machetedidactice.com

Activități educative copii – Alfabetul meseriilor

alfa 1

Luca a ajuns la școală, la limba și literatura română, la recapitularea alfabetului și tot ce ține de acest subiect. Vom continua aceste discuții referitor la temă, însă doresc să vă prezint activitatea noastră din primăvară, cu privire la alfabet. În sensul acesta am făcut mai multe tipuri de alfabet: alfabetul meseriilor, alfabetul sporturilor, alfabetul florilor. Ne-am gândit, și ne-am tot gândit cum va fi când Luca va fi mare și va începe serviciul. Pentru a fi în temă am hotărât să facem ,,Alfabetul meseriilor”, așa poate ne va fi mai ușor. Și lui dar și mie! În sprijinul nostru, dar și pentru a ,,însufleți și colora” activitatea, am făcut o macheta didactică, pe băiețelul Meșterel, pe care să ,,înșirăm” o parte din meseriile cunoscute (câte una de literă).

alfa 2

alfa 24

alfa 25

Am găsit această reprezentare în revista Pipo, o revistă minunată, adresată preșcolarilor și școlarilor mici. Pentru documentare am folosit ,,Cum se face” din  Prima mea enciclopedie Larousse, dar și o cărțulie ,,Gândește și lipește”.   

 alfa 11alfa 29

alfa 30

Pentru frumoase aduceri aminte, o carte draga lui Luca de când era mic ,,Rotește și găsește – PROFESIILE” Editura Prut. Pe fiecare pagină este câte o poezioară despre meseria arătată iar cu rotița se completează partea lipsa.

alfa 8

A citit câteva capitole scurte despre procesul de fabricație a unor lucruri. La bicicletă s-a insistat.

alfa 3

alfa 5

alfa 6

alfa 7

alfa 9

Alfabetul a început cu A – Actor. Apoi au curs firesc toate literele (sau mă rog, aproape toate). C de la Croitor. I de la Instalator.

alfa 12

alfa 13

alfa 14

alfa 15

alfa 16

alfa 17

alfa 19

După ce a terminat de pus toate cartolinele la locul lor, a recapitulat meseriile amintite.

alfa 20

Au urmat apoi două fișe cu meserii care nu și-au găsit locul pe panoul nostru. Am avut parte de câteva momente amuzante. Apicultorul s-a numit „mierar” iar electricianul este „becar”. Ca să nu mai spun că, la finalul activității noastre, Luca s-a hotărât:

Mama, vreau sa fiu laborant. Așa voi putea face și bea o poțiune ca să-mi crească aripi și să fiu îngeraș!

alfa 21

alfa 22 

alfa 23 

alfa 4

Ultima etapă: „Gândește și lipește!”: Puzzle cu autocolante. Luca a trebuit să completeze grila punând un autocolant în căsuța liberă, în așa fel încât fiecare desen să apară numai o singură dată pe aceeași linie sau pe aceeași coloană. A fost reconfortant  știind că el îndrăgește autocolantele.

 

alfa 27

alfa 28

Am avut o activitate frumoasă în care am îmbinat într-un mod plăcut și alfabetul, dar și meseriile.  Vom continua această temă și sperăm să găsim o abordare mai plăcută, dar mai ales diferită față de aceasta. Alfabetul se poate repeta în foarte multe feluri, unul mai plăcut ca altul!

Lasă un răspuns

4 gânduri despre “Activități educative copii – Alfabetul meseriilor”

%d