machetedidactice.com

Activități educative copii – În care se vede cum Straturile Atmosferei sunt ca niste paturele!

balon 1

Întrebarea pe care ți-o pui când vine vorba de staturile atmosferei este dacă un copilaș sub 10 ani poate înțelege ce anume dorești să-i transmiți.
Ani la rând am fost și eu reticentă la aceste abordări, tendința fiind de așteptare, pentru că este suficient timp pentru a învăța și despre așa ceva.
Însă am ajuns la concluzia că poți discuta orice dorești cu puiul tău, important este să îmbraci informația nouă în cele mai potrivite „haine”.
Ajutorul pe care-l primesc din umbră, de la colecția enciclopediilor Larousse și alte câteva cărti, este de neprețuit.
Practic, de acolo am învățat cum să-mi pot îndruma copilul și cum pot să-i ostoiesc setea de cunoaștere dar și curiozitatea, în același timp.
Pentru toate întâlnirile pe care le ai cu puiul tău, în procesul de învățare, este neapărată nevoie să fii TU pregătit și să nu lași la voia întâmplării nimic.
Deasemenea, trebuie să ai câteva alternative, asta în condițiile în care discuția se poate muta în altă parte sau cel mic să nu fie atât de curios despre tema abordata!
Așadar, pentru întâlnirea de astăzi, am pregătit o machetă cu Straturile Atmosferei, o macheta ce am conceput-o în felii, cartolinele aferente machetei, câteva fișe pentru a le putea completa Luca și un craft nostim (zicem noi!).

balon 2

balon 33

balon 34

Am început așa, ca de fiecare dată, cu lecturarea informațiilor despre subiectul de astăzi. Este o activitate pe care am exersat-o zilnic iar acum, am ajuns la perioada în care Luca citește singur și din proprie inițiativă, cărțile din biblioteca lui.
A participat cu mult drag la discuții pentru că, din fericire, Luca a experimentat senzațiile zborului și asta, pentru că a călătorit de mai multe ori cu avionul. Am avut ocazia să admirăm un răsărit de soare la 10 mii de metri și să vedem cum este să te simți plutind printre nori pufoși și lăptoși!

balon 6

balon 7

balon 8

balon 9

Cărțile de la care am primit ajutorul în obținerea informațiilor au fost cele de mai jos.

balon 35

balon 36

Lucrul cu macheta intervine abia după ce sunt citite informațiile, pentru că numai așa se poate realiza acest lucru.

balon 10

balon 11

balon 14

balon 15

balon 16

balon 17

Pentru că această machetă a fost făcută o parte fixă și una feliată, Luca a putut s-o asambleze și dezasambleze de mai multe ori. A fost foarte încântat și odată cu punerea ,,feliilor” la loc, se făceau tot soiul de remarci la cartolinele întâlnite. Acum a aflat că cel mai mare munte de pe Pământ este Everestul, că există baloane meteorologice și că sateliții plutesc. Luca a înțeles că fiecare Strat Atmosferic are particularitățile lui.

Am repetat de mai multe ori denumirile Staturilor Atmosferei: Troposfera, Startosfera, Mezosfera, Termosfera, Exosfera.

Pentru a consolida aceste noțiuni, ele au fost scrise de către Luca.

balon 23balon 24

O caracteristică a dialogului purtat a fostă  regăsirea întrebării „Ce-ar fi dacă?” de foarte multe ori. S-au făcut tot soiul de scenarii și gândul a zburat departe!

balon 26

Ultima etapa a fost confecționarea unui craft, lucru care de aceasta data a fost agreat de Luca, el nefiind prea încântat de aceste îndeletniciri. Poate datorita subiectului!
Prin urmare, s-a decupat, lipit, asamblat și… bucurat!

balon 28

balon 29

balon 30

balon 31

balon 32

balon 5

balon 3

Vă invităm la o plimbare cu balonul, care este oricând de savurat, chiar dacă are loc… imaginar!

Lasă un răspuns

%d