machetedidactice.com

Activități educative copii – 15 Octombrie – Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini

DSC_1974

Astăzi este Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini. De vreme ce știam de această aniversare, am gândit ca n-ar fi rău să mai facem vorbire pe marginea acestei chestiuni, dealtfel extrem de importantă.
Eu sunt o persoană ordonată și-mi place să-mi găsesc toate cele necesare „cu ochii închiși”, cu zice celebra vorbă.
Însă, familia mea este alcătuită din trei persoane de gen masculin și eu! Este evident că fiind în inferioritate numerică am de dus o munca destul de „aprigă” cu bărbațiii mei.
Este drept că printre ei sunt și exemplare ordonate, însă noi mai avem de lucrat la acest capitol!
Pentru documentare am optat: Memo Enciclopedia Larousse pentru cei mici și o broșurică Protex.

DSC_1968  DSC_1969

În activitatea mea am încercat să păstrez un echilibru și nu am dorit de a cădea într-o extremă sau alta din varii motive. Așa nici privitor la aceasta tema nu doresc să exagerez cu spălatul pe mâini pentru că, s-a demonstrat, organismul trebuie să-și formeze o imunitate în  fața microbilor.
Aceste broșurele de la Protex mi-au plăcut, în primul rând pentru că au un mod de prezentare foarte plăcut iar în al doilea rând, informația este foarte precisă.
Mânuța folosită la prezentare este drăguță și-ți vine s-o strângi!

img350  img351 img352

Am vorbit apoi despre alimente sănătoase și despre ceea ce este recomandat de medici și nutriționiști în ceea ce privește alimentația.
Eu nu sunt adepta eliminării alimentelor din hrana pe nu știu ce motive, așa cum nu sunt de acord în ceea ce îi privește pe copiii mei să devină vegetarieni, sau ovo-lacto-vegetarieni. Cât sunt în perioada de creștere ei trebuie să aibă o alimentație variată și este necesar a primi atât proteină animală cât și vegetală, calciu, grăsimi și tot ceea ce este vital pentru o dezvoltare armonioasă.
Nu am căzut în „găleata” Bio pentru că, datorita mediului în care sunt crescute aceste plante Bio, numai Bio nu sunt 100%. Ele nu sunt stropite însă cresc într-o atmosferă plină de noxe iar solul folosit, se vede treabă că nu-i curat complet!
Asta este atitudinea mea și nu am pretenția de a o urma și altcineva. Consider că organismul îți „spune” ce anume vrea și ce nu, și că nu trebuie făcute excese.
Revenind la tema noastră, am organizat cu Luca mai multe joculețe pe marginea unei machete didactice pe care am confecționat-o în acest scop. Am făcut și niște cartoline necesare completării ei.

DSC_1972

DSC_1975

Luca a pus fiecare cartolina extrasă din bol la locul în care a crezut el că trebuie să fie, iar dacă a avut îndoieli, a apelat la Memo. Apoi a lucrat contra cronometru, o joacă îndrăgită mult de el.

DSC_1936  DSC_1939  DSC_1941 DSC_1945

DSC_1947  DSC_1949

Următoarea etapă s-a desfășurat astfel: Luca a fost legat la ochi cu o eșarfă, a extras din bol câteva cartoline pentru ca mai apoi sa spună ce meniu se poate face din ele și dacă sunt de preferat în alimentație sau nu. Meniurile au fost scrise de mine.

DSC_1953  DSC_1954

img041 img084img085

Tot acum am pomenit și despre apă și importanța ei. S-a menționat de unde se poate bea apă, ce înseamnă apă potabilă și ce riscuri implică potolirea setei cu o apă contaminată.
Și așa am mai bifat o zi în care nu am stat degeaba. Faptul că vorbim, citim, scriem lucrăm și ne jucăm, ne crează o stare de bine amândurora. Și învățăm tot amândoi! Clipele petrecute împreuna sunt neprețuite, 🙂

Lasă un răspuns

%d