machetedidactice.com

Pasiunea pentru elefanţi, la a treia generaţie

Image

De când mă ştiu, la noi în casă au fost elefanti. De toate mărimile şi culorile, de dimensiuni nu mai spun! Nu cred că a existat cineva dintre cunoştinţele alor mei care din peregrinările lor prin lumea largă, să nu aducă mamei mele ca souvenir…. un elefant.
Mama este o îndrăgostită eternă, de elefanţi. Iar acest lucru ne-a fost transmis şi nouă şi nu forţat. Este suficient să aduci vorba despre acest extraordinar animal, că informaţiile curg dar poate nu acest lucru este definitoriu, ci patosul cu care vorbeşte despre ei. Iar dacă stai şi te gândeşti mai bine, ai toate motivele să îndrăgeşti, admiri şi respecţi aceşti giganti ai lumii noastre. De-a lungul timpului, cel puţin de când am avut şi noi acces la Discovery şi National Geografic, am tot urmărit documentarele cu aceste teme, însă am avut şi materiale tipărite care m-au ajutat să fac acest lucru.
În ziua de astăzi când tipăritura este din abundenţă la toate preţurile şi pentru toate buzunarele, am avut posibilitatea să achiziţionăm şi cărţi ce tratează în amanunt viaţa elefantului.
Eh, şi beneficiind de atâtea atuuri, nu ne-a mai rămas decât să … trecem la treabă!

Image

Image

Image

Cărticica cu lanternă, Animale sălbatice pe care am achiziţionat-o de la Lidl, ne-a venit în ajutor şi a reprezentat, un mod inedit la acea oră pentru Luca, de a descoperi animalele şi în alt mod. Este de o calitate superioara, cu imagini clare și foarte frumos colorate, iar prezenta lanternei este de-a dreptul fascinanta. În interior există și diferite quiz-uri. O etapă făcută în joacă dar atât de utilă. Luca a trebuit să caute elefantul în savană şi să identifice şi vecinii lui, adică ce animale mai trăiesc în acelaşi mediu ca şi el. La prima întalnire, Luca a avut dorința de-a intra în carte, la propriu. A mirosit-o, a mângâiat-o, a pipăit-o şi a întors-o pe toate părţile.

Image  Image

Image

Image

A urmat apoi ,,Cartea cu elefanti” de Steve Bloom , o carte strașnică. Are imagini clare, texte simple și foarte explicite, de aici rezultând o ușurință în lecturare. La această etapă, bicala a fost darnică şi ne-a lăsat să studiem elefanţii din colecţie (o parte din ei). Datorită faptului că în aceasta există şi doi elefanţi din fildeş am avut şi regrete ştiind că cineva a ucis un elefant folosind colții pentru confecționarea de souvenir-uri. Luca a avut tot soiul de remarci de făcut, cu foarte mult patos.

Image

Image

Image

 

Am învăţat despre urechi… trompă… piele… şi multe altele.

Image  Image

Image

Cu ajutorul presenterului făcut de mine, Luca a aflat mai în amănunt modul de viaţă al elefantului, cu ce anume se hrăneşte, din ce este alcătuit corpul său şi alte caracteristici specifice. De ajutor în confecţionarea presenterului mi-a fost fişa de la IMP, o colectie cu şi despre animale ce n-ar trebui să lipsească din biblioteca nici unui şcolar. Noi am achiziţionat acest material de-a lungul a aproximativ doi ani de zile, pentru că am ales ca în fiecare lună să primim câteva fişe. Acest mod este mai accesibil, nefiind obligaţi să plătiţi toată contravaloarea colecției, o dată.

Image  Image

Image

Image

Image

Image

După ce toate acestea au fost aflate, au urmat o serie de fişe cu ajutorul cărora să se fixeze informaţiile de astăzi. Le-am avut de pe blogul Cameliei, Mic atelier de creaţie, dar pe care le-am adaptat nevoilor noastre pentru scris. Îi mulţumim Cameliei pentru dărnicie!

Pe lângă fişele completate a mai fost şi un acrostih făcut tot de mine, acrostih pe care l-am pus pe faţa presenterului.

Image 

Image   Image

 

Image

Image

Pentru divertisment, la final am confecţionat un mic craft, desigur că sub formă de elefant, cu ajutorul căruia să facem puţină gălăgie.

La acest craft s-a decupat, lipit, asamblat, ornat. Luca a fost extrem de încantat (a câta oară pe ziua de astăzi?).

Image

Image

Image

Image

Cireaşa de pe tort a fost confecţionarea lui Elmer, un elefănţel, pe care l-am pictat pe sticlă. Spuneam şi cu alte ocazii că pictatul pe sticlă este o activitatea foarte frumoasă ce îţi permite să dai frâu liber imaginaţei, iar dacă nu iese aşa cum ai sperat, se poate şterge foarte uşor totul şi lua de la capăt, până se obţine ceea ce se doreşte. Noi nu suntem la prima experienţă, iar lucruşoarele pe care le-am făcut le-am dăruit persoanelor dragi nouă.

Image

Image

Image

Image

Asta despre elefanţi. Pentru astăzi. Am în plan şi alte activităţi legate de acest subiect. Daţi de ştire dacă v-a plăcut!

Lasă un răspuns

2 gânduri despre “Pasiunea pentru elefanţi, la a treia generaţie”

%d