machetedidactice.com

Activități educative copii – Zi * noapte / ploaie * ninsoare

M-am gândit să aduc împreună aceste noțiuni, acum că tot se anunță ninsori abundente în Nordul Moldovei, dar și pentru că ziua se micșorează  .

Am centrat aceasta activitate de zi – noapte si ploaie – ninsoare și am insistat pe asemănîrile și diferențele dintre ele.

În acest sens, în craftul pe care l-a realizat Luca am căutat să „disecăm” etapă cu etapă așa încercând să acoperim cât mai multă informație despre aceste fenomene ale naturii, despre caracteristicile lor, plasarea lor în an și anotimpuri, dar și despre însemnătatea pe care o au.

Materialele pregatite pentru realizarea lucrării de astăzi au fost următoarele:

foi cartonate  galben și negru
folie transparentă
inele pentru prins foliile transparente
foarfece
lipici
carioci
creioane colorate cerate pentru foaia neagră
acuarele
pixuri cu gel.
A desenat Luca tot ce a fost nevoie, inițial gândindu-mă să folosesc autocolante. Însă a fost mai interesant așa și mai bine!

 

  

 

 

 

S-a făcut mai întâi un contur în creion, apoi s-a desenat o casa, dar tăiată în două pentru a reprezenta și ziua și noaptea. Pe coala neagră se colorează cu ceară și contur cu gel, pentru a fi vizibil ceea ce se face. Apoi a construit acoperișul. Pe foaia galbenă se poate scrie cu orice pentru că aceasta permite. Rând pe rând apar ușa la casă, ferestrele, care pentru zi sunt reprezentate cu albastru iar pentru noapte cu galben (fiind luminate).

Urmează să fie desenate pentru zi – soarele și norii iar pentru noapte- luna și stelele. Următoarea etapă a fost cea de pictură. S-au pictat: pe foaia cu noaptea, fulgi de zăpadă iar pe foaia cu ziua, picuri de ploaie. Toate acestea pe folia transparentă.

După ce au fost puse la locul lor, Luca a făcut câteva fișe pe baza celor discutate în timpul realizării acestui craft.

 

 

 

Atât fișele completate de Luca, dar și cele în alb le găsiți mai jos.

img454 img455   img456

Pe cele de ploaie și ninsoare, Luca a scris câteva cuvinte ce caracterizează aceste fenomene.

img457   img458   img459

img460

Acum, că ne-am dumirit, așteptăm să vina ninsoarea. Chiar dacă eu nu o îndrăgesc atât de tare, ca în fiecare an, am să merg cu Luca la săniuș și am să-l ajut să construiască un om de zăpadă!

Lasă un răspuns

%d