbi despre animale polare

Imagine

Până acum, iarna aceasta a fost extrem de capricioasă. Nu spun numai că a fost săracă în precipitaţii şi că cele care au căzut, au fost concentrate de-a lungul a doar trei săptămâni ci şi de faptul că acum, există temperaturi de peste 10 grade Celsius.
Doamnele educatoare au avut o misiune cam delicată în a încadra această temă, cu toate că ea este prezentă în orarul copiilor.
Dacă ar fi după mine, eu aş alege să discut despre aceste animale minunate în toiul verii, atunci când temperaturile cer răcoare! Numai prezenţa vizuală a banchizelor răcoresc atmosfera într-un mod extrem de plăcut.
Dar nu este după mine, aşa că acest subiect este „atacat” acum, în această perioadă.
L-am mai abordat, nu doar o singură dată şi n-am să mă opresc aici. Aceste minunate şi speciale animale te pot face să vorbeşti despre ele la nesfârşit, neavând senzația nici măcar o clipă că te-ai fi plictisit.

Imagine  Imagine

De această dată am avut de confecţionat nişte machete pentru o lecţie în care se cereau mai multe elemente, ce per ansamblu, să te facă să te simţi precum un eschimos.

Pentru prezenţă am confecţionat un pinguin cu dimensiuni mari, 1 metru înălţime , iar în stânga şi în dreapta lui se vor afla nişte peşti, pe care se vor pune atât copiii prezenţi cât şi cei absenţi. Cu toate că peştii ce constituie hrana pinguinilor nu sunt atât de coloraţi, eu am optat pentru nişte nuanţe mai vesele şi asta pentru a mai tăia din griul şi albul îngheţat care predomină în acest tablou.

Imagine  Imagine

Dimensiunea peştilor este de 50 centimetri înălţime şi 60 centimetri lungime. Pe lângă aceşti peşti am mai confecţionat şi un semn îndrumător, semn ce are menirea de te îndruma spre destinaţia corectă, şi mai ales de-a afişa pe el Mesajul zilei, evident dacă se doreşte acest lucru.

Imagine

Aceste machete au fost completate de o banchiză pe post de Calendarul naturii. Bucăţi din ea, cele delimitate cu albastru, sunt făcute aşa, ca pe ele să poată fi afişat ziua, luna, anul, anotimpul şi poate, pe cea de la bază, vreun mesaj. I se pot da şi alte utilităţi (vezi ce prezenţă se poate face pe ea !), însă acum ea are rolul descris mai sus. Dimensiunea ei este destul de mare, având lungimea de 1 metru şi înălţimea de 65 centimetri.

Imagine

Un iglu mare, confecţionat din „cărămizi de gheaţă vine să întregească acest ansamblu. Cărămizile sunt confecţionate din polistiren gros de 10 centimetri, dimensiunea unei cărămizi fiind aceea a unei foi A4. 15 cărămizi intră la construcţia acestuia, iar copiii îl pot folosi fie la centru Construcţii, fie la Joc didactic. Pentru a avea un aspect mai glaciar, am ales ca aceste cărămizi să fie colorate în alb şi albastru, așa rezultând un iglu mozaicat.

Imagine

Copiii au libertatea de a aşeza cărămizile aşa cum doresc, cu ajutorul lor putându-se construi  iglu-ul în mai multe forme şi modele.
Şi uite cum a mai prins contur o reprezentare a acestui subiect. Idei sunt infinite, important este ca acestea să vină în timp util, aşa fiind de ajutor atât prichindeilor cât şi educatoarelor, nemaivorbind de aspectul estetic al grupei.
Şi ce se doreşte mai mult decât o finalitate fericită, valabilă pentru toate părţile.
Nu pot să închei acest subiect înainte de a-i mulţumi lui Carmen, cea care va lucra cu  materialele prezentate mai sus. Colaborarea noastră este veche şi aşa cum am mai spus, ea  s-a derulat în condiţii excelente. Dacă există o comunicare bună şi un dialog constructiv, materialele nu au cum să nu iasă. Iar dacă ideile vin uşor şi prind contur fără incidente, înseamnă că totul s-a derulat conform planului.
Mulţumesc mult, Carmen, şi te asigur că tot ceea ce am lucrat pentru tine (şi nu numai!) emană multă energie pozitivă!

Lasă un răspuns

4 gânduri despre “Încă mai este sezonul propice şi atmosfera ideală pentru a vorbi despre animale polare”

%d