machetedidactice.com

Activități educative copii – Alfabetul sporturilor

sport 2

Luca a mers ieri pentru prima dată într-un cadru organizat la volei. Nu pot descrie în cuvinte bucuria și nerăbdarea acestui lucru, cu atât mai mult că la această activitate este înscris și cel mai bun prieten al lui, Leo.

DSC_2261

Nu știu ce evoluție va avea, așa cum nu știu daca va putea face acest sport la cote de performanță însă faptul că merge și practică un sport în cadru organizat, având alături un antrenor este foarte important din mai multe puncte de vedere.
Aseară, după antrenament și-a adus aminte de discuția noastră referitoare la sporturi, atunci când am făcut un Alfabet al sporturilor. Poate că simțind mirosul unei săli adevărate de sport a privit altfel acest lucru.
Lecția noastră s-a petrecut în primăvară, când Luca studia la școala alfabetul și când, din dorința de-a diversifica activitățile noastre am făcut mai multe feluri de Acestea au fost: Alfabetul meseriilor, al sporturilor și al florilor.
De alfabetul meseriilor v-am povestit cu putin timp în urmă, atunci când cei doi copii se numeau Meșterel și Meșterica.

sport 1

Acum, la întâlnirea aceasta, copiii se numesc Nadia și Ilie.
Ca de obicei a început cu lecturarea din enciclopediile aflate în dotare noțiuni legate de sport. Memo Enciclopedia Larousse, o carte folositoare in orice casa si iubita de orice copil și din Prima mea enciclopedie Larousse.

sport 5

sport 6

sport 10

Am găsit noțiuni și descrieri diferite în enciclopediile noastre despre sporturi practicate în sală și sporturi practicate în aer liber.

sport 3

sport 7

sport 8

sport 9

Am confecționat în acest scop și o machetă didactică pe care să putem înșira alfabetul nostru de astăzi. A sosit și prietena băiețelului de la meserii, însă ea este responsabilă cu sporturile. Cu ajutorul ei am învățat despre sportivi, despre mingile folosite și despre locul în care se desfășoară întrecerile sportive.

Iar pentru acest lucru a mai fost nevoie și de niște cartoline pe care Luca să le puna în ordine alfabetica.

sport 2

sport 16

sport 17

După ce au fost citite aceste informații s-a trecut la lucrul cu macheta. Începem să înșirăm disciplinele sportive! Trebuie găsite și puse imaginile în ordine alfabetică. Sunt unele sporturi de care Luca știa însă am găsit și discipline de care nu avea cunoștință.  Ciclism, rugby, lupte greco-romane, box, discipline pline de mister pentru Luca. Tenis, volei, patinaj, baschet, discipline urmărite cu interes alături de părinți și de bicali (bunici).

sport 11

sport 12

Am amintit câteva noțiuni generale despre fiecare sport. Dacă este de echipă sau individual, dacă se joacă în aer liber sau în sală și cu ce fel de mingi se practică ori dacă mai este nevoie și de alte accesorii cum ar fi palete, rachete, crose, bate, patine, schiuri etc.

sport 13

sport 14

sport 15

Luca a făcut două fișe în care a scris sporturi de echipa și individuale, dar și câțiva sportivi celebri români. Am urmărit împreună evoluția Nadiei Comăneci la Olimpiada de la Montreal. Eu am trăit la cote maxime acele clipe și chiar am practicat acest sport o bucată bună de timp, însă sănătatea nu mi-a permis să continui. Am vrut să vadă și Luca cum evolueaza un copil (Nadia avea atunci 14 ani!) și ce înseamnă determinarea și perseverența.

sport 22

sport 21

sport 18

sport 19

sport 23

Într-una din fișele completate de Luca s-a strecurat o greșeală, însă consider că din greșeli se învață și am apreciat totuși că a scris ,,m” în fața lui ,,b”.

Ultima etapă a activității noastre a fost o competiție virtuală pe consola Wii, în care Mario mânuit de Luca a câstigat întrecerea de volei. Luca a primit de la Moșu’ aceasta consolă iar acolo trece peste diferite provocări alături de bunul lui prieten, Mario.

sport 26

sport 27

sport 28

Mă bucur grozav că a început să facă sport și în realitate nu numai virtual. Este încântat de antrenor și de faptul că stă acolo fără a fi eu lângă el. Poate ca în timp va dezvolta abilități motrice mai clare și chiar dacă nu se va ajunge la performanță, această experiență este, fără doar și poate, benefică tuturor!

Lasă un răspuns

%d