machetedidactice.com

Machete didactice – Știi să te ferești de boli ?

img884

Se știe că, importanţa familiei în primii ani de viaţă este covârşitoare încât dă naştere unui fel de determinism al traiectoriei viitoare şi faptul că integrarea este în bună măsură determinată de achiziţiile făcute în copilarie prin socializare, în urma cărora copilul va construi, din perspectiva celor învăţate, realitatea pe care o cunoaşte. Socializare formează educaţia, stăpânireinstinctelor şi nevoilor, satisfacerea lor într-un mod prevăzut de societate, insuflă aspiraţii şi năzuinţe, permite transmiterea unor cunoştinţe şi asigură formarea de calităţi necesare în viaţă. Acţionand direct asupra trăsăturilor de personalitate familia facilitează trecerea de la un comportament normativ, reglat din exterior, la un comportament normal reprezentat de faptul că fiinţa tânără va fi caracterizata de autoreglare şi autonomie morala. Intrarea în grădiniţă este pentru copilul preşcolar un eveniment social important iar  procesul adaptării la noua situaţie nu este foarte uşor. Copilul care trece pentru prima oară pragul gradiniţei, părăsind universul familiar de acasă trăieşte o aventură surprinzătoare: acasă era singurul reprezentant al generaţiei sale, într-un mediu alcătuit din personaje de dimensiuni şi de importanţă diferite, însă caracterizate prin faptul de a fi, toate, de neînlocuit. (academia.edu)
Odinioară mai exista și creșa, însă de când mămicile pot sta acasă 2 ani, alături de copil, acestea nu mai sunt frecventate, așa, ca in vremurile trecute.
Dar frecventarea grădiniței aduce cu ea, pe lângă aspecte frumoase, pozitive, inedite și un lanț destul de lung de îmbolnăviri.
Sunt copii care se acomodează mai greu din acest punct de vedere, și dupa ce merg o săptămână – două  la cursuri, următoarele două săptămâni stau acasă, fiind bolnavi.
Este drept că nici părinții nu înțeleg, sau nu doresc să înțeleagă că, atunci când copilul lor este bolnav, acesta nu are ce căuta în colectivitate. Însă aceasta este o altă discuție pe marginea căreia se pot face divagații întregi.
Revenind la discuția inițială, doresc să vă spun că nici eu nu am fost scutită de îmbolnăvirile din grădiniță, de gât roșu și de urechi dureroase, de năsuc înfundat,  dar cu excepția unei varicele luată la pachet cu mai mulți colegi, am fost feriți de boli mai grave!
Tocmai de aceea, a exista o săptămână în care copiii au aflat mai în amănunt noțiuni legate de aceasta tema și doresc sa va spun, că nici nu vă închipuiți ce încântați au fost de subiect!
img885
În acest sens, am confecționat o machetă didactică lungă de 1,50 metri si lată de 50 de centimetri în care am reprezentat cele mai mari pericole de a se îmbolnavi, care îi pasc pe copii dacă nu respectă câteva reguli de igienă.
„Bulinele” aferente fiecărei situații le-am scos în evidență, la propriu, pentru a avea un impact mai mare asupra copilului.
Capitolele abordate au fost:
Alimente alterate (stricate) – pentru ca cel mic să poată ști că există alimente care miros urât, iar dacă identifică așa ceva, pe cat posibil să se poată feri.
Sănătate – ce se întamplă când ești răcit și strănuți fără a pune mâna la gură.
Desculți la plimbare (sau în grădiniță) – când cei mici au aflat, ce se poate întâmpla când umbli desculț și pe jos pot fi diverse obiecte care te pot răni.
Apa – de ce este necesar să bem apa numai din locuri sigure, pentru că prin apă se pot transmite boli foarte grave.
Așa cum deja v-am pus în temă, în fiecare săptămână de grădiniță, copiii aveau un poster de prezentă, cu ajutorul căruia tabloul întregii săptămâni era mai amănunțit detaliat iar partea cea mai importanta a acestui poster o reprezenta interacțiunea copiilor, la propriu, cu el.
img886
Posterul de mai sus este inspirat din colecția „Corpul omenesc” de la De Agostini, iar acolo îi veți recunoaște pe VIRU – șeful virușirilor, pe POLI – globula albă gata oricând să intervină, pe METRO – șeful anticorpilor parașutiști , dar și diafanele Gama și Globina, globulele roșii de care toți vor să profite.
Evident că nu putea lipsi tocmai BACTERIA – cea care ne dă, din când în când, atâta bătaie de cap!
Per ansamblu, aceste activități dacă sunt abordate din timp dar și susținute și reamintite, nu fac decât să elimine o parte din neplăcerile vieții cotidiene.
Și pe urma, pic cu pic se adună, așa că nu-i niciodată prea devreme pentru a discuta despre lucruri serioase!

Lasă un răspuns

2 gânduri despre “Machete didactice – Știi să te ferești de boli ?”

%d