machetedidactice.com

Activităţi educative copii – Despre echinocţii şi solstiţii

Imagine

În DEX definiţia  echinocţiului sună aşa:

fiecare dintre cele două momente ale anului (în jurul lui 21 martie şi 21 septembrie), când ziua este egală cu noaptea.

Dacă ne uităm şi la solstiţiu vom găsi următoarea explicaţie:

fiecare din cele două momente ale anului când Soarele se află la cea mai mare înălţime faţă de Ecuator, datele calendaristice corespunzătoare acestor momente (21 iunie şi 22 decembrie) marcând ziua cea mai lungă, respectiv cea mai scurtă din an.

Ei bine, cum să explici aceste noţiuni unui copil de 7 ani în aşa măsură încât el să şi înţeleagă, dar mai ales să participe la această desfăşurare de termeni. Acum, nu că te-ar forţa cineva să faci acest lucru, în definitiv se pot aborda şi mai târziu aceste noţiuni, dar dacă ceva nu te lasă? Multă vreme am gândit că trebuie să fie o mare inginerie însă, odată cu venirea primului meu copil pe lume, lucrurile au luat o altă întorsătură. La mijlocul anilor 90 apărea în România setul de Mici enciclopedii Larousse de la Editura RAO, iar odată cu parcurgerea lor am înţeles, ce lesne este de explicat şi ce frumos se pot afla notiuni ce la prima vedere sunt extrem de complicate şi greu de desluşit. Sunt o sumedenie de adulţi care nu ştiu aceste noţiuni.

Am considerat o provocare continuă modul în care pot interacţiona cu băieţii mei, însă mare parte din acest demers a fost determinat şi de reacţia lui Răzvan, primul meu născut, care a avut o curiozitate şi o dorinţă de a cunoşte pe care nu m-am oprit în a o alimenta. Am investit cât am putut iar timpul mi-a demonstrat până acum, că nu am procedat greşit.

Spuneam şi cu alte ocazii că este nevoie de o căutare prelungă şi constantă a materialelor care vin cel mai bine în întâmpinarea copilului, că nu există o reţetă valabilă pentru toţi şi că personalizarea are un efect de cârlig în desfăşurarea acestor teme sub formă de jocuri. Am întâmpinat nu o dată, priviri care mai de care mai ciudate, ce uneori erau însoţite şi de comentarii, dar eu am fost constantă şi nu am putut fi oprită din demersul meu. Asta şi datorită faptului că şi mie îmi crează o stare de bine această frământare (sună cam paradoxal!).

Timpul m-a învăţat să țin cont de fler şi să găsesc utilităţi nebănuite unor lucruri ce pentru alţii nu însemnau nimic, aşa cum am ţinut în aşteptare zile multe, uneori chiar şi luni, idei ce nu doreau să se împletească armonios.

De ce amintesc toate aceste lucruri ? Pentru a vă sublinia că nu este bine să renunţaţi cu uşurinţă din prima, chiar dacă credeţi că totul vă este potrivnic, aşa cum este bine să aveţi un ritm propriu, care să de-a roade pentru copilul personal în primul rând şi pe urmă pentru ai altora. Sunt atât de multe detalii personale care întregest acest tot, încât nu întotdeauna ceea ce se vede reflectă neapărat realitatea.

Revenind la termenii pompoşi pentru vârste mici, dacă veţi avea curiozitatea să aduceţi discuţia despre asta, veţi rămâne surprinşi de cum pot evolua lucrurile. Dar cu condiţia ca totul să pară o joacă! Nici cea mai scumpă enciclopedie pusă în faţa unui prunc nu garantează o reuşită, ba de multe ori e suficientă o bucată de hârtie, câteva creioane colorate, neapărat un ton prietenos şi… halei-hap!, magia e gata.

Iată cum am procedat noi. Am luat două cărţi minunate din biblioteca noastră şi anume, ,,Enciclopedia ilustrata a cunoasterii”Editura Aquila ’93 si ,,Pământul” Editura Aramis.

Luca a citit informaţiile de acolo pentru a înţelege despre ce anume vorbim şi unde vrem să ajungem.

Imagine  Imagine

Imagine

După ce a aflat de aceşti doi termeni şi ce anume înseamnă ei, a început să lucreze cu o machetă didactică pe care am pregătit-o în acest sens. Această machetă reprezintă cele două solstiţii şi două echinocţii aşa cum sunt ele descrise grafic. Prin urmare, Soarele este în centru iar Pământul rotindu-se în jurul lui determină apariţia lor şi implicit a celor patru anotimpuri.

Ei, mai vii de-acasă!  Aici eram deja pe un teren mai puţin ostil, şi asta datorită faptului că a auzit de nenumărate ori despre aceste noţiuni.

Imagine  Imagine

S-a jucat cu macheta asta în fel şi chip. Mai întâi, a pus cartolinele cu anotimpurile. Toamna şi iarna şi-au găsit locul corect pe machetă  apoi au fost puse cartonaşele aferente şi pentru primăvară dar şi vară.

O altă etapă a fost atunci când am scos Soarele si Pământul de pe machetă, urmând a le reconstitui Luca. Activitătile de acest gen sunt extrem de gustate de el şi le consideră de fiecare dată, o adevărată provocare. Planetele au fost desenate în aşa fel pentru a se observa când este mai multă lumină şi când nu. A fost nevoie de atenţie pentru a nu încurca piesele între ele, însă la sfârşit când a terminat, a fost foarte mândru de realizarea lui.

ImagineImagineImagineImagine

ImagineImagineImagineImagine

ImagineImagineImagineImagine

Nici de această dată nu a lipsit fişa ce a trebuit completată, iar acest lucru îl tot repetăm iar şi iar, pentru a deprinde o uşurinţă în a scrie dar mai ales, în a scrie corect.

Imagine  Imagine 

Imagine

Imagine

Acum avem noţiuni despre aceste fenomene. Poate să vină echinocţiul că Luca este pregătit! 🙂

Lasă un răspuns

4 gânduri despre “Activităţi educative copii – Despre echinocţii şi solstiţii”

%d