machetedidactice.com

Activităţi educative copii – Întrebaţi-l pe Dr. A. Pescăruş despre animale. Merită.

Image

Până acum un an de zile de când am intrat în această lume virtuală în felul în care am intrat, obişnuiam să-mi achiziţionez cărţile de una singură, umblând prin librării şi prin tot soiul de locuri, unde ştiam că găsesc ceea ce caut.
În perioada copilăriei lui Răzvan cele mai frumoase cărţi, n-o să vă vină să credeţi, se găseau la… benzinării. De la Shell, care între timp a şi dispărut din România, am cumpărat tipărituri, dar şi jocuri de foarte bună calitate, care stau la loc de cinste în biblioteca băieţilor.
Pot să spun că îmi lipseşte frecvenţa şi efervescenţa acestui exerciţiu, dar din lipsa timpului şi datorită acestei alternative ivite, acum caut pe site-uri.
Nu se compară însă… .
Totuşi, nu am renunţat definitiv la a cumpăra cartea personal, nu doar s-o livreze curierul şi aşa am găsit undeva la începutul anului trecut, azvârlită în cel mai de jos raft dintr-un market, această carte minunata, iar atunci când am pus mâna pe ea, am avut senzaţia că am descoperit ceva de mare preţ. Era ţiplată şi nu am avut acces la interiorul ei, trebuind să mă mulţumesc cu ceea ce-mi transmiteau coperţile, dar preţul a fost mai mult decât tentant. Costa 9,99 lei.
Nu se mai poate vorbi de refuz în acest caz, însă definitoriu a fost plicul ce se afla pe copertă şi modul în care m-a şi trimis într-o simulare ad-hoc a unei discuţii cu nepreţuitul meu băieţel.
Am pus-o bine în coş şi până am ajuns acasă s-o pot deschide, mi-am creionat deja ceea ce avea să se întâmple.
Cartea despre care fac vorbire se numeste Întrebaţi-l pe Dr. A Pescăruş despre animale şi reprezinţă suportul ideal pentru a aborda diferite curiozităţi ce se petrec în lumea animalelor.
Vă spuneam că pe coperta acestei cărţi exista un plic, iar eu m-am gândit atunci că şi-n interiorul ei se vor regăsi aceste plicuri ce ascund elemente surpriză, însă nu a fost aşa.
Dar am să vă arăt cum este cartea pe interior pentru a vă forma o părere despre conţinutul şi alcătuirea ei.

Pescăruș

Pescăruș1

Image

Textul este scris de Claire Llewellyn iar ilustraţiile aparţin lui Kate Sheppard. Scrisul este cu mai multe fonturi iar textele sunt hazlii.

Practic este un schimb de scrisori, o corespondenţă între diferite animale şi doctorul A. Pescăruş, iar acestea caută o rezolvare a problemelor cu care se confruntă.
Iată un exemplu

Dragă Dr. A. Pescăruş,

Credeam că sunt un mormoloc, dar acum nu mai sunt sigur. Corpul meu suferă nişte transformări alarmante. Capul este din ce în ce mai bombat, iar coada e pe cale de a dispărea.

Şi îmi cresc nişte chestii din corp.

Ce mi se întâmplă?

 Panicos, din heleşteu

                                                mormoloc

Iar după această această îngrijorare urmează răspunsul doctorului, care are menirea de a linişti expeditorul, într-o manieră foarte frumoasă.

Dragă Panicosule,

Nu te îngrijora – eşti perfect normal. Eşti în creştere, iar asta înseamnă că te vei transforma într-o broască. Majoritatea animalelor doar se măresc pe măsură ce cresc, dar tu te schimbi în cu totul altceva. Chestiile care cresc vor deveni în curând nişte picioruşe cu care vei putea sări. Vei avea de asemenea plămâni pentru a respira pe uscat. Toate aceste schimbări, de la stadiul de ou la broască, sunt etape ale minunatului ciclu de viaţă.

Mult noroc! 

Dr. A Pescăruş.

La finalul acestui răspuns eşti trimis pe pagina urmatoare pentru a afla mai multe despre ciclul vieţii la broască.

În plicul aflat la începutul cărţii se află un mesaj către cititor iar eu am mers mai departe şi pentru că Luca este extrem de încântat de aceste elemente surpriză, am confecţionat pentru fiecare pagină câte un plic, plic ce conţinea şi un mesaj ce venea să completeze ceea ce era abordat pe pagină.

Image

Image  Image

Am copia si lipit pe fiecare scrisorică în parte antetul celei originale, asta pentru a fi cât mai veridică şi pentru a se încadra perfect in cărticică. Mai sus sunt o parte din pliculeţele ce şi-au găsit ,,culcuş” în cărticica noastră.
După ce cartea a fost analizată pe toate părţile, s-a trecut la citirea ei şi odată cu asta Luca a descoperit şi plicurile, ceea ce a reprezentat o încântare pentru el.

Image  Image

Image  Image

Image

Acestea fiind făcute, am mers puţin mai departe şi am apelat la Atlasul cu abtibilduri – Animale. Am avut un prilej excelent pentru o trecere în revistă a continentelor, a punctelor cardinale şi a animalelor reprezentative pentru fiecare ţinut in parte. Luca a ales Europa şi a trecut la căutarea animalelor şi la pozitionarea lor dar a citit  şi ţările ce erau scrise pe harta. Pe măsură ce animaluţele ajungeau la „căsuţa” lor, Luca făcea diferite comentarii, poezioare, ghicitori – toate inventate de el. Apoi a ales Africa şi animalele din Ocean. Aici au defilat balene ucigaşe, tot soiul de rechini, peşti balon, stele de mare, dar şi peşti clovn. O lume colorată şi misterioasa! Apelez des la această carte pentru că Luca îndrăgeşte lucratul cu aţibilduri, dar şi pentru că acestea sunt de foarte bună calitate.

Image  Image

Image  Image

Image

Image

Image

Următorul popas a fost făcut in compania unei carti cu mare lipici  Atlasul geografic al lumii- Carte cu puzzle Ed Teora. Şi s-a continuat explorarea continentului nostru. Aici există informaţii nu numai despre animale ci şi curiozităţi. Aşa că, a mai urmat o partidă de lectură. Numai că nu sunt multe propoziţii de citit. Din acest atlas a citit şi Antarctica şi a ales să facă puzzle-ul aferent. Uşor, uşor, una după alta, piesele de puzzle şi-au găsit locul în formaţie

Image

Image

Image  Image

Image  Image

 Finalul a aparţinut unor fişe ce au trebuit completate. Acestea au fost luate din Fişe pentru aplicarea metodei proiectelor  Ed Aramis.

Image  Image

Image  Image

Image

Aşa am aflat noi, prin bunăvoinţa doctorului Pescăruş, o mulţime de informaţii utile. Dacă aveţi nelămuriri legate de aceste teme, nu ezitaţi să-l întrebaţi.
Nu veţi regreta!

Lasă un răspuns

Un gând despre “Activităţi educative copii – Întrebaţi-l pe Dr. A. Pescăruş despre animale. Merită.”

%d