machetedidactice.com

Activități educative copii – Zâna Măseluţă poate veni! Suntem pregătiţi aşa cum se cuvine!

Perseverăm în demersul nostru arătându-vă cum ne folosim noi de machetele didactice confecţionate. Astăzi a venit rândul unei discuţii despre dinţişori.
În momentul de faţă suntem în faza în care se schimbă dentiţia de lapte. Acest lucru, întâmplându-se o singură dată (ce păcat !) în viaţa unui om, trebuie să-i acordăm importanţa cuvenită.
Așadar, iată cum a decurs dialogul nostru  „Despre dințişori”.
Am confecționat o machetă didactică ce reprezintă o secțiune printr-un dinte. Alăturat am făcut și niște cartoline pe care sunt scrise denumirile părţilor componente.

Luca a citit din enciclopediile noastre minunate (voi repeta la infinit despre importanța acestor cărţi) noțiuni despre dinte și despre igiena ce trebuie acordată lui.


A urmat etapa în care Luca interacţionează cu macheta. A trebuit să o completeze în aşa fel încât la final să avem o machetă detaliată. Se citesc părţile componente ale unui dinte şi se pune cartolina la locul ei. Aşa există și exercițiul cititului dar și alăturarea imaginii cu a scrisului.


Au urmat apoi a serie de fişe pe care Luca a trebuit să le completeze iar noțiunile învăţate anterior au fost de ajutor. Acest mod de abordare vine ca o ,,cimentare” a informaţiei căpătate. O parte din fişe au fost confecţionate de mine, iar o alta a fost luată de pe internet.

Am ataşat  fişele în alb, necompletate, poate vă vor fi de folos. Forma fişelor este adaptată după tema lecţie iar această ,, găselniţă” face ca Luca să lucreze mai cu spor şi să fie mai interesat.

Apoi Luca a spus şi scris denumirile tuturor dinţilor de pe maxilarul inferior. Pe cele de pe maxilarul superior le-am scris eu.

Ultima etapa a fost una practică, în care Luca şi-a spălat dinţişorii aşa, ca la carte, adică trei minute. Există, din păcate, multe dăţi în care nu este respectată această perioadă de 3 minute cât trebuie să dureze periajul dentar însă mai lucrăm la acest aspect.

Trebuie să amintesc că vizita noastră la stomatolog a avut loc, chiar s-a și repetat în momentul când a trebuit scos unul dintre dinţişorii de lapte. Dar pentru a putea avea parte de consultul propriu zis am mers mai multe luni până s-a hotărât să deschidă gura și să poată fi consultat în adevăratul sens al cuvântului.
Cam atât despre dinți.  Cel mic să înțeleagă importanţa lor și să aibă grijă de ei, așa cum se cuvine!

Lasă un răspuns

Niciun comentariu “Activități educative copii – Zâna Măseluţă poate veni! Suntem pregătiţi aşa cum se cuvine!”

%d