machetedidactice.com

Machete didactice – Călătoria unei picături de apă printr-o plantă

Faptul că plantele sunt organisme vii reprezintă în ochii copiilor o realitate cam greu de înțeles.

De obicei, organismele vii, în viziunea lor, se mișcă, aleargă, respiră ! În cazul plantelor lucrurile stau diferit iar acest lucru am încercat să-l redau, realizând această macheta didactica.

Cât a fost Luca în grădiniță am fost abonați la revista Pipo, o revista foarte frumoasă și cu foarte multe idei minunate, care nu ar trebui să lipsească din rucsăcelul nici unui prichindel. De acolo vine această idee, doar că eu am scos-o din paginile revistei și am făcut posibilă interacțiunea cu ea.

Cu ajutorul acestei machete didactice se pot „împușca mai mulți iepuri o data”.

În primul rând se pot arăta părțile componente ale unei plante, rădăcina, tulpina, frunzele, florile. Se pot face mici dialoguri legat de părțile plantei care sunt în pământ și cele care sunt aeriene. Deasemenea, se poate face referire la modul în care circula apa prin plantă și cum anume aceasta se hrănește.

Însă varietatea discuțiilor purtate pe marginea acestei machete didactice ține doar de priceperea și implicarea celei care o prezintă.

img888

Eu personal am făcut vorbire la această temă și am adăugat și completarea unor fișe care au trebuit scrise de către copil. Deasemenea, macheta a fost completată cu cartoline de către copil, așa el trebuind să asocieze părțile corecte.

Am făcut mai multe feluri de reprezentări ale acestei călătorii invizibile ochiului uman. Dimensiunea machetei didactice este de 1,20 metri înălțime iar lățimea este de 50 centimetri.

Poate datorită faptului că totul se petrece în interiorul unei plăntuțe atât de fragile sau, din contra, în interiorul unui copac falnic și semeț, face ca acest subiect să fie foarte îndrăgit de cei mici.

Lasă un răspuns

%d