machetedidactice.com

Activităţi educative copii – Doi prieteni, Luca şi Cosmin şi doi ursuleţi, brun şi polar

Image

Luca şi Cosmin sunt colegi de clasă şi prieteni. Primul pas l-a făcut Cosmin, invitându-l pe Luca la ziua lui. A venit mai apoi, firesc, şi invitaţia lui Luca la a sa aniversare, iar pentru că lui Cosmin i-a plăcut, a revenit. Să se joace şi să facă împreună o activitate pentru ora de „Cunoaşterea mediului” de la şcoală.
Este evident că primul lucru pe care l-au făcut a fost acela de a se juca pentru ca mai apoi să ne jucăm în alt mod participând la o activitate antrenantă şi captivantă pentru toţi. Pentru mine, atunci când am pregătit materiale şi desfăşurarea ei, pentru copii prin participarea efectivă şi prin îmbinarea lecturii, cu scrisul, cu jocul şi cu îndemânarea.
Tema a fost  „Animale sălbatice” iar aici a fost foarte greu să mă hotărăsc pe ce anume mă voi axa. Într-un final am ales să vorbim despre ursul brun şi despre ursul polar, să completăm nişte fişe şi să realizăm un craft, o mască de urs.
Primul lucru pe care l-au făcut cei mici, a fost să citească textul din manual şi să discutăm pe marginea lui. S-au dat exemple de tot soiul de animale, unde anume trăiesc, din ce părţi sunt alcătuite corpurile lor, cum se numeşte  „casa” și tot aşa.
Deasemenea s-au citit şi notiţele date în clasă de doamna învăţătoare.

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Materialele din care am adunat informatiile au fost foarte variate şi extrem de utile. Astfel, am apelat din nou la fişele de la IMP – Minunata lume a animalelor, iar de aici copiii au citit despre ursul grizzly şi ursul negru american sau baribalul. Au aflat că ursul negru cu ochelari se numeşte aşa datorită acestei caracteristici a măştii sale. Nu a lipsit nici ursul panda care este cel mai cunoscut mamifer din lume. Băieţii au descoperit şi ursul tibetan sau gulerat. Acesta are un aspect exterior caracteristic, datorită desenului de pe piept cu formă de semilună şi a gulerului zbârlit de pe laturile gâtului.Dintre urşi nu putea să lipsească tocmai ursul polar, acest al treilea mare carnivor terestru.

Image  Image  Image  Image

Image  Image

Am apelat şi la  Animalele, enciclopedia pentru copii de la Editura Flamingo dar şi la Atlas Zoologic de la Editura Didactică şi Pedagogică.

Vă recomand cu toată căldura aceste cărţi pentru că sunt foarte utile şi conţin informaţii preţioase  oricărui om, copil dar şi adult.

Image  Image

Image  Image

După ce Luca şi Cosmin au citit toate aceste texte (este evident că au fost selectate o mică parte din ele), şi după ce au urmat o serie de întrebări la care au încercat să-şi răspundă unul altuia, au fost momente foarte hazlii dar şi multe fabulaţii.

Au trecut mai apoi la completarea unor fişe, iar ceea ce am urmarit eu în cadrul acestora au fost următoarele: scrierea după dictare a câtorva propoziţii, adjective atribuite ursului, iar cu două dintre ele să se formuleze câte o propoziţie, formularea de cuvinte în care să se regăsească cuvântul ,,urs” şi o fişă cu Diagrama Venn . Am uitat să specific faptul că Luca a ales ursul brun iar Cosmin, ursul polar.

Image  Image

Image

Image

Image  Image

Image  Image

Mai apoi a venit rândul ca cei doi prieteni să joace un joc ,,Cine ştie, câştigă ! Senior , Joc educativ 6 – 11 ani”. Cele două fişe alese din acest joc au fost cele cu animale sălbatice din România dar şi animale sălbatice din alte ţinuturi. Cosmin a ales animale din alte ţinuturi iar Luca pe cele din România. De cele mai multe ori l-am lăsat pe invitatul lui Luca să aleagă el primul, noi fiind gazdă.

Image  Image

 

Image  Image

Image

Fişele au fost terminate prin completarea unei Diagrame Venn. Aici i-am întâmpinat pe copilaşi cu o machetă didactica Diagrama Venn, iar ei au găsit cartolinele necesare completării ei, sub îndrumare, evident. Cosmin nu era familiarizat cu această diagramă, aşa că am explicat, încă o dată, ce urmăreşte ea. Cartolinele au fost extrase una câte una dintr-un coşuleţ iar copiii le-au aşezat la locul lor. A existat din nou prilejul unei recapitulări şi asta pentru că băieţii au trebuit să citească aceste cartoline şi să spună de ce aleg să le pună în acel loc.

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image

Image

Image

Ultima etapă a activităţii noastre a fost aceea în care băieţii au confecţionat nişte măşti. Iniţial am pregătit ca amândoi să confecţioneze nişte urşi polari, însă ei au dorit ca măştile să fie diferite. Şi cum de-a lungul activităţii noastre Luca a vobit  şi scris despre ursul brun iar Cosmin despre cel polar, acum au vrut ca să confecţioneze măştile invers: Luca pe cea a ursuleţului polar iar Cosmin pe cea a ursuleţului brun. Dacă acestea au fost cerinţele nu am putut să le refuz şi m-am regrupat pentru ca ele să prindă viaţă.

Materialele au fost următoarele:

– farfurii din carton sau carton tăiat sub formă de cerc ( necesar pentru faţă şi urechi)
– serveţele de culoare albă şi maro
– două ceşcuţe de cafea din plastic, cărora le-am tăiat  toarta
-pâslă neagră şi vată pentru năsucul ursului
– foarfece, aracet, marker negru, bandă dublu adezivă, fir de elastic.

Pe farfurie se trasează conturul pentru bot( unde va fi aşezată ceşcuţa de cafea prelucrată) şi pentru ochişori. Conturul ochilor se decupează, dar cel al boticului,nu. Se umple toata suprafaţa (mai puţin cea unde va fi pus boticul!) cu bucăţele rupte de şerveţel prin tehnica mototolirii.

Căniţei de cafea i se decupează fundul, pentru a i se ataşa năsucul ursului. După ce toată suprafaţa a fost acoperită cu bucăţelele de şerveţel, se lipeşte cu bandă dublu adezivă boticul. Urechile (decupate sub formă de cerc) se ataşează în partea de sus a capului. Se fac apoi două orificii lângă ochi pentru a pune elasticul.

Se face gura cu ajutorul markerului şi… gata ursuleţul! Nu este nevoie să mai povestesc câtă voioşie şi câte glume s-au tot spus! Fotografiile vorbesc de la sine.

Image  Image

Image  Image

Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Image  Image

Iată cum, doi prieteni colegi de clasă au petrecut alături de doi ursuleţi năzdrăvani. La final, pentru a le face o surpriză, atât Cosmin cât şi Luca au primit cadou câte un mic ursuleţ de pluş. Asta ca să fie o amintire a acestor clipe minunate petrecute împreună.

Sper să mai repetăm această ispravă şi cu alte ocazii şi să găsim subiecte la fel de incitante şi dornice de a fi descoperite.

Clipele petrecute alături de copii nu pot fi înlocuite cu nimic! Ori ca adult, aceste întâmplări te umple de energie şi de bucurie.

Nu ezitaţi să încercaţi!

Image

Image

Image

Image

Lasă un răspuns

%d