machetedidactice.com

Machete didactice – Invatarea prin descoperire – cale investigativa / Legume si fructe de toamna

DSC_2892

Fiecare anotimp te invita, prin bogatiile specifice lui, sa descoperi atatea lucruri care mai de care mai interesante incat cu greu te poti hotara ce sa abordezi mai intai.

Primavara poti descoperi cum se transforma o samanta micuta intr-o planta sanatoasa si viguroasa, Vara poti studia o fluture care dintr-un out se transforma intr-un gratios diafan, Toamna poti analiza cum niste delicioase fructe se pot transforma intr-o bautura energizanta si vitaminizanta iar Iarna poti deslusi cum jucausa picatura de ploaie isi imbraca hainute sclipitoare!

Transformare! Transformare! Transformare!

Astea sunt doar cateva exemple din noianul celor existente.

De ceva vreme s-a introdus explicit in gradinite, aceasta metoda de invatare prin descoperire la nivel mai amanuntit, cu toate ca, existau si inainte preocupari ale educatoarelor (e drept ca a unora dintre ele) in acest sens.

Am avut bucuria de a lucra la un astfel de proiect si de a ma bucura asemeni unui prescolar de desfasurarea evenimentelor. Chiar daca pe mine nu ma vede nimeni, sunt prezenta acolo prin machetele pe care le confectionez. Si nu numai.

Cum spuneam inca din titlu, tema a fost de invatare prin descoperire – cale investigativa, a fructelor si legumelor de toamna.

DSC_2882  DSC_2883  DSC_2884  DSC_2891

Practic in ce a constat aceasta tema (ce a facut subiectul unui cerc pedagogic): copiii au trebuit sa descopere transformarile pe care le sufera aceste fructe si legume si sa puna cap la cap etapele care au facut posibil acest lucru.

DSC_2897DSC_2896

Dupa ce copiii au intrat in sala de grupa au vazut ca pe o masuta se afla o surpriza – un cos plin cu legume si fructe, dar acoperit). La propunerea educatoarei de a participa la un joc senzorial, copiii vor extrage pe rand din acest cos, legati fiind la ochi, cate o leguma sau un fruct, pe care, tot legati la ochi, prin pipait si miros vor incerca sa o recunoasca. Dupa ce acest lucru va fi rostit, copilului i se va inlatura esarfa si va trebui sa gaseasca un jeton cu imaginea respectiva, jeton pe care-l va duce intr-un cos. Cosul va avea pe el o funda de aceeasi culoare cu cea a jetonului.

Dupa ce toti copiii vor face acest lucru, cele trei cosuri vor deveni simbolurile celor trei ateliere formate.

Astfel va exista un atelier Rosu – Fructe / Verde – Legume / Galben – Animale ce pot fi confectionate din fructe si legume.

Cu ajutorul jetoanelor adunate la fiecare atelier, copiii vor reconstitui un puzzle, iar imaginea acestui puzzle va fi:

Rosu – Un pahar cu suc natural din fructele toamnei

Verde – Un borcan cu zarzavaturi pentru iarna

Galben – Un arici ce duce in spinare legume si fructe de toamna.

DSC_2861DSC_2863  DSC_2864  DSC_2886  DSC_2887

Am facut doua tipuri de puzzle-uri, unul mai simplu si unul mai complicat.Pana la urma doamna Gina a optat pentru cea de a doua varianta.

Pe spatele puzzle-urilor a existat scrisa cate o cerinta, care a iesit la iveala atunci cand aceastea au fost completate iar aceste au fost:

pentru paharul cu suc ,, Toamna doreste sa faceti o magie si sa transformati fructele intr-o bautura delicioasa si sanatoasa!

pentru borcanul cu zarzavat ,, Ne-am dori sa ajungem in oala cu ciorba!

pentru arici – Ne puteti transforma in niste jucarii?

DSC_2888  DSC_2889  DSC_2890

Urmatoarea activitate a fost aceea ca, cei mici au trebuit cu ajutorul cartolinelor ce le-au gasit pe masa, sa le aseze in ordinea in care au fost parcurse etapele.

Pentru fiecare atelier au existat cate 5 etape redate mai joc.

Pentru atelierul Fructe – spalat, taiat, curata, dat prin razatoare( sau robot), suc.

DSC_2871  DSC_2872  DSC_2873  DSC_2874

DSC_2875

Pentru atelierul Legume– spalat, taiat, curatat, dat prin razatoare, ciorba de legume.

DSC_2866  DSC_2867  DSC_2868  DSC_2869

DSC_2870

Pentru atelierul Arici – jucarii fructe si legume – legume&fructe, accesorii pentru bricolaj, foarfeci, jucarii fructe, jucarii legume.

DSC_2876  DSC_2878  DSC_2879  DSC_2880

DSC_2881

Dupa ce vor terminat si aceasta etapa, copiilor li se va prezenta un suport de polistiren care are 6 gauri. Ei vor trebui sa gaseasca cele 6 cercuri, cu ajutorul educatoare ce le va oferi indicii. Cele 6 cercuri vor trebui puse pe acest suport coreland activitatile pe care le-au efectuat pana acum.

Va exista si un ,,cerc intrus”, pe care este o imagine cu o stica de suc carbogazos, iar mesajul va fi acela de indrumare catre sucurile naturale, pentru consum.

DSC_2853  DSC_2854  DSC_2855  DSC_2856

DSC_2857  DSC_2858  DSC_2859

DSC_2860

Este evident ca au existat tranzitii intre etapele parcurse, cantecele, poezii, dansuri.

Sper ca v-am facut curiosi in a experimenta si voi acest gen de tema. Nu de alta dar, numai cautand,observand, analizand, descoperi ceva.

La acest nivel de varsta, orice descoperire reprezinta o reusita si un bun exercitiu de invatare prin joc.

Cei mai castigati sunt cei mici, insa nici cei ce organizeaza asemenea activitati nu au absolut nimic de pierdut!

Lasă un răspuns

Niciun comentariu “Machete didactice – Invatarea prin descoperire – cale investigativa / Legume si fructe de toamna”

%d