machetedidactice.com

Activități educative copii – Rusia, o țară pe două continente. Astăzi, Asia !

DSC_1665  DSC_1718  DSC_1720

Astăzi am revenit la Rusia. Minunata țară Rusia!
Am abordat această revenire din perspectiva continentului Asiatic, iar referirile sau făcut cu și dinspre acest continent.
Aminteam în postarea trecută de importanța pe care, cred eu, ar trebui să o dăm acestei națiuni și cum ar trebui să transmitem dragostea copiilor noștri vis-a-vis de celebritățile venite de pe aceste meleaguri.
Este pacat că în ziua de astăzi puțini sunt cei care mai urmăresc capodoperele cinematografiei rusești. Un Nikita Mikhalkov jucând în „Gară pentru doi”, despre filmul  Crucișătorul POTEMKIN a lui Serghei Mihailovici Eisenstein, ori despre câștigătorul OSCAR-ului din anul 1981 „Moscova nu crede în lacrimi”.
Dar mai avem balerini de talie mondială precum Mikhail  Baryshnikov, Rudolf Nureev,  Anna Plisetskaya , compozitori care ne ung sufletele precum Piotr Ilici Ceaikovski, Serghei Vasilievici Rahmaninov, Nikolai Andreievici Rimski-Korsakov, scriitori celebri cum ar fi Puskin, Cehov, Dostoievski, Tolstoi și mulți alții.
Am adus aminte despre acești titani pentru a nu uita ca în prezentările nostre referitoare la Rusia să uitam a face vorbire despre ei.
Este suficient, ca la vârste fragede, copiii să audă despre aceste nume, așa putând mai târziu face conexiunile aferente.
Revenind la activitatea noastră, de această dată am lucrat cu macheta didactică a continentului Asia. Luca a văzut care sunt vecinii Rusiei, și a marcat capitala, Moscova.

DSC_1654

A mai citit texte despre Rusia și despre Asia din alte enciclopedii pe care le are în bibliotecă.

DSC_1647  DSC_1650

DSC_1651  DSC_1652

În matrioștile cu zece piese, am pus câteva întrebări legate de tema noastră de astăzi, la care Luca a trebuit să dea răspunsul în scris. Tot spun că Luca rezonează foarte bine la acest tip de activități surpriză și consideră învățatul ceva plăcut.

DSC_1656   DSC_1657  DSC_1660  DSC_1666

DSC_1670  DSC_1668  DSC_1659

Am ajuns la etapa în care doresc ca Luca să aprofundeze scrisul corect, să scrie făra greșeală ortogramele și să știe semnele de punctuație. Deasemenea în întrebările pe care le formulez, fac de așa natură ca să fie necesară munca alături de dicționar. Copilul trebuie să știe să caute într-un dicționar adevărat, nu virtual, așa stăpânind înșiruirea alfabetica, corect. La ora actuală, Luca folosește Dicționarul Universal Ilustrat al Limbii Române cel scos de Editura Litera sub egida Jurnalului Național și este foarte încântat pentru că este structurat/împărțit pe litere, dicționarul având 12 volume, dar și pentru simplul motiv că DEX -ul original, într-o singura carte îl înspăimântă. 🙂

DSC_1689  DSC_1695  DSC_1696  DSC_1697

DSC_1703  DSC_1714

Am pus câteva fotografii cu reacția copilului în timpul activității noastre pentru a vedea că se lucrează relaxat, că totul este fără încrâncenare, fără bocete și urlete. Nimic nu este impus iar atitudinea lui este una pozitivă. Îl antrenează faptul că trebuie să-și ostoiască curiozitatea!

Aceasta este fișa lucrată de el astăzi.

img007 img009

Am mai parcurs o zi frumoasă și minunată, în care am aflat lucruri noi, dar am și „cimentat” unele vechi.
Nu ocoliți acest subiect din nu știu ce motiv, ci căutați să scoateți utilitatea, frumusețea și unicitatea făurită de acești minunați oameni ruși.

Fiecare nație are geniile ei, dar poporul rus a dat omenirii o pleiada unică si… irepetabilă! Lăsați mintea și inima să savureze așa niște „delicatese”!

Lasă un răspuns