Universul, ultima frontiera!
Vă închipuiţi o mânuţă de copil, cu ochii cât cepele şi cu urechiuşele ciulite, gata să absoarbă fiecare cuvinţel şi fiecare explicaţie?
A existat cineva în minister care ,,după lupte seculare” a făcut o faptă bună: a introdus in programa preşcolarilor această temă minunată.
Există tendinţa de-a considera că cel mic nu are nevoie de discuţii aşa filozofice şi profunde, excluzând faptul că orice tema poate fi îmbracată în aşa măsură, încât să poată fi ascultată de oricine este dornic s-o facă.
Am observat abordarea lor, atuni când, achizitionând enciclopediile Larousse pentru copii, pentru fiul meu mai mare, reacţia lui nu a întarziat să apară.
Ceea ce m-a făcut sa fiu convinsă că am stat în ,,beznă” cam mult timp, şi aici mă refer la modalităţi de abordare la vârste foarte mici.
Aşa că, de-a lungul timpului scurs de când sunt mămică, am hoinărit prin el în fel şi chip!
Şi aşa am aprofundat şi eu o gramadă de noţiuni ce-mi erau străine, am revizionat alături de pruncii mei aselenizarea, am descoperit planetariul şi cum putem studia cerul de la fereastra căsutei noastra, cu ajutorul unui telescop.
Repet ideea că este de salutat multitudinea de posibilităţi în achiziţionarea materialelor auxiliare, atât de benefice copiilor.
Ce este mai extraordinar decât să ai propriul planetariu acasă?
Şi drumul firesc a dus către confecţionarea machetelor didactice cu această temă.
Au fost mai multe reprezentari, insa nu am avut inspiratia sa le imortalizez pe toate. Dar o idee va puteti forma cu ajutorul celor pe care le-am fotografiat.
Am cautat ca planetele sa aiba infatisare umana dar sa fie evidentiate elementele definitorii fiecareia, chipuri vesele si culori luminoase, chiar daca in univers este bezna.
Prima macheta didactica prezenta in aceasta postare a fost facuta pentru o gradinita, iar cea de-a doua a fost facuta pentru a lucra cu baiatul meu cel mic si cu un coleg de-al lui.
Am facut si niste cartoline, pentru ca cei mici sa poata asocia denumirea cu imaginea Planetei dar mai ales cu pozitionarea ei fata de Soare. Lectia la care fac referire este postata pe Facebook si daca doriti o puteti vedea.
Tot acolo o sa observati ca am fost la „planetariu” ,am privit cerul prin telescop, am avut pasapoarte interstelare, si am scris si citit cu mare, mare placere!
Este de inteles ca nu ma voi opri aici!
Voi continua sa caut modalitati cat mai atractive pentru a fi cat mai usor inteleasa, aceasta tema inepuizabila !