Activităţi educative copii – Pasiunea pentru elefanţi, la a treia generaţie

Image

De când mă ştiu, la noi în casă au fost elefanti. De toate mărimile şi culorile, de dimensiuni nu mai spun! Nu cred că a existat cineva dintre cunoştinţele alor mei care din peregrinările lor prin lumea largă, să nu aducă mamei mele ca souvenir…. un elefant.
Mama este o îndrăgostită eternă, de elefanţi. Iar acest lucru ne-a fost transmis şi nouă şi nu forţat. Este suficient să aduci vorba despre acest extraordinar animal, că informaţiile curg dar poate nu acest lucru este definitoriu, ci patosul cu care vorbeşte despre ei. Iar dacă stai şi te gândeşti mai bine, ai toate motivele să îndrăgeşti, admiri şi respecţi aceşti giganti ai lumii noastre. De-a lungul timpului, cel puţin de când am avut şi noi acces la Discovery şi National Geografic, am tot urmărit documentarele cu aceste teme, însă am avut şi materiale tipărite care m-au ajutat să fac acest lucru.
În ziua de astăzi când tipăritura este din abundenţă la toate preţurile şi pentru toate buzunarele, am avut posibilitatea să achiziţionăm şi cărţi ce tratează în amanunt viaţa elefantului.
Eh, şi beneficiind de atâtea atuuri, nu ne-a mai rămas decât să … trecem la treabă!

ImageImageImage

Cărticica cu lanternă, Animale sălbatice pe care am achiziţionat-o de la Lidl, ne-a venit în ajutor şi a reprezentat, un mod inedit la acea oră pentru Luca, de a descoperi animalele şi în alt mod. Este de o calitate superioara, cu imagini clare și foarte frumos colorate, iar prezenta lanternei este de-a dreptul fascinanta. În interior există și diferite quiz-uri. O etapă făcută în joacă dar atât de utilă. Luca a trebuit să caute elefantul în savană şi să identifice şi vecinii lui, adică ce animale mai trăiesc în acelaşi mediu ca şi el. La prima întalnire, Luca a avut dorința de-a intra în carte, la propriu. A mirosit-o, a mângâiat-o, a pipăit-o şi a întors-o pe toate părţile.

ImageImageImageImageImage

A urmat apoi ,,Cartea cu elefanti” de Steve Bloom , o carte strașnică. Are imagini clare, texte simple și foarte explicite, de aici rezultând o ușurință în lecturare. La această etapă, bicala a fost darnică şi ne-a lăsat să studiem elefanţii din colecţie (o parte din ei). Datorită faptului că în aceasta există şi doi elefanţi din fildeş am avut şi regrete ştiind că cineva a ucis un elefant folosind colții pentru confecționarea de souvenir-uri. Luca a avut tot soiul de remarci de făcut, cu foarte mult patos.

ImageImageImageImageImageImageImage

Am învăţat despre urechi … trompă …piele … şi multe altele.

ImageImageImage

Cu ajutorul presenterului făcut de mine, Luca a aflat mai în amănunt modul de viaţă al elefantului, cu ce anume se hrăneşte, din ce este alcătuit corpul său şi alte caracteristici specifice. De ajutor în confecţionarea presenterului mi-a fost fişa de la IMP, o colectie cu şi despre animale ce n-ar trebui să lipsească din biblioteca nici unui şcolar. Noi am achiziţionat acest material de-a lungul a aproximativ doi ani de zile, pentru că am ales ca în fiecare lună să primim câteva fişe. Acest mod este mai accesibil, nefiind obligaţi să plătiţi toată contravaloarea colecției, o dată.

ImageImageImage

ImageImageImageImage

După ce toate acestea au fost aflate, au urmat o serie de fişe cu ajutorul cărora să se fixeze informaţiile de astăzi. Le-am avut de pe blogul Cameliei, Mic atelier de creaţie, dar pe care le-am adaptat nevoilor noastre pentru scris. Îi mulţumim Cameliei pentru dărnicie!

Pe lângă fişele completate a mai fost şi un acrostih făcut tot de mine, acrostih pe care l-am pus pe faţa presenterului.

ImageImageImageImageImageImageImage

Pentru divertisment, la final am confecţionat un mic craft, desigur că sub formă de elefant, cu ajutorul căruia să facem puţină gălăgie.

La acest craft s-a decupat, lipit, asamblat, ornat. Luca a fost extrem de încantat (a câta oară pe ziua de astăzi?).

ImageImageImageImageImage

Cireaşa de pe tort a fost confecţionarea lui Elmer, un elefănţel, pe care l-am pictat pe sticlă. Spuneam şi cu alte ocazii că pictatul pe sticlă este o activitatea foarte frumoasă ce îţi permite să dai frâu liber imaginaţei, iar dacă nu iese aşa cum ai sperat, se poate şterge foarte uşor totul şi lua de la capăt, până se obţine ceea ce se doreşte. Noi nu suntem la prima experienţă, iar lucruşoarele pe care le-am făcut le-am dăruit persoanelor dragi nouă.

ImageImageImageImageImage

Asta despre elefanţi. Pentru astăzi. Am în plan şi alte activităţi legate de acest subiect. Daţi de ştire dacă v-a plăcut!

2 gânduri despre „Activităţi educative copii – Pasiunea pentru elefanţi, la a treia generaţie

  1. Ioana Sima Răspunde

    Da, mi-a plăcut si inca foarte mult! Așa văd eu ca ar trebui sa se întâmple in școala descoperirea si cunoașterea: stârnind natural interesul si pornind curioși in aventura căutărilor de informații, dobandind apoi dorința de a „ne juca” cu tot ceea ce am descoperit, de a ne arăta lumii comorile găsite si de a le expune in forme felurite, fie o scriere, fie o pictura, fie o macheta sau un joc. Extraordinar de frumos! Este un exemplu extraordinar de ” activitate integrată ” care se tot încearcă a implementa in învățământul de azi ( cu mai mult sau mai puțin succes) si pe care tu Ioana, ai realizat-o in primul rând cu suflet, transmițând pasiunea si dorința de cunoaștere si apoi, intr-un mod logic, ai extins activitățile către alte arii. A fost absolut urmarea fireasca sa scrie, sa coloreze si sa picteze despre elefanți! Ce norocoasa ești sa poti oferi atat de mult copilului tau, ce privilegiat este Luca sa te aibă! Sunt curioasa sa aflu pe ce perioada ați lucrat aceasta tema? Felicitările mele, ești un pedagog înnăscut!

    • Machete didactice Autor articolRăspunde

      Doresc să-ți mulțumesc, dragă Ioana, pentru modul în care mi-am început ziua. Este unul ideal! Despre ce ai citit în acest articol pot să-ți spun că așa ne jucăm noi, de mult, dintotdeauna. Timpul pe care-l aloc unui subiect depinde mult și de modul în care percutează copilul. Dacă nu are nici un chef, nu insist, dar caut modalități prin care să-l fac curios să intre în jocul meu. Îmi place foarte mult etapa căutărilor, este o veșnică provocare pentru mine. Ador freamătul și insistența de a confecționa o activitate cursivă, logică, în care să alterneze cititul, scrisul și abilitățile practice. Cumulul de senzații tactile, olfactive, gustative și sonore dă o imagine de ansamblul pe care cel mic nu o poate uita în totalitate. La următoarea abordare poate spune câteceva din subiect fără a fi străin de situație. Despre alegerea lor pot afirma că țin cont de materia parcursă la școală și vin să o completez, atât cât pot și cât mă pricep, dar și cât poate duce Luca. Te rog să ții cont că eu nu activez în nici un sistem de învățământ și nici nu am studii în această direcție. Fac asta exclusiv din prisma unui părinte. Dar și pentru că-mi place. Foarte mult! Și dacă mai pot fi de ajutor și altora, bucuria e mai mare. Mulțumesc frumos pentru aprecieri dar și pentru timpul acordat.Zile senine. 🙂

Lasă un răspuns