machetedidactice.com

Furnica – Cum am înțeles că… nu contează dimensiunea ca să poți crea lucruri extraordinare!

Avem ceva vreme de când Luca tot citește fabule. Sunt povestioare pline de tâlc și de învățăminte, unde mai pui că avem câteva cărti ce sunt excelent ilustrate. Trebuie doar să-ți pice în mână, că te-au și captivat.
Primele fișe de lectură făcute de Luca la școală au fost destinate fabulelor și uite așa, datorită protagoniștilor, am gândit să vă arat cum am deslușit noi tainele unei „gângănii” pe cât de mică, pe atât de harnică și … fascinantă.
Este vorba de furnică.
În plimbările noastre, nu o data, am luat lupa cu noi pentru a privi mai îndeaproape forfota unui furnicar. Am avut și un joc, un soi de ferma de furnici, care ne-a permis să ne facem un mic, dar mic de tot (cu 8 furnici locatare) furnicar. Jocul este prevăzut cu o lupa, un bețișor pentru a „aduna” furnicile și un recipient sub forma de măr. Acesta conține un gel nutritiv.
Însă tot în natură, fascinația este mai mare.

   

Pentru abordarea mai frumoasă a subiectului am pregătit pe lângă o macheta didactica confecționată de mine, de la cap la coadă, și un presenter în care am sintetizat cele mai importante informații despre furnici.

Macheta este detașabilă, concepând-o așa ca să reprezinte fiecare stadiu din ciclul vieții unei insecte. Pentru că nu am gasit cele necesare, am confecționat eu totul, inclusiv furnica.

Cărțile care ne-au fost de ajutor au fost următoarele:

„Annie furnicuta” cartea preferata a lui Luca de când era mic, mic. A avut în dotare și o furnicuță roșie, dar care la un moment dat a disparut. A fost purtată peste tot!

„Greierele si furnica” – fabule.

Dacă luni la rând, asta ca să nu spun ani, am citit eu lui Luca, acum a venit timpul să-și citească preferata, singurel. Și nu a fost rău, ci din contra! După ce Annie a fost citită de la cap la coadă, s-a trecut și la presenterul confecționat de mine. Acolo sunt informații generale despre furnică, mediul ei de viață dar și etapele prin care trece de la ou la adult. Tot pe presenter am făcut un acrostih pe care Luca, mai apoi, la scris pe o fișă.

     

Lucrul cu presenterul dar și cu fișele în care Luca a scris părțile componente ale corpului animalului sau insectei despre care vorbim, sunt activități pe care copilul nu le respinge. Îi plac materialele confecționate de mine, poate și pentru că atunci când le fac îi mai cer părerea. Sunt dăți când nu mai are răbdare să le finisez și atunci dorința-i mai mare de-a lucra pe ele. Aceste materiale aduc multe întrebări, constatări dar și răspunsuri. 🙂

     

  

Fișele completate de Luca la aceasta tema le anexez mai jos. Pe lângă părțile componente ale furnicii s-a mai completat și un labirint (fișă luată de pe internet), așa de divertisment.

img550 img551img465   img549

img464

img552   img553

Dacă veți considera nimerită o încursiune în „mușuroiul” nostru, vă așteptăm cu mare drag! Munca în colectiv este plăcută și duce la progres.

Lasă un răspuns

8 gânduri despre “Furnica – Cum am înțeles că… nu contează dimensiunea ca să poți crea lucruri extraordinare!”

%d