machetedidactice.com

Machete didactice – Fazele lunii

luna 3

Atunci când a apărut mica enciclopedie Larousse, la începutul anilor ’90, m-am bucurat grozav.
Nu-mi era necunoscut conceptul Larousse pentru că, în casa copilărie mele a existat şi încă mai există, un dicţionar Larousse original, în limba franceză, o carte pe care-ți vine să n-o atingi, la propriu ci să-i întorci paginile doar cu ajutorul privirii, pentru ca filele sunt atât de diafane şi au o hârtie atât de preţioasă, încât ţi-e teamă să nu le răneşti.
Am rămas cu „mirosul” acestei cărți (peste ani am observat că şi băieţii mei miros cărţile , la propriu) și cu prețiozitatea ei iar acestea s-au sedimentat în mintea mea de copil pe care, adult fiind mai apoi, nu am vrut s-o schimb.
Deci întâlnirea noastră a fost una cu freamăt și cu nespusă bucurie!

Apoi s-au întețit aparițiile Larousse și nu am ratat nici una. Principalii beneficiari ai bogățiilor acestor frumoase cărți au fost copiii mei. Așa, biblioteca lor s-a îmbogățit cu minunate tipărituri de care mi-aș dori ca și nepoții mei să se bucure!

Revenind la ideea inițială, în aceste enciclopedii am văzut abordat, prima data, teme atât de serioase.
Nu e ușor lucru să explici unui pici cum stă treaba cu Luna și care sunt fazele ei, ce înseamna echinocțiu și când are loc solstițiul (dacă aveți curiozitatea și faceți un sondaj,veți vedea că sunt mulți care habar nu au despre aceste noțiuni, cât despre explicat, nici nu poate fi vorba!)
L-am găsit pe Luca de multe ori zăbovind în fața acestor pagini și de fiecare data (el neștiind să citească la acea vreme) întrebările veneau în avalanșă. Am socotit atunci că nu am ce pierde dacă satisfac curiozitatea copilului și trebuie să recunosc, că și pe a mea.
Modul meu de a explica a trecut prin mai multe etape, având în vedere că am trecut prin aceste experiențe și cu primul meu băiat Răzvan, iar faptul că am descoperit că pot confecționa machete m-a dus într-o zonă în care Luc ar fi vrut așa ceva pentru toate discuțiile noastre.

Așa a apărut această macheta didactică care are dimensiunea de 1,50m lungime și 50 cm lățime. „Lunile” de pe ea sunt detașabile ceea ce face interacțiunea de durată, iar cartolinele cu notificări trebuie puse tot de către copil.

luna 13

luna 9

luna 2

Acestea fiind zise nu pot decât să vă sfătuiesc să încercați și astfel de abordări. Merită!

Lasă un răspuns

%d