machetedidactice.com

Activități educative copii – Plante de tot soiul. Astăzi, plante carnivore!

pl car 8

Aminteam zilele trecute, atunci când v-am povestit despre părțile componente ale unei plante, că odată începută aceasta activitate, în noi s-au sădit atâtea dorințe legate de acest subiect, încât Luca a început tirul întrebărilor iar eu, nebunia căutărilor!
Doresc pe cât posibil, să-i dau răspuns la cât mai multe întrebări și să-i înlesnesc această sete de cunoaștere, chiar dacă discuțiile sunt pe măsura vârstei și înțelegerii lui.
Caut necontenit tot soiul de cărți, confecționez felul de materiale care să vină în întâmpinarea curiozității lui ăi trebuie să recunosc, că de multe ori și a curiozității mele.
Nu mă obosește și nu mă descurajează năstrușniciile lui și încerc să găsesc un răspuns cât de mic, la ceea ce se dorește a se aborda.
Revenind la ideea inițială, odată cu primele semințe sădite s-a deschis terenul pentru ce va fi urmat să vie!

Datorită faptului că urmăresc împreună cu el tot soiul de documentare pe Discovery, a ajuns să afle și de existența acestor plante care se hrănesc cu insecte și care se numesc „Plante carnivore”.

Nu am găsit nici o povestire de această factură, exceptând pe cele horror și atunci, am confecționat eu un presenter în care am adunat imagini și informații despre aceste plante fascinante. Tot pentru lecția de astăzi, am folosit Diagrama Venn, pentru a vedea care sunt asemănările dar și deosebirile dintre plantele normale și cele carnivore. Am confecționat și niște cartoline pe care să le folosim atât la macheta cu „Părțile componente ale unei plante” cât și pentru Diagrama Venn.

pl car 11pl car 10 

pl car 3

pl car 6

Dialogul nostru a început cu recapitularea părților componente ale unei plante, pentru că despre ele mai vorbisem atunci când am început demersul nostru în ale plantelor (vă aminteam de mica sera a lui Luca).

pl car 15

pl car 18

pl car 17

pl car 16

După ce s-au montat cartolinele la locul lor pe machetă, Luca a citit informațiile din presenterul confecționat de mine. De aici s-au aflat lucruri foarte interesante. Unica plantă carnivora din România ,„Roua Cerului”, se întâlnește în turbăriile din munții noștri dar și în alte părți din lumea asta.Este de-a dreptul fascinant! Deasemenea Luca a fost interesat de ce scrie, chiar daca sunt multe denumiri în latină, greu de deslușit! Însă aceste momente au constituit și prilej de amuzament.

pl car 13

pl car 12

pl car 24

După ce s-au lecturat și comentat informațiile aflate despre plantele carnivore, s-a trecut la Diagrama Venn. Acum erau toate datele necesare pentru a putea completa această diagrama.

pl car 21

pl car 20

pl car 19

Ultima etapă a lecției de astăzi a fost completarea unor fișe. Una a fost despre părțile componente ale unei plante, una de divertisment și anume – un labirint făcut contra cronometru, unde s-a sărit nițel peste un zid, dar așa se mai întâmplă când te grăbești!

La final un chestionar, așa ca să vedem dacă e totul clar. Fișa cu părțile componente dar și labirintul le-am luat de pe internet iar cea pentru chestionar am confecționat-o singura.

pl car 22

pl car 23

pl car 14

pl car 25pl car 26pl car 27

Singurul regret ce-l am este că am avut posibilitatea să achiziționez o plantă carnivoră vie, fiindcă într-o perioada au fost la vânzare în hipermarket-uri, însă n-am făcut acest lucru. Lecția de astăzi ar fi avut altă perspectivă dacă exista și un exemplar viu.
Însă voi urmări și dacă vor mai fi aduse, voi achiziționa una.
Cam așa a arătat întâlnirea noastră. Nu-i un subiect prea „atacat” însă Luca și-a dorit foarte mult să vorbim despre el. A fost frumos și asta contează!

Lasă un răspuns

%d